Diplomele absolvenților UMF Iași, recunoscute în Israel

28 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Universitatea a primit acreditarea Federaţiei Mondiale pentru Educaţie Medicală (WFME) îndeplinind astfel noile condiții impuse de autoritățile israeliene începând cu luna ianuarie a anului trecut.

 

La începutul anului 2019, Ministerul Sănătății din Israel a făcut o serie de modificări referitoare la parcursul profesional în această țară al absolvenţilor de studii medicale. După cum se arată în documentul emis la acea vreme, la examenul pentru obţinerea licenţei de practică sunt admişi doar deţinătorii de diplome de la universităţile din ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), sau care şi-au făcut studiile la instituţiile medicale care au acreditarea WFME. Asta însemna că diplomele obţinute pe teritoriul ţării noastre, începând cu anul 2019 nu mai sunt recunoscute în Israel. Măsura îi afecta în special pe studenții israelieni veniți să studieze în România, care riscau să nu poată susţine examenul necesar pentru a profesa în Israel. La un an de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, universitățile de Medicină și Farmacie din București și Cluj au reușit să își obțină acreditarea WFME, care permite recunoașterea în Israel a diplomelor absolvenților, iar pe parcursul anului în curs, UMF Iași a început demersurile pentru obținerea acestei acreditări.

 

Astfel, în cursul lunii noiembrie, universitatea ieșeană a primit vizita unei comisii a Independent Agency for Accreditation and Rating, care a efectuat o evaluare în vederea acreditării WFME. Evaluarea a fost una foarte riguroasă, având în vedere standardele ridicate impuse de WFME, iar în ziua de Crăciun, reprezentanții UMF Iași au primit confirmarea că instituția a primit acreditarea dorită, se arată într-un comunicat al UMF Iași.

Crăciunul a venit anul acesta cu o veste minunată: Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi a primit acreditarea World Federation of Medical Education. (…) Este un demers important, atât pentru imaginea universităţii cât şi pentru recunoaşterea mondială a diplomelor studenţilor noştri, în principal, recunoaşterea diplomelor în Israel şi în Statele Unite ale Americii. (…) Este meritul întregii comunităţi a universităţii noastre şi aş vrea să le mulţumesc pentru mobilizarea şi efortul colectiv care au adus reuşita în acest demers”, a declarat cu această ocazie rectorul UMF Iași,  prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

 

La universitatea ieșeană există în prezent peste 500 de studenţi din Israel înmatriculaţi la studii de licenţă, reprezentând aproximativ 20% din întregul număr de studenţi străini. Despre acești studenți, rectorul Viorel Scripcariu spune că au un nivel de pregătire foarte bun şi fac faţă tuturor cerinţelor impuse de universitate. Mai mult, taxele de şcolarizare plătite de aceştia reprezintă o resursă importantă de finanţare, prezenţa studenților străini în marile centre universitare devenind un atu şi pentru economia locală.

Universităţile de Medicină și Farmacie din România au reuşit să atragă un număr semnificativ de studenţi israelieni, care au fost instruiţi aici şi care au devenit ulterior medici specialişti de valoare. Performanţele medicilor şi cercetătorilor israelieni sunt apreciate în întreaga lume, iar în ultimii ani, legăturile dintre aceştia şi medicii români au determinat o creştere a performanţei. De altfel, peste 60% dintre medicii care profesează în Israel sunt formați în străinătate.

Acreditarea WFME este certificarea adecvării programelor de educație medicală și a competenței școlilor medicale în furnizarea de educație medicală.

 


Adaugati un comentariu


 

*