La UMF Iași e cea mai mare concurență din țară pe locurile de la Medicină

La polul opus, cel mai scăzut interes l-au suscitat și în acest an locurile la Facultatea de Farmacie, însă fenomenul se înregistrează la nivelul tuturor centrelor universitare.

 

La finele săptămânii trecute s-a încheiat perioada de înscrieri pentru concursul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, care va avea loc duminică, pe 26 iulie, concomitent cu examenele similare susținute de celelalte universități cu profil medical din țară. În urma centralizării datelor, a reieșit faptul că și în această sesiune, cea mai mare concurență va fi pe locurile bugetate de la Facultatea de Medicină. De altfel, la universitatea ieșeană se înregistrează anul acesta cea mai mare concurență din țară la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, cu 4,22 de candidați pe un loc bugetat.

În total, la UMF Iași vor susține examenul de admitere duminică 2.337 de candidați, un număr apropiat cu cel înregistrat în sesiunea de anul trecut, cu deosebirea că anul acesta se constată un interes mai mare pentru locurile de la Medicină. Astfel la această facultate, la specializarea Medicină, s-au înscris 1.261 de candidați, pentru 299 de locuri la buget și alte 200 de locuri cu taxă. În cadrul aceleiași facultăți, la specializarea Asistență Medicală Generală, concurența este chiar mai mare, de 5,57 pe loc, cu 312 candidați înscriși pe 56 de locuri fără taxă și alte 131 de locuri cu taxă. Concurență mare, de 5 pe loc, este și la specializarea Nutriție și Dietetică, unde sunt înscriși 55 de candidați pe 11 locuri la buget și 34 de locuri cu taxă.

La specializarea Medicină Dentară din cadrul facultății cu același profil, s-au înscris 273 de concurenți pe 85 de locuri la buget și 74 de locuri cu taxă, rezultând o concurență de 3,21 pe loc la buget.

 

La Tehnică Dentară sunt 78 de concurenți pe 30 de locuri la buget și 41 de locuri cu taxă, concurența fiind de 2,60 pe loc. La Asistență de Profilaxie Stomatologică sunt înscriși doar 8 candidați pe 9 locuri cu taxă, concurența fiind astfel mai mică de un candidat pe loc. La fel stau lucrurile și la Facultatea de Farmacie, unde se înregistrează cea mai mică concurență, de 0,77 pe loc. Aici sunt disponibile 98 de locuri la buget și alte 89 de locuri cu taxă, însă la concurs s-au înscris doar 75 de candidați. La Bioinginerie Medicală sunt înscriși 100 de candidați pe 66 de locuri fără taxă și 16 locuri cu plată – concurență de 1,52 pe loc, iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare concurează 175 de candidați pe 74 de locuri la buget și 38 de locuri cu taxă, concurența fiind de 2,36 pe loc.

În total, numărul de locuri pus la dispoziţia candidaţilor de UMF Iași este 728 de locuri fără taxă şi 639 locuri cu taxă în lei. Taxa de studiu pentru ciclul de studii universitare de licenţă, pentru anul universitar 2020-2021, este de 7.500 de lei  pentru fiecare an de studiu pentru Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, 5.000 lei pe an de studiu pentru Asistenţă Medicală Generală şi Bioinginerie şi 4.000 lei pe an de studiu pentru specializările cu durata studiilor de 3 ani.

 

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

Concursul de admitere se va desfășura cu respectarea tuturor normelor pentru evitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus și protejarea sănătății candidaților. Astfel examenul se va susține în 110 amfiteatre și săli de curs, atât din cadrul UMF Iași, cât și din alte universități din oraș, care au pus la dispoziție spațiile necesare, iar candidații vor primi măști de protecție pe care va trebui să le poate pe parcursul examenului.

Rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a precizat că vor fi amplasate recipiente cu dezinfectanți atât la intrarea în clădiri cât și la intrările în sălile de examen, iar candidaților  li se va măsura temperatura înainte de a li se permite accesul în incintă.

Peste 600 de cadre didactice şi auxiliare vor fi implicate în procesul de admitere, se vor distribui măşti candidaţilor, vor fi recipiente cu dezinfectant în săli şi la intrarea în clădiri şi se va măsura temperatura candidaţilor la intrare. Este un efort colectiv fără precedent pentru desfăşurarea concursului de admitere în condiţii de maximă siguranţă. Per total, suntem mulţumiţi că, în ciuda situaţiei epidemiologice complicate, am reuşit să ne mobilizăm pentru desfăşurarea în condiţii optime a concursului de admitere şi că 2.337 de tineri au ales universitatea noastră pentru a-şi îndeplini visul. Le doresc candidaţilor mult succes!”, a declarat rectorul UMF Iași.


Adaugati un comentariu


 

*