Investitie de 110.000 de euro in modernizarea celui mai mare centru de transfuzii sanguine din tara

18 februarie 2014 | 0 comentarii |

Timpul de asteptare s-a redus la jumatate pentru cei care vor dona sange la Centrul de Transfuzii din Bucuresti.

 

g_a4ccbe0973a3a4966c28535cfb51bc78La inceputul acestei saptamani a fost incheiata, oficial, o noua etapa de modernizare a Centrului de Transfuzii Sanguine din Bucuresti, cel mai mare si cel mai important centru de acest gen din tara, unde doneaza lunar aproximativ 5.000 de persoane. Astfel, dupa ce au fost finalizate lucrarile de renovare si modernizare a parterului, s-a trecut la etajul unu al cladirii, acolo unde se afla zona de consultatii pre-donare, zona in care donatorii petreceau o buna bucata de timp, pana la rezolvarea formalitatilor si stabilirea rezultatelor analizelor care le permiteau sau nu sa doneze sange. Si aceasta a doua etapa a fost finalizata, prin urmare, de acum incolo, reprezentantii centrului de transfuzii anuntand ca timpul petrecut de donatori in zona de pre-donare se va reduce la jumatate, intrucat lucrurile se vor misca mult mai repede, multumita aparaturii medicale si tehnologiei informatice de ultima generatie cu care a fost dotata unitatea.

Lucrarile de modernizare a centrului de transfuzii au inceput in urma cu doi ani , in cadrul unei campanii umanitare denumite „O sansa pentru viata”, derulata inca din 2008 de Vodafone si Asociatia React.

 

646x404La acel moment, procesul de modernizare a inceput, cum era si firesc, de la parterul sediului, care a fost mai intai renovat, i s-au adus numeroase imbunatatiri, dupa care a fost dotat cu 10 calculatoare pentru crearea unei baze de date centralizate a tuturor donatorilor de sange. La jumatatea anului trecut, Vodafone Romania si Asociatia React, cei doi promotori ai campaniei, au decis sa continue actiunea de modernizare, avansand de aceasta data la erajul I al centrului, acolo unde functioneaza zona de acordare aconsultatiilor pre-donare, facandu-se practic selectia voluntarilor, si stabilindu-se care dintre acestia pot dona si care nu, din cauza anumitor afectiuni ce nu le permit acest lucru. Aici petreceau donatorii o mare parte din timp, si nu de putine ori si-au exprimat nemultumirea pentru perioada lunga de asteptare, datorata dotarilor vechi si insuficiente.

A fost nevoie de o noua donatie facuta de organizatorii campaniei, pentru strangerea fondurilor necesare, firma de telefonie contribuind cu 103.000 de euro, iar Asociatia React cu 7.000 de euro. Timp de sase luni, cat au durat lucrarile, activitatea a fost mutata in alte spatii, fiind reluata pe etajul respectiv in urma cu cateva zile.

 

s560x316_campanie_donare_sange_AntibioticePana in prezent, programul „O sansa pentru viata”  a contribuit la salvarea a peste 150.000 de oameni si a imbunatatit rezervele anuale ale centrelor de transfuzii din tara cu mai mult de 70.000 de litri de sange. In Romania, aproximativ doi la suta din populatie doneaza sange si, conform legii in vigoare, donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la cerere, sapte tichete de masa, o zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii, reducere de 50 la suta la abonamentul pentru transportul in comun timp de o luna, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange. Cei care doresc sa doneze sange trebuie, printre altele, sa aiba o greutate de peste 50 de kilograme si sa nu fi suferit inteventii stomatologice in ultimele trei luni inaintea donarii.

 


Categorii: Actual, Economic, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*