Aproape 1.000 de cadre medicale imunizate în prima zi a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19

28 decembrie 2020 | 0 comentarii |

În următoarele două zile sunt așteptate noi tranșe de vaccin, care vor ajunge la mai multe spitale din țară.

 

În prima zi a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 au fost administrate aproape 10% din prima tranșă de doze de vaccin care au ajuns în România chiar în ziua de Crăciun. Campania de vaccinare a debutat ieri, atât în România, cât și mai multe țări din Uniunea Europeană, primul cadru medical din țara noastră care primit vaccinul fiind asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul Matei Balș. Aceasta a făcut parte din echipa medicală care a preluat primul pacient din România confirmat cu Covid-19, iar vaccinul a fost administrat după exact 10 luni de la acel moment. „M-am simțit foarte privilegiată că am fost aleasă să fiu prima persoană vaccinată din această țară”, a declarat ea, după vaccinare, menționând că nu a stat deloc pe gânduri când i s-a oferit posibilitatea să se vaccineze și subliiind că acesta a fost „cel mai nedureros vaccin” pe care l-a făcut vreodată.

Campania de vaccinare a continuat apoi atât la Institutul Matei Balș cât și în celelalte nouă spitale din linia întâi cărora le-au fost distribuite primele 10.000 de doze ajunse în țară.

 

În prima zi a campaniei au fost vaccinate 960 de cadre medicale din România și nu s-au înregistrat reacții adverse în niciunul dintre cazuri. Campania continuă astăzi și mâine în cele 10 spitale din linia întâi, iar în zilele de 29 și 30 decembrie vor mai sosi în țară două noi transporturi cu vaccin, trimise de Comisia Europeană.

Se pare că în opt țări ale Uniuni Europene s-a întârziat livrarea vaccinurilor din cauza unor probleme de ordin tehnic, însă acestea s-au remediat, iar livrările vor continua conform calendarului stabilit.

Astfel, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a anunțat că, până la sfârșitul anului, pe lângă cele 10.000 de doze primite în ziua de Crăciun, în România vor mai ajunge două transporturi, dozele fiind destinate tot imunizării cadrelor medicale.

Dozele așteptate mâine vor ajunge la Bucureşti, Cluj şi Timişoara, în timp ce vaccinurile care vor sosi pe 30 decembrie, vor fi repartizare spitalelor din Braşov, Constanţa, Craiova şi Iaşi.

Pentru luna viitoare sunt așteptate alte 600.000 de doze de vaccin, care vor sosi în tranșe săptămânale  și vor fi distribuite către cele 370 de centre regionale, iar dacă lucrurile vor decurge conform planului stabilit, ar urma ca la finele lui ianuarie să se finalizeze prima etapă, ce vizează imunizarea personalului medical.

 

Se va trece apoi la vaccinarea persoanelor din grupele de risc și a celor care lucrează în domenii importante pentru bunul mers al societății, de la acel moment urmând să fie operaționalizate centrele de vaccinare înființate în toată țara. Deocamdată, vaccinarea împotriva Covid-19 se desfășoară doar în cadrul unităților sanitare, vizând personalul medical, iar după spitalele de primă linie, vaccinul urmează să ajungă și în celelalte unități din țară.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanie de vaccinare, a precizat că este în pregătire și un mecanism de compensare pentru eventualele cazuri de persoane cu reacții adverse grave, măsură ce va fi implementată și în alte 11 state europene. Acesta mai precizat că în cazul vaccinului produs de Pfizer și BioNTech, reacțiile adverse sunt similare cu cele asociate celorlalte vaccinuri, însă mult mai ușoare. „Ce regăsim în rezumatul caracteristicilor produsului sunt reacţii adverse locale: disconfort local, tumefacţie sau roşeaţă la locul de administrare sau, în anumite cazuri, în primele 24 de ore, febră, dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare şi articulare. Nu sunt efecte adverse care să necesite abordare medicală particulară. Ele au fost controlate prin medicaţie simptomatică, gen paracetamol, la voluntari. Sunt citate 2-3 reacţii adverse majore la persoane cu istoric de şoc anafilactic, o situaţie foarte rară, gravă. Este important să ştii ce ai de făcut la momentul respectiv. Există o procedură distribuită la centrele de vaccinare pentru astfel de cazuri”, a declarat acesta.

Pentru cei interesați să afle toate informațiile despre acest vaccin, prospectul în limba română este disponibil pe site-ul Agenției Europene Medicamentului.

 


Adaugati un comentariu


 

*