Astazi incepe „Saptamana pentru viata”

Actiunea este organizata anual, de Asociatia Studenti pentru viata”, avand ca punct culminant Marsul pentru viata care se va desfasura si in Buzau, iar pentru prima oara si in Republica Moldova.

 

Marsul-pentru-Viata-la-cea-de-a-doua-editieO actiune care deja tinde sa devina o traditie isi incepe astazi o noua editie, sub sloganul „Fiecare viata este un dar”. Sunt programate, timp de o saptamana, mai multe activitati ce au ca scopuri promovarea unui stil de viata sanatos, sprijinul persoanelor cu nevoi speciale precum si al celor din categorii defavorizate, combaterea violentei domestice, dar mai ales scaderea ratei avorturilor. Este vorba despre Saptamana pentru viata, manifestare organizata anual de Asociatia Studenti pentru Viata si care reuneste mii de persoane din mai multe orase in cadrul Marsului pentru viata, cea mai importanta actiune din tot calendarul activitatilor programate.  Anul acesta se va consemna si o premiera, fiind prima data cand marsul de va desfasura si in Republica Moldova, cele patru editii de pana acum avand loc doar in orase din Romania. Pe agenda Saptamanii pentru viata care debuteaza astazi, organizatorii au mai trecut o proiectie de film, o conferinta cu tema „Cum sa salvezi viata unui copil nenascut” sustinuta de medicul Ionel Calota, precum si alte cateva activitati cu scop umanitar.

 

crosAstfel, duminica va avea loc, in Parcul Tineretului din Capitala, crosul Alerg pentru viata, actiune in cadrul careia se vor strange fonduri ce vor fi destinate unei campanii publicitare care va avea ca scop facilitatea integrarii in societate a copiilor cu dizabilitati. Miercuri, 25 martie, la Centrul de gazduire pentru victimele violentei domestice Diaconia va avea loc un concert al violonistului Bogdan Gogoncea, de la Filarmonica George Enescu a Ateneului Roman, care va canta pentru copiii si mamele care se afla la centru. Tot in aceeasi zi, la Institutul Oncologic de la Fundeni, mai multi actori tineri le vor citi o poveste copiilor internati aici, apoi vor discuta cu ei pe marginea acesteia, evenimentul fiind organizat in colaborare cu asociatia P.A.V.E.L.

Cum spuneam, punctul culminant va fi Marsul pentru viata ce va mobiliza sambata, 21 martie, mii de participanti din peste 60 de orase din Romania, printre care si Buzaul.

 

Pr. Mihai Milea

Pr. Mihai Milea

Ca si in anii precedenti, organizatorul marsului de la Buzau va fi preotul Mihai Milea, de la Catedrala Sfantul Sava. Cei care vor dori sa participe la actiune sunt asteptati sambata, incepand cu ora 13.00, in fata catedralei Sfantul Sava de pe Bulevardul Unirii, unde va fi oficiata o scurta slujba religioasa, urmand ca de la ora 13.30 sa inceapa marsul propriu-zis.

Participantii se vor indrepta de aici catre Catedrala Arhiepiscopala, dupa care se vor deplasa catre sediul Primariei si de aici, pe platuol din Piata Dacia. De pe palatou, coloana va porni in mars catre Maternitate, unde va fi punctul terminus al actiunii. „Ca si in anii precedenti, marsul este organizat din dorinta de a salva vietile copiilor de la avort si este un semnal de alarma asupra dreptului la viata pentru copiii nenascuti. Sambata ii asteptam alaturi de noi pe toti cei care au inteles miza majora a respectarii dreptului la viata al fiecarui om”, a declarat preotul Mihai Milea.

 

screening neonatal maternitateIn Romania, la o populatie actuala ce numara putin peste 20 de milioane de locuitori, din 1958 pana in prezent au fost inregistrate doar in spitalele de stat peste 22 de milioane de avorturi. „In spitalele de stat se fac circa 400 de avorturi la cerere pe zi, rata avorturilor fiind de 480 de avorturi la 1.000 de nasteri, cea mai mare din Uniunea Europeana si dubla fata de cea din SUA. In realitate, rata avorturilor este mult mai mare, deoarece avorturile din clinicile private nu se raporteaza la stat”, se arata in comunicatul de presa referitor la evenimentul de sambata.

In acelasi timp, in Republica Moldova, a carei populatie actuala este de circa 3,6 milioane de locuitori, statisticile arata ca din 1991 pana in prezent, au fost inregistrate circa 750.000 de avorturi.

 


Adaugati un comentariu


 

*