Vaccinul gripal pentru noul sezon, disponibil în farmacii

15 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Ca de obicei, persoanele din categoriile vulnerabile  se vor putea vaccina gratuit, iar în acest sens, Direcția de Sănătate Publică Buzău a comandat deja 42.000 de doze.

 

Îngrijorările legate e valul 4 al pandemiei sunt amplificate și de apropierea sezonului gripal, deși în sezonul precedent circulația virusului gripal a fost extrem de redusă, datorită măsurilor de protecție luate împotriva Covid-19. Specialiștii spun însă că circulația virusului gripal de la un sezon la altul este imprevizibilă, așa că trebuie luate măsuri de prevenire corespunzătoare în fiecare an.

Principala măsură de prevenție este vaccinarea, iar Sanofi România a anunțat că vaccinul gripal Vaxigrip Tetra pe care îl produce este deja disponibil în farmacii. Acesta este și vaccinul care va fi administrat gratuit în cadrul Programului Național de Vaccinare, iar Ministerul Sănătății a comandat deja 2 milioane de doze. Cu aproape un milion mai puțin decât cel din sezonul precedent când, pentru că rămăseseră multe vaccinuri pe stoc, vaccinarea a devenit gratuită pentru toate categoriile de populație, nu doar pentru grupele de risc.

Nu se știe dacă se va întâmpla la fel și sezonul acesta, așa că cei care doresc să se vaccineze împotriva gripei și nu fac parte din categoriile vulnerabile își pot procura vaccinul din farmacii. „Numărul de doze de vaccin gripal Vaxigrip Tetra pe care ne-am angajat să le producem și să le distribuim în acest an pentru piața privată din România, estimate nu doar pe baza cererii din sezoanele precedente, ci și pe baza pre-comenzilor și nevoilor identificate împreună cu partenerii comerciali, este dublu față de sezonul precedent”, a declarat dr. Lidija Milicevic, director general Sanofi Pasteur Romania și Moldova.

 

Dr. Carmen Scantei

Și la Buzău au început pregătirile pentru campania de vaccinare antigripală, fiind realizată catagrafierea persoanelor din grupele de risc și transmis către Ministerul Sănătății numărul de doze necesar. Dr. Carmen Scântei coordonatorul Compartimentului Epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău spune că pentru acest sezon, au fost solicitate 42.000 de doze, cu 18.000 mai puține față de anul trecut.

Anul trecut pe vremea aceasta începeam deja vaccinarea antigripală pentru că a existat acea recomandarea a Organizației Mondiale a Sănătății de a devansa cu o lună campania, în contextul pandemiei de Covid-19. Anul acesta, campania se pare că va începe ca de obicei, în jurul datei de 15 octombrie, așa că am început să ne pregătim. În urma catagrafierii la nivelul județului, am cerul la minister 42.000 de doze și rămâne de văzut câte vom primi. În sezonul trecut, campania a mers foarte bine și am avut peste 30.000 de persoane vulnerabile vaccinate, pentru că oamenii au înțeles că trebuie să se protejeze în contextul epidemic de la acel moment când, să ne amintim, încă nu aveam vaccinuri împotriva Covid-19”, a declarat dr. Carmen Scântei.

Prima tranșă de doze de vaccin gripal este așteptată la Buzău spre sfârșitul acestei luni.

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat că imunizarea împotriva Covid-19 se poate face simultan cu cea împotriva gripei. „Cine doreşte să se vaccineze antigripal, poate să beneficieze, de pildă, la medicul de familie, şi de vaccinare Covid-19, pentru că se pot face simultan sau la orice alt interval de timp faţă de doza de vaccin COVID-19 sau invers. Nu există limitări din acest punct de vedere”, a precizat acesta.

Pot beneficia de vaccinare antigripală gratuită persoanele peste 65 de ani, femeile gravide, pacienții cu boli cronice și copiii cu vârste între 6 luni și 3 ani, care fac parte din categoriile vulnerabile. De asemenea în cadrul Programului Național de Vaccinare mai sunt imunizați gratuit beneficiarii din centrele de asistență socială și personalul acestor centre, precum și personalul medical din spitale.

Vaxigrip Tetra este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini de tip A și două tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomandărilor emise în martie 2021 de către Organizația Mondială a Sănătății, pentru sezonul gripal 2021 – 2022.

 


Adaugati un comentariu


 

*