Știi și câștigi sănătate: Ce trebuie știut despre infecția cu tulpina Delta a SARS-CoV-2

31 august 2021 | 0 comentarii |

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că această tulpină este mult mai contagioasă și reușește uneori să păcălească anticorpii și să infecteze chiar și persoanele cu schemă completă de vaccinare, însă evoluția bolii în cazul acestora este mult mai bună decât în cazul persoanelor nevaccinate. 

 

Se tot vorbește despre varianta Delta a noului coronavirus ca fiind dominantă în valul 4 al pandemiei. În contextul în care populația este tot mai speriată din cauza riscului de infectare și de transmitere a virusului chiar și în cazul persoanelor vaccinate, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, dr. Valeriu Gheorghiță, a explicat că este necesar ca românii să conștientizeze în primul rând că cei vaccinați sunt protejați împotriva formelor grave de boală.  

Medicul a admis că riscul ca o persoană vaccinată să se infecteze nu dispare, dar este de circa 8 ori mai redus, chiar și în cazul variantei Delta a noului coronavirus care, fiind mult mai contagioasă, reușește uneori să păcălească anticorpii și să infecteze inclusiv persoanele cu schemă completă de vaccinare. Evoluția bolii este însă mult mai blândă în cazul persoanelor vaccinate, acestea făcând, în general, forme ușoare sau medii de boală și nu necesită spitalizare sau de terapie intensivă, a explicat medicul. Mai mult, în cazul lor s-a constatat că virsul „moare” mai repede, iar perioada în care îl pot transmite este mai scurtă, iar din acest motiv este posibilă schimbarea metodologiei în cazul persoanelor vaccinate care se infectează, în sensul că perioada lor de izolare la domiciliu ar putea fi scurtată, a menționat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, la Digi24.

 

Un studiu efectuat în Marea Britanie despre varianta Delta a noului coronavirus arată că aceasta dublează riscul de infectare și de spitalizare pentru cei nevaccinați. Cercetătorii au studiat peste 40.000 de cazuri COVID, iar după ce au comparat ratele de spitalizare pe eşantionul de timp analizat, au ajuns la concluzia că varianta Delta a cauzat de două ori mai multe spitalizări, într-un interval de timp mai scurt decât varianta originală, punând astfel presiune pe sistemul medical.

Valeriu Gheorghiță a explicat că, deși există date care confirmă infectarea cu Varianta Delta și pentru persoanele vaccinate, multe dintre acestea trec mult mai ușor prin boală. Atrage însă atenția celor care constată că s-au infectat în urma unui test rapid pe care și-l fac acasă și ezită să meargă să facă și un test PCR, că acest lucru poate fi riscant mai ales pentru cei din jur, întrucât din momentul în care testul PCR devine pozitiv, ei trebuie să stea în izolare 14 zile. „Dacă totuși suntem vaccinați cu schemă completă și ne infectăm, atitudinea medicală este cea ca pentru orice pacient care este diagnostica pozitiv, și anume: dacă avem o formă ușoară sau chiar asimptomatică, este important să ținem legătura cu medicul de familie, tocmai pentru a ne recomanda un tratament simptomatic pentru a controla acele simptome – poate să fie prezentă febra, durerile de cap, durerile în gât – și de a ne informa în legătură cu semne de alarmă ce pot să apară și atunci trebuie să mergem pentru o evaluare în spital”, a subliniat dr. Gheorghiță.

Medicul a mai spus că este bine să știm data de debut a bolii, de la primul test pozitiv, pentru că de pildă, în certificatul verde digitial, una dintre informații este legată de istoricul trecerii prin boală, care se estimează la 180 de zile de la data primului test pozitiv. „În orice caz, când mi-am făcut un test singur, acasă, și a ieșit pozitiv, trebuie să-mi anunț contacții fără nici cea mai mică reținere, iar aceștia trebuie să se testeze, chiar dacă, în cazul persoanelor vaccinate complet, probabilitatea de a le da virusul este mult mai mică”, a mai spus medicul.

 

Datele științifice existente la nivel internațional arată că pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii, comparativ cu persoanele nevaccinate. Aceștia „se debarasează de virus mai repede – moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate. Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Ceea ce se mai știe în momentul de față este că atât persoanele vaccinate complet, cât și cele nevaccinate au, la momentul diagnosticului, o încărcătură virală aparent similară, dar procentul de virus viabil este de circa 68% la persoanele vaccinate cu schemă completă. „Practic, acest lucru, coroborat cu perioada de contagiozitate mai redusă, cu faptul că o persoană vaccinată pierde mai repede virusul arată și un potențial de transmitere mai scăzut la contacți. Deci, din acest punct de vedere, ținând cont și de faptul că probabilitatea de a face o formă severă, probabilitatea de a ajunge la spital vedem că este de cel puțin 10-15 ori mai redusă decât în cazul celor nevaccinați sau care nu au niciun fel de imunitate, toate acestea arată beneficiile importante ale vaccinării”, a mai spus coordonatorul Campaniei de vacinare.

 

Dr. Gheorghiță a mai precizat că, dacă în varianta clasică a SARS-CoV-2 se estima că devii contagios în 6-7 zile, în cazul variantei Delta, acest lucru se întâmplă în 4 zile, de aceea este importantă anunțarea contacților, infecția cu varianta Delta având o perioadă de incubație mult mai scurtă. „O persoană devine pozitivă la circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile cât era considerată la varianta Alpha. Tocmai de aceea se răspândește mult mai ușor, pentru că timpul de dublare a cazurilor este mult mai redus. Mai mult decât atât, în cazul infecției cu varianta Delta, persoanele devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebite de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore înainte de debutul simptomelor. Asta favorizează, iarăși, răspândirea mult mai ușoară a variantei Delta. Dacă pacienții rămân asimptomatici, cazul se transmite la medicul de familie, se raportează la DSP, se face ancheta epidemiologică, se identifică contacții, se supraveghează, se testează, tocmai pentru a ieși din carantină. Aceasta este modalitatea și cadrul normativ actual și așa ar trebui să procedeze toată lumea, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare”, a mai spus medicul.

Acesta a atrad atenția și asupra faptului că, în continuare, pot exista persoane care dezvoltă acea hipoxemie silențioasă, adică ajung cu forme grave de insuficiență respiratorie, fără să știe. Au o simptomatologie aparent banală, ușoară, însă funcția respiratorie se alterează progresiv, până în stadiul în care pacientul are nevoie să fie asistat în Terapie Intensivă. „Persoanele vaccinate rămân însă cu o probabilitate foarte mică de spitalizare și de ajunge în terapie intensivă, dar orice persoană testată pozitiv necesită o supraveghere medicală corectă, care poate fi a medicului de familie”, a mai spus coordonatorul Campaniei de vaccinare.

 

Dr. Gheorghiță susține că în cazul variantei Delta este puțin probabil să se repete situații ca cele întâlnite în cazul variantelor precedente ale noului coronavirus, când persoane din aceeași familie sau care locuiau în aceeași casă cu o persoană infectată rămâneau neafectate de virus. „În cazul variantei Alpha, o persoană infectată putea să transmită infecția în medie de la 3-4 persoane. La Delta, însă, o persoană pozitivă poate să dea virusul  până la 9 alte persoane. Este o contagiozitate similară cu cea a virusului care produce vărsatul de vânt, iar principalul loc asociat cu răspândirea secundară este în cadrul familiei. Rata de atac pe cazuri secundare este foarte mare, arată studiile, de circa 19-20%, între membrii familiei”, a mai spus medicul.

În cazul persoanelor vaccinate, probabilitatea de a transmite virusul este mai mică, dar încă nu sunt suficiente date foarte exacte în această privință și de aceea Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite recomandă purtarea măștii și de către persoanele vaccinate, în zonele aglomerate și în spațiile închise. „Încă nu cunoaștem magnitudinea la care o persoană vaccinată complet și infectată răspândește virusul la contacți, dar cu siguranță că rata bazală de reproducere a cazurilor (câte alte persoane infectează o persoană infectată – n.r.) nu mai este de maximum 9, cât este la momentul de față la o persoană nevaccinată, ci este mult mai redusă. Nu știm dacă este la jumătate, mai puțin sau mai mult, dar se colectează toate aceste informații în perioada următoare”, a menționat dr. Gheorghiță, subliniind că indiferent de varianta virală despre care vorbim, măsurile prin care se șpoate limita transmiterea secundară rămân aceleași – masca, distanța, igiena, evitarea atingerii cu mâinile a zonelor frecvent atinse de alte persoane, evitarea zonelor supraaglomerate și, bineînțeles, vaccinarea.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*