Buzăul a depășit „în forță” pragul de 500 de decese atribuite Covid-19

12 octombrie 2021 | 0 comentarii |

În raportarea transmisă în această dimineață de către Direcția de Sănătate Publică sunt menționate nu mai puțin de 9 decese; ce-i drept, unele dintre ele au fost consemnate în week-end.

 

Statistica evoluției pandemiei în județul Buzău devine tot mai neagră. La sfârșitul săptămânii trecute s-a confirmat oficial decesul cu numărul 500 și, din păcate, numărătoarea nu se oprește aici. În raportul zilnic transmis de către Direcția de Sănătate Publică Buzău figurează astăzi nu mai puțin de 9 decese în rândul pacienților confirmați cu Covid-19. Ce-i drept, situația raportată astăzi nu se referă doar la decesele din ultimele 24 de ore, fiind incluse și unele care au avut loc în week-end, însă este evident că asistăm la o creștere a numărului buzoienilor care-și pierd viața în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, în marea lor majoritate nevaccinați și cu afecțiuni preexistente, în paralel cu numărul tot mai mare de cazuri noi confirmate.

Decesul cu numărul 500 a fost consemnat în cazul unui pacient de 79 de ani din Râmnicu Sărat, care fusese confirmat cu Covid-19 pe 30 septembrie. Internat la spitalul din Râmnicu Sărat, starea sa se depreciază și, pe fondul altor afecțiuni de care suferea, după 5 zile petrecute în secția ATI, sâmbătă, a decedat. Din păcate, în aceeași zi au fost înregistrate alte 5 decese în rândul pacienților cu Covid-19, în timp ce în zilele de vineri, duminică și luni au mai fost consemnate alte 3 decese. S-a ajuns astfel la un total de 508 decese înregistrate de la debutul pandemiei, în marea majoritate fiind vorba de pacienți care aveau și alte comorbidități, însă unii dintre ei ar fi putut supraviețui încă mulți ani cu îngrijiri medicale și tratament adecvat, dacă nu ar fi contractat infecția cu SARS-Cov-2.

 

Având în vedere situația actuală, atât la nivelul județului cât și la nivel național, cu spitale pline până la refuz și pacienți așteptând pe holuri, cu măști de oxigen și butelia între picioare, este de așteptat ca bilanțul deceselor să continue să crească, cel puțin în perioada următoare, până când vom putea spune că am trecut de valul 4.

O confirmă și numărul mare de cazuri noi confirmate zilnic, în contextul în care la nivelul județului erau vaccinați complet anticovid, luni, doar 75.613 buzoieni, iar cu o singură doză, 92.299 de persoane. Din fericire, în ultimul timp au început să se vaccineze, zilnic, în medie 400 de persoane, în condițiile în care acum 2-3 săptămâni nu se vaccinau mai mult de câteva zeci de persoane.

Pentru ziua de ieri, raportul DSP indică 161 de pacienți confirmați și alte 6 cazuri de reinfectare, în condițiile în care au fost făcute doar 292 de teste. Vorbim astfel de o rată de pozitivare foarte ridicată, care ne înfățișează perspective sumbre pentru perioada următoare. Buzoienii confirmați în ultimele 24 de ore au vârste cuprinse între un an și 93 de ani și ridică la 16.075 numărul persoanelor infectate în județ de la debutul pandemiei. Dintre acestea, 13.524 s-au vindecat, însă mulți au rămas cu sechele și încă nu s-au recuperat complet nici la câteva luni după ce au trecut prin boală.

 

Între timp, municipiul Buzău s-a alăturat celorlalte localități din țară cu o incidență peste 7,5 la mie, după ce vineri se ajunsese la pragul de 6 la mie. La acest moment incidența a ajuns la 8,28 la mie, ceea ce înseamnă că de vineri până azi  a crescut cu mai mult de 2 la  mie, asta în condițiile în care, la sfârșit de săptămână se fac mai puține testări.

În consecință, restricțiile de week-end devin valabile permanent, asta însemnând că restaurantele și magazinele se închid la ora 22.00, iar circulația persoanelor nevaccinate este restricționată în intervalul orar 22.00 – 5.00. De asemenea, persoanele nevaccinate nu mai pot participa la diferite evenimente publice sau private, evenimente care se pot organiza cu respectarea unor restricții privind numărul de participanți. Nu în ultimul rând, purtarea măștii în spațiile publice deschise a redevenit obligatorie, cu excepția zonelor foarte puțin aglomerate, a persoanelor care desfășoară activități fizice sau care desfășoară activități profesionale ce presupun efort intens.

Polițiștii și jandarmii au demarat încă din week-end acțiunile de control ținând cont de noile reglementări, acțiuni care vor continua și pe parcursul săptămânii, din cauză ca aceste reguli au devenit aplicabile permanent, nu doar la sfârșit de săptămână.

Singurul aspect pozitiv ar fi legat de creșterea interesului pentru vaccinare, însă Buzăul, la fel ca și întreaga țară, rămâne departe de de un procent de persoane vaccinate care să ofere un grad ridicat de siguranță în acest context epidemiologic.

 


Adaugati un comentariu


 

*