Tehnică folosită în terapia pacienților cu astm și BPOC, adaptată pentru Covid-19

2 septembrie 2020 | 0 comentarii |

O metodă de evitare a apariției insuficienței respiratorii a fost implementată cu succes de medicii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara,  în cazul pacienților aflați la limita terapiei intensive.

 

Un dispozitiv folosit până acum în cazul pacienților cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), astm și alte afecțiuni care cauzează dificultăți de respirație, a fost testat cu succes și în cazul pacienților cu Covid-19 aflați la limita terapiei intensive. Este vorba de un aparat de ventilație non-invaziv, care ajută pacienții să respire mai ușor, prevenind astfel apariția insuficienței respiratorii. Ideea de a folosi acest dispozitiv și în cazul pacienților cu Covid-19 le-a aparținut medicilor de la secția de Terapie Intensivă a spitalului Victor Babeș din Timișoara, în încercarea de reduce presiunea asupra secției, ca urmare a numărului mare de pacienți în stare gravă.

Astfel, pacienților în cazul cărora încep să apară dificultăți de respirație li se montează acest dispozitiv, constând într-o mască ce acoperă etanș nasul și gura, conectată la un ventilator care furnizează aer prin intermediul unui tub. În acest mod, efortul respirator scade, iar pacientul respiră mai ușor, asigurându-se astfel buna oxigenare a organismului și evitându-se apariția hipoxiei. Procedura se aplică de la apariția primelor simptome, iar în câteva zile, pacienții pot respira din nou normal, evitându-se astfel transferul acestora la Terapie Intensivă și intubarea.

 

Dr. Ciprian Gindac

Medicul primar Ciprian Gîndac, din cadrul secției ATI a spitalului din Timișoara spune că aparatul non-invaziv pentru respiraţie este elementul intermediar între masca simplă de oxigen şi ventilaţia mecanică, unitatea medicală beneficiind de 20 de astfel de dispozitive, folosite în cea mai mare parte pentru pacienţii cu forme uşoare sau moderate de Covid-19, care au dificultăţi de respiraţie.

Beneficiul pe care-l aduce dispozitivul este foarte mare, şi asta pentru că pacienţii aflaţi la limita terapiei intensive reuşesc după câteva zile să respire mult mai bine şi astfel putem evita mutarea lor în Secţia de Terapie Intensivă, evităm ventilarea mecanică sau chiar intubarea lor”, a mai explicat medicul.

 

În secția ATI a spitalului Victor Babeș erau internați ieri 12 pacienți, iar în zonele roșii, în care sunt internați pacienți cu Covid-19 cu o stare precară a sănătății, care pot fi transferați oricând la Terapie Intensivă, astfel de aparate sunt folosite în cazul a cinci dintre ei, iar rezultatele sunt dătătoare de speranță.

Practic, prin folosirea acestui aparat, încercăm să descongestionăm secţia de Terapie Intensivă. Sunt pacienţi aflaţi la limita criticului, dacă putem spune aşa. După câteva zile de folosire a acestui dispozitiv, pacienţii pot să revină la masca de oxigen şi să rămână în salon, fără a fi nevoie de transferul lor la ATI, care presupune, de cele mai multe ori, folosirea ventilaţiei mecanice. În acest fel, descongestionăm secția, dar, cel mai important, îi scutim pe pacienți de o procedură invazivă, după care recuperarea este mai dificilă”, a mai declarat dr. Ciprian Gîndac.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*