„Maraton” de consultații, la finalul misiunii medico-militare din Deltă

9 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Pe parcursul unei săptămâni, medicii militari români și americani s-au deplasat prin localitățile izolate din Delta Dunării, pentru a acorda consultații gratuit și a susține cursuri de prim-ajutor.

 

După cum Sanatateabuzoiana.ro relata săptămâna trecută, medicii militari din cadrul Forțelor Navale, împreună cu cei din Garda Națională a statului american Alabama au participat la o acțiune umanitară în satele izolate din Delta Dunării, zonă în care acoperirea în ceea ce privește asigurarea serviciilor medicale este extrem de redusă, din cauza lipsei medicilor, care evită să vină să profeseze aici, date fiind condițiile vitrege de trai. Acțiunea medicilor militari români și americani, sprijiniți logistic de Regimentul 307 Infanterie Marină Babadag, a constat în acordarea gratuită de consultații și servicii medicale pentru populația din aceste sate izolate, precum și în susținerea unor cursuri de prim-ajutor. Nu în ultimul rând, localnicilor le-au fost distribuite, tot gratuit, 200 de truse de igienă orală și 250 de perechi de ochelari de vedere.

Pe parcursul săptămânii precedente, circa 500 de locuitori ai Deltei au beneficiat de consultații de medicină internă, oftalmologie, stomatologie şi pediatrie, acordate de medicii militari, participând și la cursurile de prim-ajutor oferite de aceștia.

 

Misiunea s-a încheiat în orașul Sulina, acolo unde medicii militari și americani au realizat un adevărat „maraton” de consultații medicale. Astfel, timp de 12 ore, începând cu ora 9.00, până la ora 21.00, cele 23 de cadre medicale s-au aflat la dispoziția locuitorilor din oraș dar și a celor din zonele învecinate, oferind în tot acest timp consultații și informații cu caracter medical.

Pe parcursul acestei acțiuni, atât medicii români cât și cei americani nu au putut să nu constate nevoie emergentă de servicii medicale în zonele vizitate, iar pentru că această problemă nu pare să poată fi rezolvată foarte curând, și-au anunțat intenția de a efectua bi-anual astfel de activități în localitățile izolate ale Deltei.

Inițiativa este mai mult decât binevenită, în condițiile în care în zonă trăiesc aproximativ 10.000 de locuitori deserviți de doar patru medici de familie.

 

Colaborarea dintre militarii români și cei americani în cadrul unor astfel de misiuni umanitare are o tradiție de peste 25 de ani, iar prin intermediul misiunii executate săptămâna trecută și al celor ce vor urma, medicii militari din cadrul celor două armate își diversifică metodele de instruire și modalităţile de acţiune în sprijinul populaţiei civile. Acțiunea umanitară a început luni, în satul C.A. Rosetti, a continuat la Cardon, Sfiştofca, Letea şi s-a încheiat la Sulina, cu „maratonul” de 12 ore de consultații.

Pe parcursul misiunii, deplasarea pe canalele Deltei, care constituie singura cale de acces către aceste localități izolate, a fost efectuată cu nave militare, iar medicii militari au dispus de echipament de campanie cu ajutorul căruia au putut amenaja în fiecare așezare vizitată un ambulatoriu de campanie cu o sală de triaj, o sală de analize și săli de consultații pentru medicină internă, oftalmologie, medicină dentară şi pediatrie.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*