Parteneriat penal intre un medic de la Ambulanta si o firma de pompe funebre

Medicul de la SAJ Cluj furniza contra cost date confidentiale ale pacientilor decedati, procurorii suspectand ca aceasta este o practica obisnuita si pentru alti angajati ai serviciului.

 

ambulanta-noapteaIn urma cu aproape patru ani, procurorii bucuresteni au dat de urma unei adevarate retele formate din 26 de persoane, cele mai multe din randul angajatilor SMURD Bucuresti si Serviciului de Ambulanta Bucuresti – Ilfov, care furnizau unor firme de pompe funebre datele personale ale unor persoane decedate sau in stare grava, pe care aveau misiunea sa le salveze. In schimbul acestor servicii, salvatorii isi primeau de fiecare data comision de la firmele de pompe funebre. De multe ori, cei in cauza furnizau si datele unor persoane care inca nu decedasera dar se aflau in stare grava, iar reprezentantii firmalor de pompe funebre s-au dovedit atat de lacomi si cinici, incat au luat legatura cu familiile in cauza oferindu-si serviciile, inca inainte ca pacientii sa fi decedat.

La momentul respectiv, cazul a fost intens mediatizat, constituind totodata un exemplu pentru alti angajati ai servicilor de urgenta care ar fi fost tentati sa procedeze in mod asemanator pentru a-si rotunji veniturile. Se pare insa ca multi nu au tras invatamintele care s-ar fi cuvenit, anul trecut o familie care avea o ruda internata la sectia de Terapie Intensiva a spitalului Bagdasar Arseni primind un telefon de la o firma de pompe funebre care si-a oferit serviciile, desi persoana in cauza inca nu decedase. Despre acest caz nu s-a mai auzit nimic dupa ce reprezentantii spitalului au anuntat ca vor face o ancheta interna.

 

ambulante-noiRecent, un nou scandal in aceeasi nota macabra a izbucnit la Serviciul de Ambulanta Cluj, unde se pare ca exista o practica obisnuita printre angajati, de a raporta la o firma de pompe funebre din oras toate cazurile de pacienti care nu putusera fi salvati. Procurorii clujeni au anuntat azi ca un medic din cadrul serviciului a fost prins in flagrant dupa ce si-a incasat un comision de 600 de lei de la administratorul firmei de pompe funebre, reprezentand un avans pentru serviciile de acest gen. Identitatea doctoritei nu a fost dezvaluita de anchetatori, dar se pare ca aceasta si-a recunoscut fapta dupa ce a fost prinsa aseara in flagrant, in prezent fiind sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile, la fel ca si administratorul firmei de pompe funebre de la care a primit banii.

Surse din randul anchetatorilor sustin insa ca ancheta este una de mai mare amploare, fiind vizati mai multi angajati ai serviciului de Ambulanta clujean, care ar fi incasat in mod similar sume cuprinse intre 400 si 800 de lei, in functie de incasarile pe care le obtinea firma de pompe funebre de la familia decedatului ale carui date personale erau divulgate in mod ilegal.

 

perchezitiiPrintre suspecti se numara atat medici, cat si asistenti si ambulantieri, toti colaborand in acest fel cu aceeasi firma, care isi are sediul intr-un cimitir din Cluj. Aproape de fiecare data cand constatau un deces sau pacientul pe care fusesera chemati sa il salveze nu supravietuia, angajatii de la Ambulanta ii sunau pe cei de la pompe funebre, furnizandu-le datele personale ale persoanei respective. Rudele indurerate se trezeau astfel in scurt timp la poarta cu cei de la pompe funebre, care isi ofereau serviciile, iar putini dintre cei contactati si-au pus imediat intrebarea despre cum aflasera acestia atat de repede despre tragedie. Unii dintre ei aveau sa constate ulterior ca facturile pentru servicile funerare erau extrem de mari si se pare ca astfel au intrat pe fir anchetatorii. Procurorii i-au filat mai multa vreme pe angajatii de la SAJ Cluj si se pare ca printre dovezile adunate se numara si filmari care au surprins ambulantele deplasandu-se la cimitir cu girofarele si sirenele pornite pentru ca acestia sa isi incaseze comisioanele de la cei de la pompe funebre, care isi au sediul aici.

Doctorita prinsa in flagrant ieri seara a fost inregistrata cand ii solicita administratorului firmei un avans pentru Paste”, fiind apoi surprinsa in momentul in care a primit banii de la acesta. Deocamdata singura acuzatie impotriva medicului se refera la luarea de mita, insa ancheta este in desfasurare si este posibil sa apara noi acuzatii referitoare la divulgarea neautorizata a datelor cu caracter personal. Totodata procurorii fac cercetari si in privinta imprejurarilor in care au avut loc decesele raportate de angajatii de la SAJ Cluj, pentru a verifica daca acestia au intreprins toate procedurile ce se impuneau pentru a salva viata pacientilor si nu au fost cumva interesati mai mult de comisionul pe care l-ar fi incasat de la cei de la pompe funebre.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*