SARS-CoV-2 a infectat 143 de buzoieni și a luat viața altor patru, în ultimele 24 de ore

7 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

La nivel național s-au raportat 9.937 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19) și 130 de decese, de vineri până sâmbătă. 

 

Încheiem săptămâna cu vești tot mai alarmante despre agresivitatea și evoluția noului coronavirus. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.937 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, la care se adaugă 1.424 de persoane reconfirmate pozitiv după retestare. Nu vor merge cu toții în spitale, dar statistica de până acum arată că 10% dintre cei diagnosticați cu noul coronavirus dezvoltă forme grave, iar jumătate dintre cei care ajung în ATI se sting.

În unitățile sanitare de profil sunt internate 12.113 de persoane cu COVID-19, iar 1.048 dintre acestea sunt internate la ATI, în stare gravă. În acest moment, spitalele sunt arhipline, iar peste o mie de oameni au nevoie de suport ventilator sau măcar de o mască de oxigen, pentru că nu mai pot să respire singuri. Un loc în terapie intensivă rămâne liber doar pentru câteva minute.

Noul coronavirus a îndoliat 130 de familii de români numai în ultimele 24 de ore (86 bărbați și 44 femei), în timp ce de la debutul pandemiei, 7.793 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS- CoV-2 au decedat. Șapte dintre cei care s-au stins de vineri până sâmbătă nu aveau alte probleme de sănătate, însă chiar și așa, infecția i-a doborât în final.

 

Constantin Toma

Din ce în ce mai îngrijorător este și bilanţul zilnic al noilor infectări din județul Buzău. DSP a raportat 143 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. Cea mai tânără victimă este un copilaș de 3 ani, iar cea mai vârstincă, o persoană de 93 de ani. Au fost înregistrate și patru decese în rândul pacienţilor confirmaţi cu COVID-19. În carantină la domiciliu sunt 1.347 de buzoieni, iar alți 918 sunt izolați la domiciliu.

Municipiul reședință de județ se află sub cod roșu, cu o incidență cumulată a cazurilor de Covid-19 de 3,26 cazuri la mie. În acest context, primarul Constantin Toma a îndemnat localnicii să respecte regulile impuse de autorități, să poarte mască de protecție atât spațiile închise cât şi în cele deschise, să folosească dispenserele montate la intrarea în blocuri şi lavoarele mobile din spaţiile publice şi să stea pe cât posibil în casă, pentru a se proteja.

Evoluția pandemiei de Covid -19 atrage după sine reglementări mult mai dure! Dragi buzoieni, vă îndemn să le respectăm pentru a reuși să rămânem sănătoși! Suntem în pericol, dar nu trebuie să intrăm în panică. Prin efortul comun vom trece peste această perioadă. Fac un apel către dumneavoastră, către toţi cetăţenii Buzăului, de a respecta toate reglementările leagle, pentru că evoluţia infectării cu acest SARS-CoV-2 depăşeşte, în fiecare zi, cifre pe care nu le aşteptăm. Este o evoluţie care nu mai poate fi controlată, din păcate, în acest moment, şi se impun măsuri foarte serioase. Învăţământul trece în online. Vă îndemn să staţi cât mai mult în casă”, este mesajul transmis de primarul Constantin Toma pe Facebook.

 

În ultimele 24 de ore, în judeţul Buzău au fost confirmate 143 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, ajungându-se astfel la 4.553 de îmbolnăviri de la debutul pandemiei. Din totalul pacienților infectați, 3.354 s-au vindecat, iar 126 au decedat. Ultimii patru buzoieni care au pierdut lupta cu noul virus sunt trei bărbați și o femeie, toți cu boli cronice în antecedentele medicale.

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, confirmat cu SARS COV-2, a intrat în stop cardio respirator în timp ce era transportat cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență, iar un altul, în vârstă de 66 de ani, s-a prezentat la UPU cu simptomatologie respiratorie severă, a fost confirmat cu noul virus și transferat pe secția ATI, dar evoluția clinică a fost nefavorabilă, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Cea de-a treia victimă, tot un bărbat, avea 90 de ani. A fost confirmat de laboratorul DSP Buzău cu SARS CoV-2 în 26 octombrie, după care a fost internat pe Secția Pneumologie  a SJU Buzău. Starea lui de sănătate s-a deteriorat progresiv, ducând în final la deces.

Ultima victimă declarată astăzi decedată la Buzău este o femeie în vârstă de 76 de ani, care s-a prezentat la UPU cu simptomatologie respiratorie severă, a fost confirmată cu SARS CoV-2 și transferată pe secția de ATI, dar evoluția clinică a fost nefavorabilă sub tratament și a survenit decesul.

 

Sistemul de sănătate românesc se dovedește neputincios în fața noului val de COVID-19, așa că este imperios necesar să ne protejăm temeinic și să arătăm respect medicilor care, din martie încoace aflați în prima linie, au obosit să lupte cu acest dușman care pare că devine din ce în ce mai puternic. Specialiștii ne avertizează că vom trăi cu virusul Sars-Cov-2 pe tot parcursul anului 2021, iar singura armă pe care o are acum omenirea este aplicarea măsurilor preventive. Cunoscuții, prietenii, mijlocele de transport în comun și centrele de îngrijire pentru bătrâni reprezintă locurile cu cel mai mare risc de infectare cu COVID-19.

Numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei se apropie de 300.000. În acest moment, șase județe din țara noastră au o incidență a cazurilor de peste cinci la mia de locuitori. Cele mai multe cazuri noi sunt în București (901), Prahova (544), Cluj (485) și Sibiu (472).

În tot acest timp, autoritățile vobesc și despre cei care au reușit să învingă boala. Sunt peste 201.100.

Până la această dată, la nivel național au fost prelucrate 3.455.093 de teste dintre care 36.202 au fost efectuate în ultimele 24 de ore – 20.612  în baza definiției de caz și a protocolului medical și 15.590 la cerere.

 


Adaugati un comentariu


 

*