Succese ale echipei medicale românești, în misiunea umanitară din Slovacia

Mai mult de jumătate dintre pacienții intubați din secția ATI deservită de specialiștii din România au reușit să treacă de faza critică, fiind detubați și transferați în alte secții, pentru continuarea tratamentului.

 

România a răspuns, la sfârșitul lunii trecute, unui apel lansat prin Instrumentul privind furnizarea sprijinului de urgență pe teritoriul Uniunii Europene, punând la dispoziție o echipă de specialiști pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale din Slovacia, care nu mai puteau face față numărului mare de cazuri grave de pacienți cu Covid-19.

Astfel, cinci medici, opt asistenți medicali și doi reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au ajuns, pe 26 februarie, în capitala Slovaciei, la Bratislava, începând o misiune medicală planificată să se deruleze pe parcursul a 21 de zile.

Medicii și asistenți medicali sunt specializați în Anestezie și Terapie Intensivă, astfel că au fost repartizați în secțiile ATI din Bratislava, în care sunt internați pacienții cu Covid-19 în stare critică.

 

Specialiștii români lucrează în două ture, iar atenția lor este concentrată în mod special asupra pacienților intubați și ventilați mecanic, din secțiile ATI. La câteva zile de la debutul misiunii, medicii și asistenții din România au avut un prim motiv de bucurie, reprezentat de primul caz de pacient detubat de la debutul misiunii. În urma tratamentelor administrate, starea de sănătate a pacientului se îmbunătățise considerabil, fapt pentru care nu a mai fost necesară ventilația mecanică, iar acesta fost transferat într-o secție pentru pacienți într-o stare mai puțin gravă, unde continuă tratamentul, fiind ținut sub monitorizare de cadrele medicale ale spitalului.

La mai puțin de o săptămână, bilanțul activității echipei medicale din România s-a îmbunătățit considerabil, crescând numărul pacienților a căror stare s-a îmbunătățit după ce au fost transferați la ATI.

 

Astfel, de la debutul misiunii umanitare, peste 50% dintre pacienții intubați și ventilați mecanic îngrijiți în secțiile ATI de medicii și asistenții români au răspuns pozitiv tratamentului, fiind detubați  și transferați în alte secții, cu o stare considerabil îmbunătățită.

Misiunea echipei românești continuă până după jumătatea lunii martie, starea de spirit a cadrelor medicale fiind una foarte bună datorită acestor succese înregistrate intr-un timp relativ scurt.

Caracterul benevol al implicării colegilor în această misiune umanitară, realizată cu scopul de a-și ajuta omologii și de a salva vieți, reprezintă baza, fundamentul real și nobil al fiecărui salvator, unde  pasiunea, colegialitatea, iubirea pentru oameni sunt valori primordiale”  -se arată într-o postare pe această temă făcută pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență, însoțită de numeroase comentarii venite din partea utilizatorilor slovaci, care mulțumesc echipei medicale din România pentru ajutor și pentru efortul depus.

 


Adaugati un comentariu


 

*