Două milioane de doze vaccin gripal ajung la medicii de familie în septembrie și octombrie

25 august 2021 | 0 comentarii |

Cel puțin așa promite ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care spune că s-a discutat deja cu Direcțiile de Sănătate Publică, pentru a-și pregăti infrastructura de stocare a acestora. În paralel, Institutul Cantacuzino a anunțat că va relansa celebrul Polidin. 

 

Toata lumea discută în prezent despre vaccinurile anti-COVID, dar nu trebuie să nu uităm că, una dintre cele mai mari probleme create de pandemia cu noul coronavirus și de unele măsuri luate ca răspuns la aceasta este reducerea ratei de vaccinare pentru celelalte boli transmisibile cunoscute.

În curând, pentru multe categorii de persoane este recomandată vaccinarea antigripală sezonieră, iar ținând cont că pentru persoanele din anumite grupe de risc, unele tulpini de virusuri gripale pot fi la fel de periculoase ca noul coronavirus, este important să se vacineze.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că România va avea la dispoziție, pentru sezonul gripal 2021-2022, două milioane de doze de vaccin, prin Programul Național de Vaccinare, iar Direcția de Asistență Medicală estimează că livrările acestora vor fi efectuate în lunile septembrie și octombrie.

Deja am discutat cu Direcțiile de Sănătate Publică pentru a pregăti infrastructura de stocare a vaccinului gripal, astfel încât el să ajungă cât de repede posibil la medicii de familie și la unitățile sanitare unde se administrează acest vaccin”, a precizat Mihăilă.

Așadar, persoanele de peste 65 de ani, cele care suferă de boli cronice, femeile însărcinate, persoanele de orice vârstă cu obezitate morbidă sau afecțiuni ale sistemului imunitar, genetice sau dobândite, inclusiv copii sau adolescenții, este bine să se vaccineze și împotriva virusului gripal.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a comandat 3 milioane de doze de vaccin gripal, dar pentru că o parte din dozele comandate au ajuns în țară abia în decembrie, peste  1 milion u rămas neadministrate și s-au pierdut.

 

Între timp, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a anunțat că va relua producţia de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepţie românească. Pentru început este vorba despre un produs care va fi comercializat ca supliment alimentar cu rol în creşterea imunităţii, sub formă de ursuleţi gumaţi şi spray nazal. „În acest scop, s-a dezvoltat şi modernizat procesul de fermentaţie bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convenţională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate)”, au precizat reprezentanţii Institutului. Aceștia au subliniat că toate activităţile s-au desfăşurat în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din Institut, în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare de tip PSCD (Plan Sectorial de Cercetare-Dezvoltare) al Ministerului Apărării Naţionale.

Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obţine capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleţ (Polidin-O) şi spray nazal (Polidin-N). Astfel, prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se doreşte ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populaţie, de la copii până la vârstnici.

Totodată, reprezentanții institutului au anunțat că s-a depășit faza de laborator și „se vor continua testele clinice, astfel încât să fie repus pe piață și Polidinul sub formă medicament cu administrare injectabilă”.

 

Polidinul a apărut în anii ’70, după șase ani de cercetări și teste, ca un concept românesc 100%, de înlocuire a Omnadinului (poate cel mai cunoscut imunomodulator din istorie) care era utilizat în anii dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Din păcate, în 2012 a fost sistată producția și, deșie ra foarte solicitat, produsul a dispărut de pe piață.

Polidinul era utiliat în principal în profilaxie, mai exact, în stimularea rezistenței antiinfecțioase, dar și ca adjuvant în diverse infecții (respiratorii, uro-genitale, chiar gripă) și arsuri.  Medicii recoamandau administrarea lui în special în sezonul rece, când frecvența infecțiilor respiratorii acute este ridicată. Era compus din 13 specii bacteriene inactivate termic și era administrat injectabil, intramuscular.

Din colectivul de cercetare care a elaborat formula Polidin a făcut parte și cercetătoarea Sylvia Hoișie, șefa sectorului producție, considerată „mama Polidinului”.

Anul trecut, institutul a relansat și imunostimulatorul „Orostim”, obținut de aceeași echipă de cercetători, prin combinarea a 15 tulpini microbiene inactivate termic, redenumit „Orostim-HV”. Produsul este recomandat a fi folosit timp de trei luni în timpul iernii, câte o capsulă zilnic, zece zile pe lună, iar la relansare a fost „bătaie” pe acest produs, mulți dintre cei care l-au achiziționat fiind convinși că este bun și pentru prevenirea coronavirusului.

 

Ministrul Sănătății a anunțat, de asemenea, că ținând cont de faptul că a crescut gradul de încredere în vaccinul HPV, care protejează de cancer de col uterin, la care România se află pe primul loc în Europa la mortalitate, a solicitat Institutului Național de Sănătate Publică creșterea etapizată a vârstei de vaccinare anti-HPV. Astfel, Programul de vaccinare împotriva virusului HPV ar urma să fie extins şi la fetele de peste 14 ani, dar și la băieți care și ei se pot infecta și, la rândul lor, pot infecta fetele.

Într-o primă etapă, vom extinde vârsta de vaccinare fetelor de până la 18 ani, inclusiv, urmând ca, ulterior, într-o a doua etapă, să extindem și vaccinarea la băieți. Urmează să trimitem aceste propuneri către Comisii și să facem operările respective în programul de vaccinare”, a declarat Ioana Mihăilă, Miistrul Sănătății.

În cei aproape 14 ani de la debutul vaccinării în lume, aceast vaccin și-a dovedit eficiența, atât prin reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și prin scăderea incidenței bolilor provocate de acestea. În țările în care vaccinarea a avut o rată vaccinală optimă au fost înregistrate reduceri de până 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 și s-au redus cu 45% leziunile cervicale cu risc scăzut și cu 85% cele cu risc înalt.

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare, este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani și este realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni. Fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă, administrate în maxim un an de zile.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*