Primele doze de vaccin gripal ajung la DSP-uri în cursul acestei săptămâni

15 septembrie 2020 | 0 comentarii |

UPDATE: În această după-amiază, DSP Buzău a primit o primă tranșă de 7.200 de doze de vaccin, din necesarul de 60.000 comandat.

Furnizorul a anunțat că a livrat deja prima tranșă de 400.000 de doze, iar Ministerul Sănătății le distribuie zilele acestea în teritoriu.

 

Campania de vaccinare antigripală din acest sezon va începe în zilele următoare, prima tranșă de doze aflându-se deja în depozitele Ministerului Sănătății. Urmează ca în cursul săptămânii să ajungă la direcțiile de sănătate publică din țară și apoi la beneficiarii din principalele grupe de risc.

La începutul acestei luni, ministrul Nelu Tătaru anunța că noua campanie de imunizare antigripală urma să fie demarată în jurul datei de 15 septembrie, iar un comunicat remis azi de furnizorul care a câștigat licitația pentru vaccinuri, arată că lucrurile sunt în grafic, iar primele imunizări ar putea fi făcute chiar din această săptămână.

Mai precis, Mylan România a anunțat că a livrat încă de săptămâna trecută către Ministerul Sănătăți prima tranșă de 400.000 de doze de vaccin gripal, iar distribuția acestora în teritoriu, către direcțiile de sănătate publică, urmează să se facă în cursul acestei săptămâni.

 

Nelu Tataru

În același timp, Ministerul Sănății a anunțat că distribuția acestor doze a început încă ieri și continuă fără sincope. Prin urmare, imediat ce vor primi dozele de vaccin, DSP-urile le vor putea distribui către unitățile sanitare, centrele de asistență socială și cabinetele medicilor de familie pentru a fi administrate persoanelor din categoriile de risc.

Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătatru.

Ca și în anii anteriori, această primă tranșă de vaccinuri va fi folosită pentru imunizarea personalului medical din spitale, care reprezintă categoria cea mai expusă, atât din punct de vedere al contractării virusului gripal cât și cel al contaminării pacienților cu care intră în contact.

 

Adrian Grecu

Personalul din centrele de asistență socială se numără, de asemenea, printre categoriile care vor fi imunizate cu prioritate, urmând ca ulterior, după ce vor fi primite noi tranșe de vaccin, dozele să ajungă și la cabinetele medicilor de familie, pentru imunizarea pacienților din grupele de risc, respectiv, copii, vârstnici, gravide și bolnavi cronici.

În contextul epidemiologic actual, generat de pandemia de Covid-19, vaccinarea antigripală capătă o importanță mai mare decât în sezoanele anterioare, mai ales în cazul persoanelor care se încadrează în ambele categorii de risc, pentru gripă și pentru Covid-19. Un mesaj în acest sens a fost transmis și de Adrian Grecu, managerul Mylan România, care a declarat că „în acest sezon, vaccinarea gripală este mai importantă ca niciodată; în contextul pandemiei de Covid-19, categoriile cu risc ridicat sunt şi mai vulnerabile: persoanele în vârstă, pacienţii cu boli cronice, angajaţii din sistemul medical. Am făcut toate eforturile pentru a distribui primul lot de vaccinuri, necesar în special categoriilor cu risc ridicat, înainte de începerea campaniei de vaccinare. Vom livra restul de doze în conformitate cu acordul cu partenerul nostru de distribuţie şi Ministerul Sănătăţii”.

 

Chiar dacă se preconizează că sezonul gripal din acest an va debuta mai târziu ca de obicei, datorită unei activități mai scăzute a virusurilor din această categorie, specialiștii spun că vaccinarea rămâne la fel de importantă în prevenirea bolii. Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării și solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal. Populației i se atrage atentia că respectarea regulilor de igienă este esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Pentru acest sezon, Ministerul Sănătății a comandat 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de cantitatea achiziționată anul trecut, și are posibilitatea de a mări cererea la 4 milioane de doze. Demersurile pentru achiziția vaccinului au fost demarate încă de la începutul verii, astfel încât campania de imunizare să poată fi începută la timp. Prima tranșă a fost livrată, conform termenelor stipulate în contractul cu furnizorul. O nouă tranșă este așteptată spre sfârșitul săptămânii, după care livrările se vor efectua în două-trei tranșe lunar, în perioada octombrie-noiembrie.

În funcție de solicitările din teritoriu, vaccinurile vor fi distribuite către direcțiile de sănătate publică, de unde vor ajunge la cabinetele medicilor de familie, astfel că este de așteptat ca de la la 1 octombrie să înceapă și vaccinarea celorlalte categorii de risc, în afara cadrelor medicale și a personalului din centrele de asistență socială.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*