Vaccinarea antigripală, pe înțelesul tuturor

25 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Medicii recomandă vaccinarea copiilor cu afecțiuni cronice, cu prioritate, pentru a fi protejați în momentul în care revin în colectivitate. Sanofi România și Societatea Națională de Medicina Familiei au lansat o campanie de informare pe tema vaccinării antigripale, care se va derula până la finele lunii martie 2022. 

 

Campania de vaccinare antigripală din acest sezon a demarat la jumătatea lunii octombrie, iar compania producătoare a serului deja administrat persoanelor din categoriile vulnerabile, disponibil și în farmacii, a demarat o campanie de educare și informare despre riscurile gripei și importanța vaccinării.

Campania de informare debutează astăzi și se va derula până la sfârșitul lunii martie a anului viitor, având aprobarea Ministerului Sănătății și beneficiind de sprijinul  Societății Naționale de Medicina Familiei. Desfășurată sub sloganul „Probabil ai o scuză să nu te vaccinezi… Întreabă medicul sau farmacistul despre vaccinarea antigripală!”, campania își propune să informeze publicul larg despre importanța prevenției și a vaccinării antigripale, dar și să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile gripei.

Despre această acțiune, dr.  Mirela Puchiliță, coordonatorul Sanofi România și Moldova, spiune că „de multe ori, oamenii folosesc diverse scuze pentru a nu se vaccina antigripal, cum ar fi lipsa timpului, percepția greşită a unui risc redus de a contracta gripa sau existența protecției oferite de sistemul imunitar. Dar, nicio scuză nu schimbă realitatea: gripa poate cauza complicații și mortalitate, inclusiv în rândul adulților sănătoși. Gripa poate pune și mai multă presiune pe sistemul medical românesc deja suprasolicitat, iar în cazul pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2, gripa poate afecta și mai tare organismul deja sensibil. De aceea, nevoia implementării unei astfel de campanii de informare şi educare a publicului larg este cu atât mai evidentă”.

 

Unul dintre principalele instrumente folosite pe parcursul campaniei este platforma despregripa.ro, unde sunt puse la dispoziție informații avizare despre gripă și despre vaccinarea antigripală. Totodată, inițiatorii vor populariza aceste informații și prin intermediul altor materiale precum o broșură informativă, spoturi video și audio, bannere on-line și comunicate  transmise periodic pe această temă. Pentru ca aceste informații să ajungă la cât mai multe persoane din categoriile de risc, dar și pentru un plus de credibilitate, inițiatorii vor cere sprijinul mai multor persoane publice, lideri de opinie din domeniul Sănătății, influenceri din mediul virtual și jurnaliști cunoscuți.

Specialiștii atrag atenția că, pe fondul agresivității crescute a valului 4 al pandemiei de Covid-19, dar și al unui grad redus de acoperire vaccinală, gripa rămâne o amenințare serioasă. În plus, coinfecția gripă – Covid-19 poate cauza complicații serioase, cu un risc de mortalitate dublă, iar complicațiile gripei pot afecta și adulții sănătoși, nu doar populația din grupele de risc.

 

Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte și Coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei a precizat, cu ocazia lansării campaniei, că gripa poate declanșa complicații cardiovasculare și la adulții fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral și totodată crește de 100 de ori riscul de pneumonie. Acesta mai spune că procentul pacienților spitalizați cu gripă este ridicat și în cazul adulților sănătoși, dând exemplu sezonul gripal 2018-2019, când o treime din pacienții din România care au contractat gripa au avut nevoie de spitalizare.

În timp ce la nivel global se depun eforturi consistente pentru a încetini rata de răspândire a SARS-CoV-2 prin vaccinarea în masă, virusurile gripale reprezintă în continuare o amenințare la sănătatea populației. Încă de la debutul pandemiei, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să lanseze campanii extinse de vaccinare antigripală, pentru a reduce riscul de infectare simultană cu virus gripal și SARS-CoV-2 în sezonul gripal. Așadar, campanii precum aceasta sunt nu doar recomandate, ci şi necesare, pentru a spori încrederea populației în vaccinuri și în eficiența acestora. Ne bucurăm să susținem această inițiativă și, împreună, să atragem atenția asupra riscurilor gripei și a beneficiilor multiple ale vaccinării antigripale”, a mai declarat dr. Gindrovel Dumitra.

 

Medicii atrag atenția părinților să profite de aceste două săptămâni de vacanță, pentru a-și vaccina antigripal copiii, astfel încât la revenirea în colectivitate să aibă deja un titru de anticorpi care să le ofere protecție împotriva virusurilor gripale. Medicii subliniază că sezonul rece intensifică circulația virusurilor care provoacă infecții respiratorii, inclusiv a virusurilor gripale, iar în contextul epidemiologic actual, acest risc este amplificat.

Părinții este bine să conștientizeze că „au la dispoziție vaccinuri tetravalente cu administrare intramusculară şi intranazală – disponibile în farmacii – dar şi vaccinuri injectabile distribuite prin programul naţional de vaccinare, care sunt administrate prin cabinetele medicilor de familie. DSP Buzău a primit a doua tranșă de vaccin gripal din acest sezon, constând în 5.370 de doze, iar medicii de familie sunt așteptați să ridice cantitățile solicitate pe baza catagrafierii, pentru a fi administrate cu prioritate copiilor cu afecțiuni cronice. Este foarte important ca acești copii, care oricum sunt mai vulnerabili în fața tuturor virusurilor, să fie vaccinați la timp împotriva gripei, mai ales în contextul în care mulți dintre ei nu sunt eligibili pentru vaccinarea anti-COVID , astfel încât să poată fi redus la maxim posibilitatea de a fi infectați”, a explicat dr. Carmen Scântei, epidemiologil șef al județului.

Dr. Scântei sfătuiește părinții să se informeze despre vaccinarea antigripală şi despre beneficiile acesteia, să ia legătura cu medicul de familie și să ia o decizie informată cu privire la rolul important pe care îl are vaccinarea antigripală în general și mai ales în prezent.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*