Buzăul intră în 2021 cu restricții mai blânde impuse de pandemie

30 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis astăzi revenirea la scenariul galben, după ce rata de infectare în ultimele 14 zile a scăzut sub 3 la mie la nivelul municipiului.

 

După aproape două luni, municipiul Buzău a revenit la scenariul galben corespunzător incidenței cazurilor de Covid-19 confirmate în interval de 14 zile, iar asta presupune ridicarea anumitor restricții. Decizia a fost adoptată în ședința de astăzi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, însă prevederile hotărârii adoptate vor intra în vigoare începând de mâine.

La nivelul municipiului Buzău, incidența cazurilor noi de Covid-19 a ajuns la 2,20 la mie în ultimele două săptămâni, coborând astfel sub pragul de 3 la mie, orașul afându-se în scenariul roșu încă din data de 6 noiembrie. La momentul respectiv au fost impuse restricții specifice, urmate la scurt timp de o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care impune obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise și deschise, interzicerea circulației fără motive întemeiate după ora 23.00 precum și funcționarea până la ora 21.00 a magazinelor și unităților de alimentație publică.

 

Începând de mâine, odată cu intrarea în vigoare a hotărâri adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, se vor putea redeschide cinematografele și teatrul și va fi din nou permis accesul în incinta restaurantelor, cafenelelor și altor unități de alimentație publică. Accesul va fi însă limitat la doar la 30% din capacitatea totală, conform regulilor valabile în scenariul galben.

De asemenea se vor redeschide agențiile loto și sălile de jocuri de noroc. Măsurile vor fi valabile cel puțin în primele două săptămâni ale anului viitor, după care se va face o nouă evaluare, iar în funcție de evoluția situației epidemiologice, aceste măsuri ar putea să se mențină, să se îmblânzească sau să se înăsprească în cazul în care se va depăși din nou pragul de incidență de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Rămân însă în vigoare măsurile referitoare la obligativitatea purtării măștii și cele privind interzicerea circulației după ora 23.00, astfel că petrecerile de Revelion vor avea loc tot în cerc restrâns și în niciun caz în stradă.

 

În județ, doar comuna Pardoși se mai află în scenariul roșu, cu o incidență în ultimele 14 zile de 5,43 la mie.

De asemenea, incidența la nivelul județului a coborât la 1,12 la mie, Buzăul revenind astfel în scenariul verde. Astăzi, DSP Buzău a raportat 44 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, însă cifrele mici din ultimele zile se explică mai degrabă prin numărul mic de teste efectuat și nu prin faptul că a scăzut numărul îmbolnăvirilor.

Fenomenul este similar la nivelul întregii țări, numărul testelor scăzând atât în contextul Sărbătorilor, cât și din cauza faptului că mulți pacienți care au simptome apelează la teste rapide sau nu se testează deloc, pentru a evita impunerea izolării în cazul în care sunt depistați pozitiv. Astfel, deși sunt bolnavi, aceștia nu mai sunt luați în evidență.

În ultimele 24 de ore, în țară s-au efectuat 24.822 de teste RT-PCR, în urma cărora au fost confirmate 4.875 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV2 la nivel național. Se constată totuși o ușoară îmbunătățire în ceea ce privește numărul pacienților în stare gravă, internați la Terapie Intensivă, număr care la acest moment este de 1.149, în scădere față de zilele anterioare.

 


Adaugati un comentariu


 

*