Noul ambasador al Franței la București, în vizită la UMF Iași

16 februarie 2021 | 0 comentarii |

Vizita fusese planificată inițial în cursul lunii noiembrie a anului trecut, însă a fost amânată din cauza creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 din perioada respectivă.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Iași este prima instituție de învățământ superior cu acest profil care a primit vizita noului ambasador al Franței la București, diplomatul Laurence Auer. Aceasta și-a început mandatul în cursul lunii octombrie a anului trecut, iar printre activitățile stabilite pentru primele zile în calitate de șef al misiunii diplomatice franceze în România s-a numărat și o vizită la UMF Iași, unde învață și mulți studenți francezi. Vizita ar fi trebuit să aibă loc în luna noiembrie, în acea perioadă numărul de cazuri noi de Covid-19 înregistrate zilnic în România a depășit pragul de 10.000, astfel că a fost amânată pentru a fi respectate regulile de protecție sanitară.

După aproape trei luni, Laurence Auer a ajuns la Iași însoțită de Mehmet Meydan – consul al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Radu Grădinaru – consul onorific al Franţei la Iaşi şi de Muriel Augry-Merlino – directorul Institutului Francez din Iaşi.

Prima oprire a diplomatului francez în capitala Moldovei a fost la UMF Iași, care devine astfel prima Universitate de Medicină și Farmacie vizitată de Laurence Auer în mandatul său de ambasador al Franței în România.

 

Delegaţia franceză a fost primită de către rectorul UMF Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, prof. univ. dr. Georgeta-Liliana Foia –prorector Relaţii internaţionale şi parteneriate academice, împreună cu prof. univ. dr. Radu Iliescu -prorector Strategie instituţională şi evaluare academică. Membrii delegației franceze au avut mai întâi o discuție cu conducerea universităţii, iar unul dintre pricipalele subiecte a fost legat de consolidarea parteneriatelor strategice între instituţii de învăţământ superior medical şi încurajarea creării de universităţi europene.

La finalul întâlnirii, rectorul Viorel Scripcariu a declarat că „doamna ambasador a precizat că Ambasada Franţei promovează acest tip de parteneriat cu universităţile franţuzeşti. Pe această platformă de cooperare între universităţi se pot dezvolta proiecte de cercetare comune, finanţate prin programele europene Orizont. Universitatea noastră este un model de succes în absorbţia fondurilor europene şi putem construi pe ceea ce avem deja”.

 

A doua parte a vizitei ambasadoarei Franței a fost dedicată întâlnirii cu studenții francezi care studiază în cadrul UMF Iași. La finalul acestei întâlniri, Laurence Auer s-a declarat încântată de mărturisirile studenților în legătură cu modul în care sunt tratați și de condițiile în care are loc procesul de pregătire, mai ales în această perioadă dificilă, generată de pandemie.

Doamna ambasador a confirmat că studenţii francezi care studiază la noi sunt mulţumiţi de modul în care se desfăşoară activitatea didactică, că au făcut ore live în perioada pandemiei, de predictibilitate – printr-o comunicare eficientă ei au ştiut permanent ce au de făcut şi de faptul că nu sunt discriminaţi. În general, la UMF Iaşi, studenţii francezi nu întâmpină problemele de care se plâng cei care studiază în alte centre universitare. De asemenea, doamna ambasador şi-a arătat aprecierea pentru parteneriatele pe care UMF Iaşi le-a încheiat cu instituţii de cercetare şi învăţământ din Franţa şi în special pentru parteneriatul de anul trecut cu UNESS”, a mai declarat rectorul UMF Iași.

 


Adaugati un comentariu


 

*