De „Ziua Mondială a Sănătății”, o echipă de medici și asistenți medicali români a plecat în Italia, pentru a ajuta în lupta împotriva COVID-19

7 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Misiunea personalului medical, selectat pe bază de voluntariat, se desfășoară sub egida Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, pentru o perioadă de 14 zile.

 

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, cu zece medici și cinci asistenți medicali români a ajuns în Italia, pentru a ajuta personalul medical italian să lupte împotriva coronavirusului, într-una din cele mai afectate zone, Lombardia.

Potrivit unui comunicat al MApN, o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a dus la Milano o echipă formată din 15 medici și asistenți medicali români din București și Timișoara.

Pe Aeroportul Otopeni, premierul Ludovic Orban, ministrul sănătății Nelu Tătaru, ministrul apărării Nicolae Ciucă, ministrul afacerilor interne Marcel Vela, secretarul de stat Raed Arafat și ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi le-a mulțumit și le-a urat succes în misiune și să se întoarcă sănătoși acasă, după cele 14 zile în care își vor ajuta colegii din pensinsulă să tateze pacienții infectați.

Apreciez curajul și gestul de solidaritate din partea medicilor și asistenților medicali români care se alătură colegilor lor italieni într-un moment extrem de dificil. Am încredere în profesionalismul cadrelor sanitare și le doresc mult succes în această misiune”, a afirmat prim-ministrul Ludovic Orban, citat într-un comunicat al guvernului.

 

Aeronava militară a decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu patru medici și asistenți medicali, iar la Timişoara a făcut o escală pentru a îmbarca alți 10 membri ai echipei medicale, care este însoțită de un ofițer de legătură din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Misiunea personalului medical, selectat pe bază de voluntariat, se desfășoară sub egida Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, pentru o perioadă de 14 zile, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei COVID-19.

Aceștia au spus că merg să-și ajute colegii italieni care „cu siguranță sunt epuizațiși au nevoie  de ajutor”, dar și pe românii aflați în peninsulă, încrezători că se vor întoarce cu bine acasă și convinși că vor învăța din experiența italiană în lupta cu temutul virus și vor putea apoi să aplice în țară ceea ce au învățat.

Cuvântul solidaritate părea că şi-a pierdut din forță, dar iată că acum revine oferind vieții politice și sociale europene o altă tonalitate. Iată că medicii și asistenții noștri știu să facă onoare numelui de român, iar gestul lor demonstrează valoarea solidarității. Prieteniile se cunosc la nevoie și mâna întinsă la momentul potrivit nu se uită”, a declarat George Bologan, ambasadorul României în Italia.

 

Cei 11 medici şi 4 asistenţi medicali români au ajuns marţi pe aeroportul Milano Linate, unde au fost întâmpinați de viceprefectul Natalino Manno, din partea Guvernului italian, de vicepreşedintele Regiunii Lombardia, Fabrizio Sala, de subsecretarul pentru Relaţii internaţionale al Consiliului Regional Lombardia, Alan Christian Rizzi, de preşedintele Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Regional Lombardia, Emanuele Monti, ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, şi ataşatul Apărării din cadrul Ambasadei, col. Iulian Barbu, informează Ambasada României la Roma.

„Având în vedere relaţia de prietenie consolidată care leagă cele două ţări, România a decis să aducă o contribuţie comunităţii medicale din Italia, care operează cu mare spirit de sacrificiu şi responsabilitate, printr-o echipă de medici specialişti în terapie intensivă. România îşi manifestă astfel şi recunoştinţa faţă de ţara care a devenit casă pentru peste 1,2 milioane de români, o comunitate foarte bine integrată şi apreciată pentru aportul său la societatea italiană”, se precizează într-un comunicat de presă al Ambasadei României.

 

Medicii şi asistenţii români fac parte, alături de colegi din Norvegia, dintr-o echipă europeană de personal medical mobilizată prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta pe care acestea o duc împotriva coronavirusului.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, a subliniat importanţa solidarităţii europene, în acest moment de încercare pentru omenire. „Această misiune arată că protecţia civilă funcţionează şi în România, şi la nivel european. Este un gest important faptul că am găsit oameni să plece într-un timp atât de scurt. Acest semn este foarte important pe plan european, şi pentru noi, România, este un gest care ne arată că putem şi este un gest de solidaritate cu Italia, care este o zonă acum foarte afectată. Este o cooperare extraordinară între Ministerul Apărării, partea medicală, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Arafat.

 

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, le-a mulţumit României și Norvegiei care au trimis în Italia personal medical, precum şi Austriei care a oferit peste 3.000 de litri de dezinfectant, prin mecanismul de Protecție civilă al Uniunii Europene „în vremuri atât de grele pentru întregul continent”, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei COVID-19, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Aceşti asistenţi medicali şi aceşti medici, care şi-au părăsit căminele pentru a-i ajuta pe colegii lor din alte state membre, sunt adevărata faţă a solidarităţii europene. Întreaga Europă este mândră de dumneavoastră. Comisia face tot posibilul pentru a ajuta Italia şi toate statele membre în acest moment în care ajutorul este atât de necesar”, a subliniat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În Italia, numărul total al cazurilor confirmate cu COVID-19 a crescut marți cu 3.039, ajungându-se astfel la 135.586 de îmbolnăviri, iar cel al deceselor, cu 604, numărul total de decese fiind 17.127, de la izbucnirea pandemiei. Din fericire evoluția coronavirusului a intrat pe o pantă descendentă în Italia, mulţumită măsurilor de izolare la nivel naţional introduse pe 9 martie. Autoritățile și medicii italieni atrag atenția că orice relaxare în perioada următoare ar zădărnici tot efortul de până acum, de aceea cer populației să respecte restricțiile inclusiv în perioada Sărbătorilor Pascale.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*