Mars PENTRU VIATA, pe strazile Buzaului
Actiunea, organizata de Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, Catedrala Municipala „Sf. Sava” si Fundatia pentru Copii „Sfantul Sava”, militeaza impotriva avorturilor.
Cu peste 20 de milioane de copii avortati si ocupand primul loc in Europa la rata avortului, tara noastra este intr-un declin demografic si spiritual accentuat. Milioane de femei si familiile lor sunt marcate profund de aceasta trauma. Romania se mentine in fruntea tarilor cu cele mai putine nasteri din lume, iar populatia generala scade, in fiecare an, veritiginos, numarul deceselor fiind cu mult peste cel al nasterilor. Astfel, potrivit Institutului National de Statistica, daca in 2001 in Romania erau circa 22 de milioane de locuitori, pana in 2011, la utlimul recensamant, populatia a scazut la 20 de milioane de locuitori, iar daca in urma cu 25 de ani, romancele nasteau anual 314.746 de copii, cu doua decenii mai tarziu, numarul nasterilor a scazut la jumatate.
O cercetare realizata de prof. Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, atrage atentia asupra unei perspective ingrijoratoare, aceea ca populatia Romaniei va ajunge la 16 milioane de locuitori in 2050.
Pe fondul unei astfel de framantari, Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, Catedrala Municipala „Sf. Sava” si Fundatia pentru Copii „Sfantul Sava” organizeaza, astazi, un mars impotriva avorturilor, dupa „Buna – Vestire”, praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.
Manifestarea incepe cu o slujba de binecuvantare, iar de la ora 13.30 se va pleca din fata Catedralei Municipale „Sfantul Sava” pe traseul care a fost parcurs si anul trecut: Bd. Unirii, Arhiepiscopie, Strada „Sava Gotul”, Platoul Dacia si apoi Maternitate, unde vor fi aprinse lumanari si se va rosti rugaciunea „Tatal nostru”.
„Ca si in anii precedenti, prin acest eveniment incercam sa sensibilizam populatia cu privire la consecintele devastatoare ale avortului asupra familiei si societatii”, sustin organizatorii evenimentului, la care sunt asteptati toti buzoienii care doresc sa-si afirme sprijinul pentru consolidarea familiei traditionale si a valorilor ei, valori care stau la temelia unei societati solide si sanatoase.
Un sobor de preoti din judetul Buzau se vor afla in fruntea coloanei din care vor face parte femei si tineri imbracati in costume populare, care vor purta in maini icoane, steaguri si pancarte pe care se afla inscrise mesaje care sa le aminteasca oamenilor ca „fiecare viata e un dar de la Dumnezeu” si ca „fiecare copil vine pe lume cu darurile lui de la Dumnezeu”.
„Crestinii sunt chemati sa inteleaga si sa sustina valoarea vietii, de la conceptie pana la maturitate, sa inteleaga perspectiva lui Dumnezeu asupra avorturilor, sa descopere ce trebuie sa facem noi, crestinii, pentru a fi lumina in intuneric si a duce dragostea lui Dumnezeu in casele noastre, in familiile noastre si intr-o tara in care numarul nasterilor scade an de an”, spune preotul Mihail Milea, care sustine ca asa cum ne ingrozim cand auzim de razboaie, ar trebui sa nu ignoram faptul ca avorturile au curmat, de-a lungul timpului, mai multe vieti.
Chiar daca sunt primii „aratati cu degetul” pentru numarul mare de avorturi, medicii ginecologi sustin ca nici ei nu incurajeaja intreruperea de sarcina, daca aceasta nu este realizata in scop terapeutic. Mai mult, acestia sustin ca „pentru medic, aducerea pe lume a unui copil este cu certitudine o mare bucurie si este preferabila deciziei de a efectua o intrerupere de sarcina, mai ales daca aceasta nu este necesara din punct de vedere terapeutic. Desigur, medicul nu poate sa nu tina seama de traumele fizice si psihice care marcheaza o femeie care recurge la un avort. Este bine ca orice femeie sa stie si noi le explicam asta, ca in unele cazuri, consecintele unui avort pot fi imprevizibile. Pe de o parte, exista riscul ca femeia sa nu mai poata avea copii, iar pe de alta parte, sa ramana marcata de faptul ca a decis sa suprime o viata. Nu in ultimul rand, pot exista, mai ales in cazul avorturilor multiple, consecinte dintre cele mai neplacute, asupra sanatatii ei generale”, explica dr. Mircea Suteu, medic OG la Maternitatea Buzau.