Achiziția de vaccin gripal pentru noul sezon începe săptămâna viitoare

2 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, care a mai precizat că, în contextul epidemiologic actual, vaccinarea antigripală capătă o mai mare importanță, urmând a fi demarată la jumătatea acestei luni.

 

Una dintre temerile specialiștilor epidemiologi, legată de perioada următoare, se referă la suprapunerea sezonului gripal cu pandemia de Covi-19, ceea ce ar putea genera o presiune și mai mare asupra spitalelor, pe fondul creșterii numărului de pacienți cu patologie respiratorie. Ne mai desparte puțin timp de sezonul gripal, iar autoritățile anticipează și o creștere ușoară a numărului de infectări zilnice cu noul coronavirus, așa că vaccinarea antigripală capătă o importanță majoră în aceste condiții. De aceea, autoritățile au început deja pregătirile, având exemplul sezonului precedent, când dozele de vaccin au fost achiziționate din timp, iar campania de imunizare a început la termen, reușindu-se astfel să se țină sub control circulația virusului.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a anunțat că, peste o săptămână, respectiv în data de 9 septembrie, începe achiziția dozelor de vaccin gripal necesare pentru acest sezon, iar dacă lucrurile decurg conform planificării, campania de imunizare va începe la jumătatea lunii, pe 15 septembrie. În cel mai rău caz, ministrul a comunicat ca termen pentru începerea vaccinării data e 1 octombrie. „Se vor  vaccina persoanele cu risc, copiii, cei care lucrează în instituţii direct cu persoane, cum ar fi în învăţământ, cum ar fi în spitale. Am discutat foarte mult în această vară de nevoia acestui vaccin şi de  vaccinarea antigripală. Avem în acest moment în intenţie acest lucru, urmând ca din a doua jumătate a lunii septembrie, cel mai sigur începutul lui octombrie, să avem şi aceste vaccinări”, a declarat acesta.

 

Nelu Tataru

Rămânând la același capitol, legat de vaccinare, ministrul a vorbit și despre perspectiva apariției pe piață a unui vaccin împotriva noului coronavirus. În cel mai optimist scenariu, acest lucru s-ar putea întâmpla la începutul anului viitor, Uniunea Europeană având deja contractate 30 de milioane de doze dintr-o primă tranșă. România va primi 4% din acest lot, distribuția vaccinurilor la nivelul statelor UE făcându-se prin raportare la numărul de locuitori.

După cum ştiţi, în studiul unui vaccin există faza I, faza II, care, în general, sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează o fază III, în care sunt eşantioane mai mari care includ și persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim noi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, iar două dintre ele au trecut deja la faza III. La nivelul comunităţii europene, noi sunt angrenaţi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin. Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis ca din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi să primim 4%, adică 1.290.000 de doze”, a mai precizat ministrul.

 

În ceea ce privește evoluția cazurilor noi de Covid-19 în perioada toamnei, Nelu Tătaru spune că se așteaptă la o creștere ușoară, dar asumabilă, după întoarcerea românilor din concedii, reînceperea școlii și în contextul în care luna aceasta au loc și alegerilor locale.

Pentru ca această creștere să fie una ușoară, iar lucrurile să nu scape de sub control, ministrul a spus că este necesar să fie respectate în continuare regulile, care impun purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și în zonele aglomerate, păstrarea unei distanțe de siguranță față de celelalte persoane, evitarea pe cât posibil a contactului direct, spălatul cât mai des pe mâini și folosirea de dezinfectant. „Dacă respectăm aceste reguli și acele norme de aplicare, vom avea o creştere uşoară, asumabilă. În condiţiile în care nu se vor respecta, vom vedea constituire de focare şi o transmitere accentuată în comunitate. Eu sper că oamenii au înţeles ceva din aceste luni şi după o vară în care am trăit libertatea, să revenim şi la locurile de muncă, să revenim şi la şcoală, dar să ne gândim în acest moment la copiii noştri şi la cei vârstnici, fiindcă aici avem grupele masive de risc, în condiţiile în care cei mici sunt transmiţători, iar cei în vârstă sunt cei care fac boala şi formele grave”, a mai spus Nelu Tătaru.

 


Adaugati un comentariu


 

*