Semnal de alarma: romancele nu-si mai alapteaza pruncii la san

5 august 2014 | 0 comentarii |

In ciuda faptului ca se stie ca alaptatul la san protejeaza copilul si-i intareste imunitatea, Romania este pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste hranirea bebelusilor in mod natural.

 

alaptatul la sanDoar 13 la suta dintre nou-nascutii din Romania sunt hraniti exclusiv prin alaptare la san, acest indicator clasand tara noastra pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste hranirea copiilor. Acestea sunt datele rezultate dintr-un studiu prezentat luni, in cadrul conferintei de presa privind „Alaptarea in contextul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”, organizata de Asociatia Hands Across Romania, in prezenta reprezentantului UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, si a ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Cu acest prilej, dr. Florentina Furtunescu, conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila, a prezentat rezultatele unui studiu privind alaptarea, realizat in 2011, cu date colectate in 2010 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.

Realizat pe 2.000 de nou-nascuti, 1.000 de mame si 1.500 de femei gravide, studiul, din 2011, arata ca rata alaptarii exclusive in Romania este de 12,6 la suta, ceea ce situeaza Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana, a subliniat Sandie Blanchet.

 

Conferinta-Rafila4Rezultatele ingrijoatoare privind modul de alaptare al bebelusilor rezida si din lipsa personalului calificat care sa se ocupe de initierea gravidei si a mamei la nastere, numarul moaselor, mai ales la nivelul medicinei de familie fiind in romania aproape infim, au aratat reprezentanta Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor, prezenta la conferinta.

In plus, initierea alaptarii in prima jumatate de ora de la nastere se face, in Romania, doar la 8,3 la suta dintre copii, intarzierea fiind cauzata predominant de nasterea prin cezariana. Potrivit aceluiasi studiu, prevalenta nasterilor prin cezariana a fost, in 2010, de 35 la suta.

Durata medie a alaptarii exclusive pentru copii, in Romania, este de 2,43 luni, in scadere fata de 2004, cand era de 3,9 luni. In prima luna de viata, ponderea copiilor alaptati a depasit doar cu putin 30 la suta. In primele trei luni de viata, 50 la suta dintre copii erau alaptati exclusiv sau predominant dar la 4 luni, dar s-a ajuns ca doar 40 la suta dintre acestia sa mai beneficieze de alaptarea la san.

 

Conferinta MS-3Sandie Blanchet a apreciat ca o mai buna informare a femeilor in timpul sarcinii si dupa nastere in ceea ce priveste alaptarea  ar putea duce la imbunatatirea sanatatii nou-nascutilor, deoarece alaptarea este „cel mai simplu, inteligent si eficient mod de a avea copii sanatosi”.

Moasele spun ca profesia lor trebuie reconsiderata, potrivit normelor si standardelor europene, ancorate pe un sistem „centrat pe ingrijirea mama-copil, sustimnut de guvern si evidentiat printr-o colaborare stransa intre toti practicientii angajati in slujba sanatatii materno-infantile”.

In viziunea reprezentantei UNICEF, consilierii de alaptare sau moasele sunt persoane esentiale pentru buna informare a femeilor in privinta alaptarii.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a promis ca sistemul cerut de moase este deja implementat in multe maternitati din Romania si se va extinde, una dintre prioritatile mandatului sau fiind sanatatea mamei si copilului.

Hands Across Romania, membra a Aliantei pentru Sanatate din Romania, are ca scop crearea de legaturi intre societatea civila si mediul privat sau guvernamental.

 


Adaugati un comentariu


 

*