România a trimis o echipă de medici militari în Statele Unite

Echipa este formată din 15 cadre medicale și specialiști CBRN care s-au oferit voluntari pentru această misiune, al cărei scop este acordarea de sprijin autorităților in statul Alabama, în lupta cu pandemia.

 

Adrian Zuckerman

După Italia și Republica Moldova, România oferă sprijin medical în upta cu pandemia și Statelor Unite ale Americii, prin intermediul unei echipe formate din cinci medici și cinci asistenţi medicali din spitalele militare din Brașov, Constanța, Craiova, Galați, pitești și Timișoara. Alături de aceștia, din echipaj fac parte și cinci militari specialişti în domeniul CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear), care s-au oferit voluntari pentru o misiune de două săptămâni, în statul Alabama.

Aeronava care îi transportă pe cei 15 voluntari în Statele Unite a decolat astăzi, de la Baza 90 Aeriană Otopeni, obiectivul echipajului fiind atât acela de a ajuta personalul din mai multe unități medicale din Alabama, cât și pentru a face un schimb de experiență cu structurile de specialitate americane, cu privire la modul în care sunt aplicate în SUA metodele de combatere a infectării cu noul coronavirus, atât în domeniul medical, cât şi în ceea ce priveşte apărarea CBRN, cu accent pe funcţiile de sprijin în situaţii de urgenţă.

La festivitatea organizată cu ocazia plecării în misiune a echipei de militari români a fost prezent azi și ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, alături de premierul Ludovic Orban și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. Cu această ocazie, ambasadorul a subliniat eforturile medicilor militari români care „au contribuit la salvarea multor vieţi prin modul în care au asigurat gestionarea şi operarea corespunzătoare a spitalelor civile de la Focşani, Suceava şi Deva”, reamintind și cele două misiuni internaționale efectuate până acum în Italia și Moldova.

 

Ludovic Orban

În Statele Unite, echipa de voluntari români va fi găzduită de Garda Naţională Alabama şi municipalitatea Montgomery Alabama, iar misiunea are loc în cadrul unui parteneriat strategic între cele două țări, încheiat în urmă cu mai bine de 26 de ani. De altfel, în cadrul aceluiași parteneriat, medicii militari români și cei din Garda Naţională Alabama au derulat în luna septembrie a anului trecut o misiune umanitară în satele izolate din Delta Dunării, acordând consultații și servicii medicale gratuite localnicilor de aici.

Despre acest parteneriat, lansat în 1993, care se desfășoară sub auspiciile programului de parteneriat statal (State Partnership Program) și este coordonat de Comandamentul Forțelor Americane din Europa (USEUCOM), a amintit și premierul Ludovic Orban. În mesajul adresat cu ocazia plecării în misiune a celor 15 militari, acesta a urat succes misiunii noastre şi folosesc din nou această ocazie pentru a transmite un mesaj ferm că între Statele Unite şi România este un solid parteneriat strategic, care generează acţiuni comune în toate domeniile de activitate, a declarat Ludovic Orban la Baza 90 Aeriană Otopeni.

 

Nicolae Ciuca

Cu aceeași ocazie, ministrul Nicolae Ciucă a amintit și de sprijinul pe care Statele Unite l-au acordat României după izbucnirea crizei Covid-19, precum și de colaborarea strânsă pe care România o are cu autoritățile din statul Alabama.

Cred că această acţiune se înscrie în linia de a proba că, indiferent de situaţie, suntem în măsură să ne sprijinim unii pe alţii şi să recunoaştem că, nu cu mult timp în urmă, SUA au alocat, de asemenea, un sprijin ţării noastre, atunci când, printr-un zbor strategic, am reuşit să aducem din Coreea de Sud, de la Seul, materiale de protecţie pentru a sprijini ţara noastră în lupta cu noul coronavirus. Alabama este statul cu care noi avem un parteneriat de aproximativ 26 de ani. Sunt activităţi pe care le-am desfăşurat şi am căpătat experienţă operaţională, iar acum suntem în măsură să sprijinim şi, de asemenea, să învăţăm din procedurile şi tehnicile pe care medicii americani le-au aplicat în Statele Unite şi, de asemenea, să identificăm în ce fel putem să ne dezvoltăm partea aceasta de colaborare pe domeniul CBRN”, a declarat Nicolae Ciucă.

 

Ministrul Apărării Naționale a menționat, totodată, căStatele Unite ale Americii sunt, de peste 20 de ani, partenerul nostru strategic cel mai statornic, dinamic şi cuprinzător. Am evocat, împreună cu secretarul american al apărării, Mark Esper, pe timpul celei mai recente convorbiri telefonice, dinamica excelentă a colaborării dintre armatele noastre. Am mulțumit, atunci, pentru sprijinul partenerilor americani, care au asigurat, în luna aprilie, finanțarea unui transport aerian strategic de materiale medicale de la Seul la București, într-o perioadă dificilă, în care lumea întreagă se confrunta cu dificultăți enorme în aprovizionarea cu aceste produse. Este rândul României să fie alături Statelor Unite în această luptă cu noul coronavirus. Medicii militari și specialiștii CBRN care vor pleca în misiune vor duce cu ei în America nu doar experiența acumulată în ultimele luni în combaterea efectelor pandemiei, ci și mesajul de solidaritate și prietenie al poporului român”, a subliniat ministrul Ciucă.

Până în prezent, între România și Alabama au fost desfășurate mai mult de 200 de acțiuni bilaterale, cu accent pe creșterea interoperabilității dintre structurile militare la standarde NATO, promovarea stabilității la nivel guvernamental, asistență în dezvoltarea instituțiilor democratice și a mecanismelor economiei de piață, sprijin pentru autoritățile civile, furnizarea de ajutor umanitar, precum și sprijin în procesele de dislocare și susținere a detașamentelor militare române în teatrele de operații.

 


Adaugati un comentariu


 

*