16 medici de familie buzoieni, controlati in februarie, de CJAS
Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Buzau spune ca de astfel de verificari au parte si spitalele, medicii specialisti si toti ceilalti furnizori de medicamente si servicii.
Din 2014, controalele inopinate ale organelor de control din sistemul de sanatate, fie ele de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), fie de la Directia de Sanatate Publica, nu mai sunt de actualitate.
Raman insa in vigoare si din ce in mai active controalele tematice. Nu scapa niciun domeniu medical, precizeaza in prima instanta reprezentantii CJAS Buzau, iar controalele vor viza, ca si in cazul celor inopinate, respectarea programului de lucru, activitatea in teren si mai ales raportarile serviciilor acordate asiguratilor, potrivit noilor criterii impuse de Ministerul Sanatatii.
„Controalele inopinate din 2013 au fost axate pe raportarile efectuate de furnizorii cu care CJAS a avut contract, cu o luna in urma, pe programul la cabinet sau pe teren si nu s-au constatat mari erori. La program au fost gasiti toti medicii de familie. Au fost doar cateva erori de raportare. Pentru acesta s-au recuperat banii”, explica jr. Simona Anghel, director de contracte si purtator de cuvant al CJAS Buzau, mentionand insa ca sumele au fost relativ mici, iar medicii nu le-au contestat in niciunul dintre cazuri, acceptand eroarea.
Potrivit noilor norme, primii la verificat au intrat, in ianuarie, medicii de familie. Numai sase, pentru ca au fost sarbatorile de iarna, iar la sfarsit de luna, viscol si drumuri blocate. In luna februarie, lucrurile au intrat in normal, 16 medici de familie vor fi verificati de comisia CJAS, spune Simona Anghel, care explica si cum decurg noile verificari.
„In ianuarie 2014, in baza Ordinului 1012 din 2013, au fost deja sase controale tematice la medicii de familie. La fel ca si anul trecut, echipa de control a pus accent pe respectarea prevederilor din activitatea de evaluare si respecatrea contractelor, dar acum se verifica si activitatea din ultimii trei ani. Si in aceasta noua situatie au fost identificate erori de raportare si s-au recuperat sumele aferente, la fondul de sanatate. Adica, un medic raporteaza la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate serviciile medicale efectuate intr-o luna si se mai strecoara erori. Spre exemplu, doua consulatii la bolnavii cronici, in aceeasi luna. E voie doar una, asa ca pentru a doua se iau banii inapoi. Nu ai voie sa raportezi un numar mai mare nici pe acuti. Medicii stiu aceste lucruri foarte bine, asa ca daca au gresit, accepta sa dea banii inapoi”, arata purtatorul de cuvant al CJAS Buzau.
Potrivit oficialilor CJAS, in judetul Buzau isi desfasoara activitatea 210 medici de familie, dintre care 207 au liste de pacienti, iar ceialti 3 medici, nu. 205 dintre acestia au contracte individuale incheiate cu Casa (unul are conventie), iar ceilalti sunt angajati la unul dintre cabinetele unor colegi sau la clinici private. In fiecare comuna au cabinete minim un medic si maxim patru. In comuna Vernesti spre exemplu, exista patru cabinete de medicina familiei, la dispozitia asiguratilor. Iar in orasul Buzau sunt nu mai putin de 64 de medici de familie care acorda servicii medicale.
„La controalele tematice, mai devreme sau mai tarziu intra toti medicii de familie, pentru ca se vizeaza activitatea din ultimii trei ani. Nu exista un criteriu anume, dar se tine cont cand se programeaza aceste controale, de vechimea medicului in sistem si de cand a avut ultimul control, pentru ca toti sa beneficieze de aceleasi conditii in relatia cu Casa. De controale tematice au parte si spitalele, si medicii specialisti, toti furnizorii de medicamente si servicii”, mai spune Anghel.
Atat medicii de familie cat si cei din ambulatoriul de specialitate, unde sunt incheiate 43 de contracte de furnizare de servicii medicale decontate de CJAS Buzau, functioneaza, pana la 31 martie, pe acte aditionale la contractele de anul trecut.