Ca la români! Redeschiderea spitalului modular de la Lețcani, amânată

12 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Unitatea a fi trebuit să fie repusă în funcțiune în cursul zilei de astăzi, însă nu este posibil din cauza lipsei unui stocator de oxigen care ar fi trebuit să ajungă ieri.

 

Lipsa de coordonare și de organizare din sistemul medical, accentuată de pandemie și de lipsa unui guvern stabil, se contorizează prin rata scăzută a vaccinării, prin neîncredere din partea populației și printr-o creștere alarmantă a numărului de infectări și de decese din cauza noului coronavirus și din cauza altor boli grave care rămân netratate, ca urmare a lipsei de coerență și continuitate în gestionarea sistemului medical.

În aceste condiții, nici nu mai este de mirare că redeschiderea spitalului modular de la Lețcani, anunțată pentru astăzi, începe cu o amânare, din cauza lipsei unui stocator de oxigen care nu a fost încă instalat, deși era așteptat de ieri. În această dimineață, toate lucrurile ar fi trebuit să fie puse la punct, iar spitalul modular ar fi trebuit să fie redeschis și să primeasc primii pacienți, după o pauză de opt luni, punând la dispoziție pentru început un număr de 6 paturi ATI pentru pacienții cu Covid-19 în stare gravă.

La momentul la care spitalul ar fi trebuit să se redeschidă, șeful Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi, a anunțat că va exista o întârziere, întrucât mai trebuie rezolvată problema instalației de oxigen. Acesta a precizat că spitalul dispune de o instalație proprie, însă nu există suficiente tuburi de oxigen, iar pe deasupra, aceasta nu ar putea face față consumului mare.

 

Din acest motiv, fusese comandat un stocator de oxigen, care trebuia să sosească în cursul zilei de ieri, iar până în această dimineață să fie deja instalat, însă nici până la ora la care spitalul ar fi trebuită să fie redeschis, acest lucru nu se întâmplase.

La unitatea de la Leţcani se fac în continuare eforturi pentru a fi deschisă. Problema este că nu avem o soluţie alternativă pentru oxigen, deoarece nu a fost instalat încă stocatorul de oxigen, iar o soluţie cu tuburi nu este posibilă, pentru că nu sunt suficiente tuburi dat fiind consumul imens de oxigen în toate spitalele care tratează pacienţi Covid. În funcţie de viteza cu care firma va instala stocatorul vom avea şi o altă alternativă pentru terapia cu oxigen şi se vor putea interna primii pacienţi”, a declarat Vasile Cepoi, citat de presa locală, în această dimineață.

 

La Iași se află deja o echipă de 25 de medici militari, asistenți și brancardieri, care urmează să asigure managementul unității din punct de vedere al asistenței medicale, însă la momentul actual nu pot decât să aștepte să se rezolve problema oxigenului, pentru a putea îngriji aici primii pacienți. Pentru început, spitalul modular ar urma să aibă disponibile 6 paturi ATI. Numărul acestora ar putea crește, însă este nevoie de suplimentarea personalului medical precum și de asigurarea tuturor condițiilor pentru a putea fi îngrijiți mai mulți pacienți.

Spitalul Mobil de la Leţcani a fost cumpărat anul trecut şi a fost dat spre folosinţă la începutul lunii septembrie 2020, pe perioada pandemiei de Covid-19, Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. Unitatea sanitară mobilă a devenit operaţională de la mijlocul lunii octombrie 2020 şi a funcţionat până în luna ianuarie 2021. Iniţial s-a anunţat că spitalul va fi închis pentru câteva zile, pentru dezinfectare şi sterilizare, precum şi pentru lucrări de mentenanţă, însă de atunci spitalul a rămas închis.

 


Adaugati un comentariu


 

*