Buzoienii vor stinge din nou lumina, pentru sanatatea Pamantului

Maine seara, intre orele 20.30-21.30, luminile interioare si exterioare ale Palatului Comunal vor fi stinse, iar platoul din centrul orasului va fi luminat de sute de lumanari, in cadrul actiunii Ora Pamantului.

 

ora pamantuluiPoluarea si schimbarile climaterice sunt doua dintre cele mai serioase pobleme ce ameninta mediul inconjurator si, implicit, sanatatea oamenilor, plantelor si animalelor, iar rezolvarea acestora depinde doar de noi.  Acesta este mesajul transmis, an de an, in ultima sambata din luna marite, in cadrul unei actiuni globale, denumita sugestiv Ora Pamantului (Earth Hour).

Actiunea este marcata in aceeasi zi, la aceeasi ora, in majoritatea tarilor lumii. Scopul este acela de a sensibiliza oamenii fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice, de a arata decidentilor ca ne preocupa protejarea naturii si de a cere mai multa determinare si actiune concreta in rezolvarea probelemlor de mediu. Pentru a marca evenimentul, suntem invitati cu totii, consumatori individuali, institutii sau societati economice, sa stingem lumina si sa oprim aparatele electrice si electrocasnice neesentiale, timp de o ora, in mod voluntar.

Organizat pentru prima data in 2007, cand organizatia WWF (World Widw Found for Nature) propunea orasului Sydney sa stinga luminile, evenimentul s-a raspandit rapid in intreaga lume. Un gest simbolic pe care anul trecut l-au facut peste 7.000 de orase din peste 162 de tari, stingand lumina pentru o ora, in ultima sambata seara din luna martie. De sapte ani, Ora Pamantului este marcata si in majoritatea oraselor mari ale Romaniei, printre care si Buzaul.

 

Ora-pamantului-575x354Maine seara, buzoienii sunt invitati sa „stinga luminile” intre orele 20.30-21.30 si sunt invitati sa participe, in centrul orasului, la manifestarile programate cu acest prilej (daca ploaia nu va impiedica desfasurarea lor), mesajul transmis anul acesta fiind Daruieste naturii din energia ta.

De organizarea acestor activitati se ocupa, ca si in anii anteriori, Junior Chamber International Buzau care, prin intermediul Sanatateabuzoiana.ro invita buzoienii sa vina maine seara, incepand cu ora 20.00, pe platoul din Piata Dacia.

Totodata, consumatorii de energie electrica din judet, fie casnici, industriali, institutii publice sau agenti economici privati, sunt invitati sa se alature acestei actiuni si sa opreasca, in intervalul orar 20.3021.30, aparatele electrice neesentiale si sa stinga luminile. Un exemplu in acest sens il va da chiar Primaria care, intre orele respective, va stinge toate luminile interioare si exterioare de la Palatul Comunal, in timp ce pe platoul din fata institutiei se vor desfasura o serie de  activitati dedicate Orei Pamantului.

 

ora pamantului 2De aceea, toti cei care vor veni maine seara pe platou, incepand cu ora 20.00, sunt rugati sa aduca lumari de tip pastila sau candele, care vor fi aprinse si  asezate pe mozaicul din Piata Daciei formand cel mai mare logo al Orei Pamantului.

Concomitent, vor fi desfasurate activitati de informare despre importanta conservarii mediului, iar un grup de elevi ai Liceului de Arta vor sustine un concert acustic.

In demersul marcarii Orei Pamantului la Buzau, Junior Chamber International va fi sprijinita de Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, Liceul de arta „Margareta Sterian”, Generali, si Inspectoratul de Jandarmi Judetean, precum si de toti buzoienii care vor participa maine la eveniment.

 


Adaugati un comentariu


 

*