EXCLUSIV: Doctorița Mihaela Braga și miracolul nașterii
Povestea fascinantă a primei familii de buzoieni care va avea un bebeluș în urma consilierii și tratamentului recomandat de medicul care oferă servicii medicale de fertilitate în cadrul clinii New Medical.
Se întâmplă, zilnic, minuni lângă noi, dar luați de vâltoarea evenimentelor și prea puternic marcați de grji, le ignorăm și uităm să ne mai bucurăm. Perioada Crăciunului vine însă parcă pentru a ne reaminti că viața însăși e un miracol și că dacă vom învăța să ne bucurăm de lucrurile bune și frumoase care se petrec în jurul nostru vom atrage și mai multe minuni în viețile noastre.
Crăciunul este o sărbătoare atât de frumoasă tocmai pentru că ne oferă prilejul să celebrăm viața, venirea pe lume a unui copil și, măcar pentru câteva zile, nu mai suntem șefi sau subordonați, muncitori sau jurnaliști, oameni de știință sau agricultori. În aceste zile nu ne mai gândim dacă suntem apreciați sau subestimați, jigniți sau jignitori, tineri eroi strălucitori, patrioți, români sau europeni, suntem pur și simplu noi, copiii părinților noștri și părinții copiilor noștri, ne bucurăm de Crăciun și de familie.
Scriitorul Jorge Luis Borges ar fi spus că Nașterea Mântuitorului s-a petrecut, de fapt, pentru a deschide calea unei alte nașteri, este cel mai mare dar oferit lumii de Dumnezeu, un triumf al vieții care se repetă la infinit, la scară mai mică, în fiecare familie.
Fiecare dintre noi devenim, într-un fel sau altul, daruri, prin simplul fapt că ne naștem. Nu degeaba se spune că nașterea este „o taină”, iar viața Copiii sunt daruri pentru părinţi și părinţii pentru copii, dascălul este un dar pentru elevii lui și aceștia sunt darul primit de dascăl ca răsplată a muncii sale. Doctorul este, de asemenea, un dar de la Dumnezeu pentru bolnav, iar pacientul vindecat este darul primit de medic. La fel, preotul este un dar pentru credincioşi, iar aceștia devin dar pentru Dumnezeu, prin preot.
Toate acestea sunt, fără îndoială, minuni mici, personale, dar de fapt, minunile nu trebuie să fie mari și sun, în general, personale. Important este să le observăm, să le conștientizăm și să le prețuim, pentru că așa vom putea să înțelegem că fiecare om este un Fiu al lui Dumnezeu, că acesta este sensul și miracolul vieții și, chiar dacă acest miracol este unul foarte personal, are caracter universal, pentru că se poate perpetua și va oferi aceeași bucurie și altor oameni.
Despre un miracol vorbim și noi astăzi, în exclusivitate, cu medicul Mihaela Braga, singurul specialist în fertilitate care acordă servicii medicale de specialitate în Buzău, în cadrul Clinicii New Medical, și cu cel al familiei Ștefan, fericiții părinți ai primului bebeluș care se va naște ca urmare a profesionalismului și dăruirii medicului și a încrederii viitorilor părinți.
Iar povestea este cu atât mai fascinantă cu cât suntem în perioada Sărbătorilor Crăciunului și a înnoirii pe care cu toții o așteptăm de la anul care vine, mai ales în aceste vremuri tulburi, când poate ne temem cel mai mult pentru cei dragi și avem un motiv în plus să-i sprijinim, să le spunem că îi iubim și să le oferim suportul pshologic și/sau material de care au nevoie.
E mult, e puțin? Fiecare dintre noi putem aprecia cât înseamnă „dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, credinţa, blândeţea, înfrânarea, facerea de bine, curăţia” care, după cum spune ecleziastul, au darul de a ne reda „bucuria deplină”.
„Nu am cuvinte să-mi exprim bucuria și recunoștința față de Dumnezeu și de doamna doctor Mihaela Braga, care au făcut posibil ca după zece ani de încercări eșuate să avem, în sfârșit, un copil”, își începe povestea Gabi Ștefan, prima mămică însărcinată ca urmarea consilierii și tratamentului recomandat de medicul care, în fiecare săptămână, vine de la București pentru a oferi servicii medicale de fertilitate buzoienilor, în cadrul clinii New Medical.
Fericita mămică spune că a uitat deja „coșmarul” pe care l-a trăit aproape 10 ani, timp în care „am fost la cei mai renumiți medici de care am auzit, am urmat toate indicațiile acestora și am avut trei inseminări artificiale, dar fără vreun rezultat. A fost foarte greu. Avem prieteni care au copii și ne-am fi dorit să trăim și noi această bucurie, dar văzând că în ciuda tuturor eforturilor nu reușim, ajunseserăm să ne resemnăm. Dumnezeu ne-a arătat însă că există minuni și, chiar când credeam că nimic nu se mai poate schimba în viața noastră, o prietenă mi-a trimis un mesaj cu un articol despre faptul că la Buzău oferă consultații doamna doctor Braga, specialist în fertilitate. Am decis, mai mult pentru o nouă opinie, să merg și la dumneaei”.
Întâlnirea cu medicul a avut însă darul de a reaprinde speranța în inimile soților Ștefan, iar după un timp, aceasta s-a transformat în certitudine. „Simt nevoia să împărtășesc această bucurie cu toți cei care se confruntă cu probleme de infertilitate și să le spun că minunile se întâmplă și că nu trebuie să cedeze în fața greutăților. Și noi am pornit la drum cu rețineri, după eșecurile pe care le trăisem, dar doamna doctor m-a convins că e bine să fac o ultimă încercare. Nu pot să vă descriu ce sentimente am trăit în momentul în care am primit confirmarea. Nu am avut curajul să deschid singură mail-ul, l-am așteptat pe soțul meu, care în toți acești 10 ani mi-a fost cel mai bun sprijin, iar când am văzut că minunea s-a produs, aproape nu ne-a venit să credem. În primele luni am fost chiar ușor rezervați, am împărtășit bucuria doar familiei și prietenilor apropiați, dar acum vreau să spun oricărei femei care trece prin ce am trecut eu, că SE POATE, dacă ai credință și dacă întâlnești medicul potrivit!”, a subliniat Gabriela Ștefan.
La rândul său, medicul spune că această familie este „un cuplu tare drag mie, pe care l-am cunoscut în urmă cu an, la clinica New Medical din Buzău. Se luptau cu infertilitatea de aproximativ 10 ani, timp în care efectuaseră diferite investigații și tehnici de reproducere umană asistată, fără succes din păcate. După evaluarea inițială am stabilit un plan de investigații și tratament. Ei le-au respectat cu rigurozitate, iar astăzi, pacienta are în burtică un bebe de 26 de săptămâni, obținut prin fertilizare în vitro, și discutăm cu bucurie despre momentul nașterii. Este prima pacientă care a obținut o sarcină prin fertilizare în vitro în urma unui consult de infertilitate la clinica New Medical din Buzău”, spune dr. Mihaela Baga.
Mai mult, viitoarea mămică a devenit deja foarte încrezătoare și, pentru că acum este convinsă că poate avea trei copii, așa cum și-a dorit întotdeauna, împreună cu soțul ei, se gândește că „este posibil ca Dumnezeu, care mi-a arătat că ne iubește, chiar dacă am fost supuși unor încercări nedorite, să facă posibil să avem următorii copii pe care naturală, dar dacă nu se va întâmpla, am congelat trei embrioni pentru alte embriotransferuri, așa că într-o formă sau alta am convingerea că vom reuși să ne îndeplinim visul”, a mai spus Gabi Ștefan.
Medicul explică totodată că infertilitatea este „o boală” recunoscută pe plan mondial și că trebuie privită ca atare. „Din păcate, în România, este în continuare un subiect tabu. Nu ar trebui să fie așa. De ce? Pentru că ultimele statistici arată că 1 din 6 cupluri suferă de infertilitate. Deci, 1 din 6 cupluri din jurul nostru se luptă cu infertilitatea. Majoritatea oamenilor nu vorbesc despre acest subiect de teama de a nu fi judecați de ceilalți. Trebuie să ne schimbăm această mentalitate și să oferim acestor cupluri suport pe toate planurile, în primul rând emoțional”, punctează medicul.
Dr. Braga consideră că orice schimbare în direcția menționată, oricât de mică ar fi, contează, pentru că infertilitatea are un impact psihologic extrem de mare. „Există multe paciente, ca și cea din cazul de față, care au nevoie de câțiva ani să își revină după un eșec. Nu este ușor. Eu sunt apropiată de paciente pentru că îmi dau seama câtă nevoie au de suport. Din nefericire, în acești ani de pauză, la multe dintre paciente, vârsta își spune cuvântul, rezerva ovariană scade și în consecință șansele de sarcină se reduc semnificativ”, atenționează medicul.
Deși recunoaște că primele drumuri la Buzău i s-au părut „extrem de lungi și de anevoioase”, dr. Braga spune că acum este încântată că a cunoscut oameni extraordinari la New Medical, care au ajutat-o să se adapteze ușor, iar „feedbackul pozitiv pe care îl primesc de la paciente mă determină să vin aici săptămânal, cu forțe proaspete”. După Gabi Ștefan, alte câteva buzoience care au reușit să-și îndeplinească visul de a deveni mămici cu ajutorul său, iar familiile din Buzău pe care le-a ajutat să aducă pe lume bebelșii doriți, înainte de a colabora cu New Medical, vin periodic, în vizită, oferindu-i „o bucurie greu de descris în cuvinte și o energie pozitivă extraordinară”.
Medicul menționează însă că în Buzău efectuează doar consultațiile și ecografiile, iar pentru histeroscopii diagnostice și operatorii, înseminări artificiale și proceduri de fertilizare în vitro, pacientele merg la clinica din București unde profesează și unde există laborator de specialitate și „embriologi foarte bine pregătiți”.
Ceea ce o impresionează însă în mod deosebit (și nu neapărat pozitiv) este lipsa unor informații corecte cu privire la fertitilitate și spune că a constatat că majoritatea femeilor nu au auzit despre conceptul de SOCIAL FREEZING. „E bine să știe că acum au posibilitatea de a-și congela ovocitele pentru a-și prezerva fertilitatea, deoarece calitatea ovocitelor scade în timp”, punctează dr. Braga.
Iar pentru că, la final de an, toți ne facem un bilanț al perioadei care se încheie și ne stabilim proiectele și prepere pentru anul care urmează, dr. Mihaela Braga spune că își dorește să demareze o campanie de conștientizare și sensibilizare a populației referitoare la infertilitate.
„Este mare nevoie în România. Vreau să încep o campanie de conștientizare a fertilității feminine, prin intermediul căreia femeile să-și cunoască aparatul reproducator și să știe când trebuie să se adreseze unui specialist în infertilitate. Consider că este necesară, pentru că văd, zilnic, minim o pacientă cu rezervă ovariană scazută sau chiar cu insuficiență ovariană prematură, la vârstă fragedă. Tehnologia a avansat, însă educația medicală a populației a rămas în urmă. Trebuie să facem tot posibilul, ca oamenii să fie la curent cu ce se întâmplă în lumea medicală și să aibă acces la servicii medicale de ultimă generație”, concluzionează medicul ginecolog.