România a trimis 42 de medici și asistenți în Republica Moldova

Aceștia vor completa echipele medicale din țara vecină, alăturându-se eforturilor de limitare a extinderii infecțiilor cu noul coronavirus.

 

După ce au încheiat cu succes o misiune în zona cea mai afectată de pandemie din Italia, cadrele medicale din România vin și în ajutorul colegilor de peste Prut, pentru a-i ajuta să facă față în lupta cu noul coronavirus. Astfel, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din structurile Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale a plecat, în această dimineață, către Republica Moldova, deplasarea făcându-se cu mijloace puse la dispoziție de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Iașiul a fost punctul de plecare în misiune, iar la ceremonia organizată cu acest prilej au fost prezenți și premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naţionale Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu şi şeful DSU dr. Raed Arafat.

În timpul misiunii medicale care se va desfășura pe parcursul a 15 zile, echipa de medici şi asistenţi medicali cu specializări în Anestezie şi Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgenţă şi Medicină Internă va desfăşura activităţi de acordare a asistenţei medicale şi îngrijire a pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19, precum şi activități de instruire a personalului medical din unităţile sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul.

 

Cei 42 de membri ai echipei medicale sunt dotați cu echipamente complete de protecție, constând în combinezoane, măşti, mănuşi şi viziere, care sunt puse la dispoziție pe toată durata misiunii de către IGSU. Aceeași instituție va asigura și legătura cu autoritățile din Republica Moldova, prin intermediul a doi ofițeri special desemnați, în timp ce Ministerul Apărării Naţionale a pus la dispoziție cu 10 sisteme de izolare şi transport al personalului contaminat cu agenţi biologici, echipamente care vor fi donate la finalul misiunii, Republicii Moldova.

Înainte ca echipa medicală să pornească spre cele trei regiuni din țara vecină, premierul Ludovic Orban le-a transmis mulțumiri pentru participarea la această misiune. „Vă mulţumesc că aţi acceptat să îi sprijinim şi, practic, să vă folosiţi toate cunoştințele, experienţa, talentul şi energia pentru a-i vindeca pe fraţii noştri de peste Prut. Reprezentaţi România cu cinste şi faceţi un lucru extrem de benefic atât pentru România, cât şi pentru Basarabia. Să aveţi o misiune cât se poate de benefică şi ne revedem cu bine la întoarcere. Drum bun şi spor la treabă!”, este mesajul transmis de acesta.

 

Împreună cu echipa medicală, la Chișinău a plecat azi și ministrul de Externe Bogdan Aurescu, care va avea o serie de întâlniri cu omologul său din Republica Moldova, cu premierul moldovean și alți reprezentanți ai clasei politice, pentru a se stabili noi modalități prin care România poate oferi în continuare sprijin acestei țări, în baza Parteneriatului Strategic Bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare s-au împlinit, la 27 aprilie, zece ani,

În același timp, România va acorda Republicii Moldova un pachet de sprijin în contextul eforturilor de combatere a pandemiei, iar sumele necesare realizării donaţiilor de echipamente de protecţie şi de alte materiale medicale vor fi aprobate astăzi, într-o ședință de guvern. Acestea vor fi alocate în contul Ministerului Sănătății, de unde vor fi direcționate către achiziția materialelor necesare, care vor fi apoi trimise în țara vecină.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*