Studenții străini de la UMF Iași, reprezentați pentru prima dată în Senatul universității

1 martie 2021 | 0 comentarii |

Este vorba de peste 2.200 de studenți de la cursurile cu predare în limba engleză și limba franceză, cărora li se adaugă 276 de studenți internaționali, care urmează cursurile în limba română.

 

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

Pe lângă faptul că a fost pentru prima dată când s-au desfășurat on-line, ultimele alegeri de la nivelul Universității de Medicină și Farmacie din Iași au adus o serie de schimbări în ceea ce privește metodologia de desemnare a studenților pentru reprezentarea în structurile de conducere. Astfel s-a avut în vedere reprezentarea tuturor nivelurilor de studii în structurile de conducere ale universităţii, reprezentarea celor 6 organizaţii studenţeşti recunoscute de universitate în consiliile profesorale ale celor patru facultăţi, precum și reprezentarea studenţilor de la toate liniile de predare, indiferent de specializare sau programul de studiu, în structurile de conducere ale universităţii.

Se consemnează astfel o premieră, constând  în faptul că studenții străini care studiază la UMF Iași vor fi pentru prima dată reprezentați în Senatul universității. Astfel, Camil Bourhila, student în anul IV la Facultatea de Medicină Generală, linia de predare în limba franceză şi Anna-Bella Burciu,  studentă în anul V la Facultatea de Medicină Generală, linia de predare în limba engleză, au fost desemnaţi de colegii lor să-i reprezinte în Senatul UMF Iaşi.

Despre această decizie luată în premieră, prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul universității ieșene, a declarat că „suntem o universitate cosmopolită, cu aproape 2500 de studenţi internaţionali – reprezentând 27% din totalul de studenţi – o universitate în care multilingvismul şi multiculturalismul şi-au pus amprenta şi pe activitatea didactică. De aceea am considerat necesar şi democratic ca studenţii de la liniile de predare în limbile engleză şi franceză să-şi aibă propriii reprezentanţi în Senatul Universităţii. Nu facem nicio deosebire între studenţi, vrem ca studenţii internaţionali să se integreze cât mai bine în comunitatea noastră academică astfel încât, la sfârşitul anilor de studiu, să fi acumulat atât un bagaj temeinic de cunoştinţe, care să-i ajute să devină buni profesionişti, cât şi amintiri plăcute şi prietenii pe viaţă”.

 

Anna Belle Burciu si Camil Bourhila

În prezent, la UMF Iași studiază 1.021 de studenţi la programele de predare în limba engleză şi 1.189 la cele în limba franceză, cărora li se adaugă 276 de studenţi internaţionali care studiază la liniile de predare în limba română.

Anna Belle Burciu, reprezentanta în Senatul universității a studenților de la linia de predare în limba engleză, a declarat că „studenţii medicinişti la limba engleză sunt peste 1.000, şi numărul lor creşte în fiecare an. Sunt foarte fericită de implicarea colegilor în alegerea în premieră anul acesta, iar fără ei ştiu că nu aş fi putut ajunge să-i reprezint. Am observat cum colegii mei vor să colaboreze în facultate, vor să fie ascultaţi şi vor să participe. Prin alegerea mea o să se poată obţine mai multă implicare, care se doreşte de mult timp. Reprezentarea în Senat ne permite să fim la curent cu deciziile luate şi, în acelaşi timp, pot şi am obligaţia şi responsabilitatea de a reprezenta interesele întregii comunităţi de studenţi medicinişti de la limba engleză”.

La rândul său, Camil Bourhila, celălalt reprezentant al studenților străini, spune că „este o onoare, dar şi o responsabilitate să poţi fi primul reprezentant al studenţilor străini în Senatul Universităţii. Anul trecut avusesem deja privilegiul de a fi membru invitat al Consiliului Facultăţii de Medicină. Mi se pare grozav faptul că universitatea integrează pe deplin studenţii de la liniile de predare franceză şi engleză în structurile de conducere ale universităţii. Acest lucru arată şi mai mult dorinţa de a implica activ studenţii străini în studiile universitare. În calitate de preşedinte al Asociaţiei Medicale a Studenţilor Francofoni din Iaşi am avut deja ocazia să colaborez pe deplin cu liderii universităţii noastre care au fost întotdeauna foarte atenţi la solicitările noastre, cu o dorinţă constantă de a permite o bună integrare a studenţilor. Pandemia ne-a schimbat complet comportamentul şi a demonstrat astfel importanţa colaborării între toţi jucătorii din lumea academică, studenţi, profesori, conducere. În sfârşit, voi spune că această decizie de a integra pe deplin studenţii internaţionali nu este o revoluţie, ci pur şi simplu continuitatea a ceea ce face universitatea de ceva timp, adică să unească întreaga comunitate universitară pentru a reuşi”.

 

Într-un comunicat remis pe această temă se arată că, în urma ultimelor alegeri, Senatul universității este compus din 75% personal didactic şi de cercetare şi din 25% reprezentanţi ai studenţilor. La alegerile pentru desemnarea membrilor Senatului universitar poate candida orice student, indiferent de ciclul de studii, în limitele normei de reprezentare a facultăţii din care provine. Orice student poate candida şi implicit vota doar pe locul distribuit categoriei din care face parte. Astfel, Facultatea de Medicină are 8 locuri pentru reprezentanţii studenţilor în Senat, dintre care un loc pentru anii I, II, şi III, specializarea Medicină, predare în limba română, două locuri pentru anii IV, V şi VI specializarea Medicină, predare în limba română, un loc specializarea Medicină, predare în limba engleză din orice an de studiu, un loc specializarea Medicină, predare în limba franceză din orice an de studiu, un loc specializarea Asistenţă Medicală Generală, un loc specializarea Nutriţie şi Dietetică, și un loc de student doctorand.

Facultatea de Medicină Dentară are două locuri pentru reprezentanţii studenţilor în Senat  – un loc specializarea Medicină Dentară, din orice an de studiu şi orice limbă de predare şi un loc specializarea Tehnică Dentară din orice an de studiu şi orice limbă de predare. În același timp, Facultatea de Farmacie are două locuri pentru reprezentanţii studenţilor în Senat – unul pentru anii I şi II, specializarea Farmacie şi celălalt pentru anii III, IV şi V, specializarea Farmacie. Nu în ultimul rând, Facultatea de Bioinginerie Medicală are repartizat un loc pentru reprezentanţii studenţilor în Senat pentru care poate opta orice student de la ciclul de licenţă sau master.

 

Totodată, UMF Iași a anunțat că cele două simulări ale concursului de admitere, desfăşurat în colaborare cu toate societăţile studenţeşti care activează în cadrul instituţiei de învăţământ superior, au fost stabilite pentru 7 martie şi 15 mai, ambele într-o zi de duminică.

Pentru prima sesiune, de pe 7 martie, care se va desfăşura online, înscrierile se mai pot face până joi, 5 martie, la ora 23:59. Elevii care se înscriu trebuie să plătească o taxă de participare de 40 de lei. „Viitorii candidaţi au ocazia de a-şi testa cunoştinţele şi de a se obişnui cu atmosfera de concurs”, a declarat rectorul Viorel Scripcariu, care subliniază că scopul proiectului este de a-i ajuta pe candidaţi să se acomodeze cu atmosfera de examen, să-şi testeze nivelul cunoştinţelor acumulate pentru admiterea din vară şi să identifice segmentele de materie pe care le mai au de aprofundat.

Concursul simulat se poate da la specializările: Medicină, Medicină dentară, Farmacie, Bioinginerie medicală, Asistenţă medicală generală, Nutriţie şi dietetică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică dentară, Asistenţă de profilaxie stomatologică, Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic şi Audiologie şi protezare auditivă.

 

.

 


Adaugati un comentariu


 

*