Medici militari români și americani, în misiune umanitară în satele Deltei

4 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Localnicii din aceste zone izolate beneficiază astfel de consultații și servicii medicale gratuite, oferite în cadrul unui ambulatoriu de campanie.

 

Satele izolate din Delta Dunării se numără printre zonele din România în care populația are acces foarte greu la servicii medicale, dar fiind faptul că foarte puțini sunt medicii care vin să lucreze aici, în ciuda beneficiilor acordate de Ministerul Sănătății. Acesta este motivul pentru care un grup de medici militari români și americani au ales mai multe localități izolate din Delta Dunării, pentru a desfășura aici o misiune umanitară care are loc în perioada 1-6 septembrie. Partea română este reprezentată de medici militari din cadrul Forțelor Navale, care acționează împreună cu personal medical din cadrul Gărzii Naționale din statul Alabama. În total, 23 de medici militari români și americani se află zilele acestea în zonele izolate din Deltă, pe lângă asigurarea de servicii medicale gratuite populației de aici, obiectivul principal al misiunii fiind și acela de instruire a personalului în privința modalităților de acțiune în sprijinul populației civile.

Acțiunea umanitară a debutat luni, prima localitate în care au ajuns medicii militari fiind C. A. Rosetti, unde au fost consultate aproximativ 100 de persoane.

 

Aici a fost instalat un ambulatoriu de campanie cu o sală de triaj, o sală de analize și săli de consultații pentru medicină internă, oftalmologie, medicină dentară şi pediatrie. Cei aproximativ 100 de localnici au beneficiat cu această ocazie de consultații și alte servicii medicale oferite gratuit de medicii militari, primind totodată și informații referitoare la măsurile de acordare a primului ajutor – foarte utile, în condițiile în care accesul la servicii medicale este dificil în aceste zone izolate ale Deltei.

Totodată, localnicii au primit informații despre importanța igienei orale și despre modul în care trebuie să își îngrijească dantura. Acțiunea umanitară este în plină desfășurare, pe agenda medicilor militari români și americani fiind incluse și localitățile  Cardon, Sfiştofca, Letea şi Sulina.

 

Pentru a se putea deplasa în aceste localități în care nu se poate ajunge decât pe apă, medicii beneficiază de sprijinul logistic al militarilor din Regimentul 307 Infanterie Marină Babadag, care au pus la dispoziție ambarcațiuni în acest sens.

Activitatea se înscrie în sfera acţiunilor umanitare, în sprijinul populaţiei civile din zonele izolate ale Deltei Dunării, nefiind pentru prima dată când medici militari români și americani execută astfel de misiuni.

Într-un comunicat remis de Statul Major al Forțelor Navale se arată că prin astfel de acțiuni comune se consolidează și modalităţile de reacţie din domeniul măsurilor de apărare colectivă al NATO subliniindu-se totodată „importanţa interoperabilităţii bilaterale, în cadrul parteneriatului strategic româno-american”.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*