Ex-fumatorii, premiati de Ziua europeana care le marcheaza „reusita”

26 septembrie 2013 | 2 comentarii |

„Cunosti un fost fumator? Felicita-l pentru reusita lui si incurajeaza-l sa ramana nefumator pentru totdeauna!”, este indemnul adresat astazi, de reprezentantii centrului de consiliere din cadrul Institutului de Oneumologie „Marius Nasta”, care i-a premiat pe cei care au reusit sa se lase de fumat.

 

Dr. Magdalena Ciobanu

Dr. Magdalena Ciobanu

Peste 70 de persoane care s-au lasat de fumat prin Programul Stop Fumat, cu ajutorul oferit de medicii si psihologii Institutului „Marius Nasta”, au fost premiati astazi pentru reusita lor, cu ocazia primei Zile Europene a Ex-fumatorilor.

Premiile, constand, printre altele, in sticle de apa pentru sport, bandane, pixuri, pusculite, au fost oferite in numele campaniei „Ex-fumatorii sunt de ne-oprit!” finantata de Comisia Europeanaincepand cu anul 2012 si implementata in mod unitar in toate Statele Membre ale UE.

In Centrul de consiliere din Institut, rata de succes la 3 luni de la inceperea tratamentului a persoanelor care s-au adresat programului cu intentia de a renunta complet la tutun si de a urma tratamentul conform recomandarilor, a fost de 69,3%. Luand in calcul toate persoanele care s-au adresat programului, inclusiv pe cei care au venit  fara a fi convinsi ca vor intr-adevar sa renunte ori pe cei care nu au urmat intocmai recomandarile medicilor, rata de succes la 3 luni a fost de 58,1%, in timp ce 69,4% dintre cei care reusisera sa nu fumeze in primele 3 luni reluasera fumatul, la sase luni de la intrarea in program, a aratat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere, pe baza studiilor efectuate in cadrul proiectului.

 

fumatDr. Magdalena Ciobanu a prezentat rezultatele Programului Stop Fumat derulat in Institut in anul 2012: din 724 de persoane care s-au adresat Centrului pentru a primi sprijin, 647 (reprezentand 89,3%) au primit tratament medicamentos (Champix sau Zyban);

La 3 luni de la intrarea in program: 376 erau nefumatori (58,1%), in conditiile in care 104 (16%) nu au putut fi evaluati (nr. de telefon schimbat sau gresit, nu au raspuns, etc).

Din cele 167 de persoane care erau fumatoare la 3 luni, 48% nu si-au luat corect tratamentul (fie au intrerupt precoce fie nici macar nu au inceput tratamentul, cel mai frecvent din cauza informatiilor eronate obtinute de pe internet).

Restul au declarat fie ca nu erau destul de motivati, fie nu si-au ales bine momentul, fie au redus numarul de tigari si s-au multumit cu aceasta reusita, fie nu au comunicat motivul.

Proportia femei/ barbati a fost egala in grupul celor care nu mai fumau, in schimb mai multi barbati au abandonat tratamentul si au reinceput fumatul (53% dintre cei care au continuat fumatul erau barbati).

 

fumat- cancer pulmonar La 6 luni de la intrarea in program:  261 dintre cei intrati in program erau in continuare nefumatori (69,4%), in timp ce 115 au reluat fumatul. Majoritatea au declarat ca au reluat fumatul intr-o conjunctura sociala (am fost la un club si am fumat doar o tigara; apoi am ajuns din nou la 1 pachet”), iar barbatii au reluat fumatul intr-un procent mai mare decat femeile (53%).

Daca luam in calcul doar fumatorii care s-au adresat programului cu intentia de a renunta complet la tutun si de a urma tratamentul conform recomandarilor (543 persoane), atunci rata de succes la 3 luni a fost de 69,3% iar la 6 luni, de 48%.

Motivul reluarii fumatului este exclusiv de natura psihologica, ceea ce subliniaza importanta consilierii psihologice acordata de un specialist cu pregatire in domeniul tabagismului”, apreciaza dr. Ciobanu, inistand si pe suportul acordat de cei apropiati unui fumator: parinti, prieteni, sot, sotie, copii, grupuri de sprijin etc.

 

s-a lasat de fumatProf. dr. Miron Bogdan, seful catedrei de Pneumologie a UMF „Carol Davila”, prezent la intalnire, a propus, in acest context, o abordare a problemelor sistemului medical pornind de la principii morale precum „Optiunea pentru un comportament sanogen trebuie rasplatita si incurajata”.

Preventia bolilor este recunoscuta ca prioritate de toate institutiile statului, dar se face extrem de putin, in acest an fondurile alocate promovarii sanatatii si preventiei bolilor fiind drastic diminuate (cu exceptia vaccinarii copiilor), a aratat profesorul Bogdan.

Acesta considera ca o modalitate de a creste fondurile disponibile in domeniul sanatatii este penalizarea comportamentelor nocive pentru sanatate CONCOMITENT cu recompensarea comportamentelor sanogene.

Profesorul Bogdan spune ca ar trebui ca „taxa pe viciu” aplicata produselor din tutun sa fie crescuta anual, aplicand acelasi principiu ca si in cazul accizei (care are un calendar de crestere anuala).

 In Romania, statul incaseaza aproximativ trei-patru miliarde de euro din aceasta taxa si plateste „factura fumatului” (costul tratarii bolilor provocate de fumat) cu circa 280 de milioane de euro, in conditiile in care UE cheltuieste peste 25 de miliarde de euro in acest scop.

 

Dr. Miron Bogdan

Dr. Miron Bogdan

Pe langa costurile directe, fumatul produce si costuri indirecte: din cauza absenteismului de la munca din cauza fumatului, statul roman pierde cam 610.000 de euro; cu BPOC sau cancer pulmonar oamenii se vor pensiona mai devreme, unii chiar mor din aceste cauze, statul pierzand din neincasarea taxelor si impozitelor de la acestia cam 26 milioane de euro, dupa calculele CE.

   „Factura” pentru fumat este insa achitata din contributiile tuturor la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) care deconteaza, doar pentru bolile cardiovasculare generate sau agravate de fumat, peste 200 de milioane de euro. Lista bolilor cauzate de fumat, al caror tratament il deconteaza Casa, este mult mai lunga.

Nu toti pacientii fac aceste boli din cauza fumatului, dar 84% din cazurile de cancer, 60% din cazurile de BPOC sau 14% din bolile cardiovasculare ale anului 2012, nu ar fi existat daca cei in cauza nu ar fi fumat, sustin specialistii. Din punct de vedere medical, toate aceste cifre ar trebui privite altfel decat niste cifre seci: 45.000 de romani ar fi putut sa nu faca infarct miocardic, 60.000 ar fi putut evita accidentul vascular, 800.000 ar fi putut sa nu aiba simptome de BPOC, iar 7.800 de oameni ar fi putut sa ocoleasca grupul celor diagnosticati cu cancer pulmonar, cu conditia «sa nu fi fumat»”, spun specialistii, insistand pe faptul ca mult mai putini ar fi decedat daca statul, societatea i-ar fi incurajat si sustinut sa nu se apuce de fumat in adolescenta.

In judetul Buzau, 8.464 de cazuri de boli pulmonare cronice obstructive (BPOC) au fost inregistrate in anul 2012 (prevalenta de 1,75%), iar 702 persoane au murit din aceasta cauza (incidenta de 1,45%).

 

fumat Dr. Miron Bogdan considera, in acest context, ca taxa pe viciu „ar trebui aplicata TUTUROR  produselor din alcool, inclusiv berii si vinurilor (care acum sunt exceptate), chiar daca la un alt nivel decat cel aplicat bauturilor spirtoase, deoarece si aceste produse contin alcool, care este toxic pentru sanatate, prin sine insusi. Consideram ca este moral ca soferii care produc accidente soldate cu victime sau/si pagube materiale sa plateasca o amenda din care o parte sa fie alocata programului de asistenta de urgenta al Ministerului Sanatatii. DAR tot moral este ca soferilor care incalca legea rutiera sa li se ofere posibilitatea de a urma un tratament si/sau o consiliere pentru a-i ajuta sa se indrepte. De exemplu, asa cum exista un program de asigurare a tratamentului medicamentos pentru cei care doresc sa renunte la fumat, tot asa poate fi organizat un program de sustinere a alcoolicilor care doresc sa renunte la alcool in care sa intre cu precadere soferii care au condus in stare de ebrietate”, pentru a obtine si rezultate.

Lista completa a solutiilor oferite de specialisti poate fi consultata in intregime si comentata pe site-ul Programului Stop Fumat, a anuntat dr. Magdalena Ciobanu, mentionand ca exista specialisti care pot argumenta si finaliza aceste propuneri pana la stadiul final, de lege.

Intrebarea esentiala este: vrem doar sa-i pedepsim pe pacatosi, sau ne dorim si indreptarea lor?

 

*Campania Stop Fumat s-a desfasurat unitar in toate tarile membre UE, in Romania fiind implementata de agentia Action GlobalCommunications Romania care a colaborat cu SocietateaRomana de Pneumologie si Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat din Institutul „Marius Nasta”.

 Comentarii (2)

  1. Tache Vasile spune:

    Da, ma felicit pe mine. Am fost un fumator inrait si… iaca, au trecut 16 ani fara ,,fum”… Felicitari dl. Tache!!!

  2. Teo Cabel spune:

    23 de ani fara tutun! Ma simt excelent! Ca sa renunti la fumat, tebuie sa alegi intre sanatatea ta si moftul de a fi ca altii. Prea multi, dintre noi, incearca sa fie ca altii avand impresia, falsa, ca sunt originali.

Adaugati un comentariu


 

*