Prințul moștenitor din Abu Dhabi sprijină incluziunea copiilor români cu dizabilități intelectuale

22 iulie 2020 | 0 comentarii |

România a fost inclusă între cele șase țări care vor beneficia de o finanțare totală de 25 de milioane de dolari în vederea derulării unui program de educație incluzivă derulat la nivelul unităților de învățământ.

 

Seicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan

Emiratele Arabe Unite au demarat, în urmă cu câțiva ani, programul Unified Champion Schools (UCS), care a devenit rapid una dintre cele mai cuprinzătoare iniţiative pentru educaţia incluzivă a tinerilor cu şi fără dizabilităţi intelectuale din întreaga lume. Programul beneficiază de susținerea și implicarea şeicului Mohamed bin Zayed Al Nahyan, prinţul moştenitor din Abu Dhabi şi adjunct al comandantului suprem al Forţelor Armate ale Emiratelor Arabe Unite, care a oferit finanțarea necesară derulării programului în diferite state ale lumii. De zece ani, programul se derulează cu succes în Statele Unite și are un impact din ce în ce mai puternic în alte 50 de țări de pe glob. Acestora li s-au alăturat recent Argentina, Egipt, India, Pakistan, Rwanda și România, cărora prințul moștenitor le-a oferit 25 de milioane de dolari în numele poporului Emiratelor Arabe Unite, pentru implementarea programului de educație incluzivă la nivelul unităților școlare.

România va primi 650.000 de dolari, pe parcursul a patru ani, sumă ce va fi folosită de fundația Special Olympics pentru a derula acest proiect la nivelul a 240 de unități de învățământ din țară.

 

Programul se va adresa unui număr de peste 5.200 de elevi cu și fără dizabilități intelectuale, care vor fi implicaţi împreună în activităţi educaţionale şi sportive unificate, precum fotbal, baschet, gimnastică şi fitness. Totodată, programul se adresează și unui număr de 1.200 de profesori din şcoli de masă, care vor participa la sesiuni de formare şi 558 de antrenori care se vor implica în derularea activităților sportive.

Cristian Ispas, directorul fundaţiei Special Olympics din România a declarat că „în ultimii 20 de ani s-au făcut progrese, dar încă mai avem nevoie de programe în şcolile de masă care să le vorbească elevilor, dar si profesorilor despre educaţia incluzivă, despre respect, toleranţă şi incluziune. Din ce în ce mai mulţi părinţi tineri care au copii cu dizabilităţi intelectuale aleg învăţământul de masă pentru copiii lor. Totuşi, lucrurile sunt încă dificile pentru elevii cu dizabilităţi, pentru profesorii lor, pentru colegii fără dizabilităţi şi pentru părinţi. Ne dorim o lume în care tinerii cu şi fără dizabilităţi intelectuale să ofere exemple despre o societate incluzivă şi suntem recunoscători pentru această finanţare”.

 

La rândul său, Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, dr. Ahmed Abdulla Saeed Bin Saeed Almatrooshi a declarat că „suntem foarte bucuroşi să aflăm că Fundaţia Special Olympics din România a fost aleasă să facă parte din cele 6 ţări care vor primi această finanţare pentru a crea o societate mai incluzivă. De la participarea delegaţiei României la Jocurile Mondiale de Vara Special Olympics, organizate la Abu Dhabi în anul 2019, ne-am alăturat sportivilor cu dizabilităţi intelectuale şi am susţinut Campionatul Municipal de Atletism Special Olympics 2019 şi echipa de alergători de la Bucharest International Marathon. Împărtăşim viziunea poporului emiratez care crede într-o lume fără discriminare şi în medii şcolare incluzive pentru toţi elevii, cu şi fără dizabilităţi”. Acesta a adăugat ca programul va fi implementat și la nivelul tuturor școlilor publice din Emiratele Arabe Unite, statul arab fiind singura țară din lume care și-a asumat un astfel de angajament la nivel național.

Copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale sunt printre cei mai neglijaţi de sistemele de învăţământ la nivel mondial. Dintre cei 65 de milioane de copii de vârstă şcolară care nu sunt şcolarizaţi în întreaga lume, aproape jumătate au dizabilităţi. Chiar şi în cazul celor care au acces la studii, se estimează că mai puţin de 5% le finalizează.

 


Adaugati un comentariu


 

*