Sportivii cu dizabilități din lotul Special Olympics, invitați la Cotroceni

Cei 34 de sportivi care au reprezentat cu succes România la cea mai mare competiţie internaţională destinată persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, împreună cu mentorii lor au fost felicitați de președintele Iohannis.

 

O dată la patru ani au loc Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, eveniment organizat după modelul Jocurilor Olimpice, însă rezervat sportivilor cu dizabilități intelectuale din întreaga lume. Evenimentul și-a consumat în luna martie o nouă ediție, reprezentând totodată cea mai importantă manifestare sportivă și umanitară a anului 2019. România a fost reprezentată la acest eveniment care a avut loc la Abu Dabi, de o delegație formată din 53 de membri, dintre care 34 de sportivi care alcătuiesc lotul Special Olympics România.

Deplasarea delegației României la Abu Dabi a fost posibilă ca urmare a sprijinului oferit de Comitetul Naţional Paralimpic și de fosta campioană mondială la gimnastică Nadia Comăneci, împreună cu o serie de autorități locale și companii care au sponsorizat participarea sportivilor români la competiție.

Aceștia s-au întrecut la opt discipline, respectiv atletism, bocce, gimnastică artistică, înot, judo, patinaj role, tenis de câmp și tenis de masă, reușind o performanță net superioară precedentei participări, când au obținut 21 de medalii. De această dată, sportivii paralimpici români s-au întors acasă cu 56 de medalii, dintre care 17 de aur, 18 de argint și 21 de bronz.

 

Cele mai bune rezultate au fost obținute de sportivii care au participat la disciplina gimnastică artistică, aceștia reușind să câștige 12 medalii de aur, 7 de argint și 11 de bronz. Remarcabil este, de asemenea, faptul că la fiecare din cele opt probe pe la care au participat, sportivii români au reușit să câștige medalii.

Datorită acestor rezultate foarte bune, lotul Special Olympics al României a fost invitat ieri la Palatul Cotroceni, unde sportivii paralimpici au fost primiți de președintele Klaus Iohannis. Șeful Statului i-a felicitat atât pe sportivi cât și pe antrenori și s-a întreținut cu aceștia câteva zeci de minute.

La rândul lor, componenții lotului reprezentativ al României i-au mulțumit președintelui pentru invitație și i-au transmis un mesaj prin intermediul Andreei Mustăreaţă Pivniceru, una dintre sportivele care au câștigat medalii la Abu Dabi. Suntem mândri că am câştigat pentru România 56 de medalii. Asta ne dă încrederea să ne antrenăm serios în continuare. Prin sport ne-am putut arăta abilităţile şi de aceea îndemnăm pe toată lumea să facă sport! Jurământul Special Olympics este: Vreau să câştig, dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu BRAV în încercarea mea!” – este mesajul transmis președintelui.

 

Într-un comunicat transmis pe această temă se precizează că Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului.

Această mișcare ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate respectată şi incluzivă pentru noi toţi.

Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educație, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, nedreptăţii şi intoleranţei.

„În România, Special Olympics a ajutat din 2003 până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii”, se mai arată în comunicat.

 

Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice la fiecare patru ani, au reprezentat cel mai mare eveniment sportiv și umanitar din lume în 2019. La această ediție, organizată la Abu Dhabi, au fost înscriși 7.500 de sportivi din peste 190 de țări care au concurat la 24 de discipline sportive.

În paralel cu Jocurile Mondiale, în perioada 14 – 18 martie 2019, Special Olympics România a participat cu o echipă de două persoane la Summitul Global al Tinerilor: Ioana Flavia Cazan – Sportiv Lider Special Olympics şi Lavinia Mihaela Drăgan, partener fără dizabilități (ambele din Brașov). Acestea, împreună cu mentorul Anda Mândru (din partea Special Olympics România) au luat parte la workshopuri și sesiuni de discuții despre o societate incluzivă.

(Sursă foto: Administrația Prezidențială și Special Olimpics/Facebook)


Adaugati un comentariu


 

*