Absolvenții UMF Iași depun Jurământul lui Hipocrate pe parcursul a 4 zile

17 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Ceremonia de absolvire din acest an se desfășoară în condiții cu totul speciale, din cauza pandemiei, iar decizia a fost luată pentru a se putea păstra distanța fizica între participanți.

 

Absolvenții promoției 2020 a Universități de Medicină și Farmacie din Iași depun Jurământul lui Hipocrate în cadrul unei ceremonii care se desfășoară eșalonat, pe durata a patru zile, pentru a se respecta restricțiile impuse în perioada stării de alertă și a se evita astfel riscul  răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Astfel, cei 1.669 de absolvenți nu vor avea ocazia să rostească toți laolaltă jurământul, așa cum se întâmpla în anii anteriori, fiind împărțiți în patru serii, in funcție de facultatea pe care au absolvit-o.

Vor avea loc astfel patru festivități, prima dintre ele fiind organizată chiar în cursul zilei de azi, în fiecare zi de pe 17 pe 20 septembrie toți absolvenții urmând să depună jurământul. Festivitățile sunt găzduite de esplanada UMF Iași, iar primii care au trecut prin emoțiile depunerii jurământului de căpătâi al profesiei de medic au fost absolvenții Facultății de Medicină. Festivitatea a început la ora 10.00 și urmează să se încheie în jurul orei 14.00, în același interval orar urmând să aibă loc și ceremoniile din zilele următoare.

 

Mâine va veni rândul absolvenților de la Medicină Dentară și de la Farmacie să depună jurământul, iar sâmbătă va avea loc festivitatea destinată absolvenților specializărilor Asistenţă Medicală Generală, Nutriţie şi Dietetică, Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare şi Bioinginerie Medicală.

Seria va fi încheiată duminică, atunci când vor depune jurământul studenții străini, care au absolvit facultățile de Medicină şi Medicină Dentară de la liniile de predare în engleză şi franceză. Pentru că numărul participanților la festivități este limitat, iar familiile și prietenii absolvenților nu le pot fi alături, ceremoniile sunt transmise live și pot fi urmărite de pe site-ul UMF Iași.

Zilnic, accesul absolvenţilor se face începând cu ora 9.00, prin patru porţi, unde se face triajul epidemiologic, iar aceștia vor primi măşti. Toţi absolvenţii vor intra în zona de festivităţi până la ora 10.00, chiar dacă sunt programate mai multe specializări în ziua respectivă şi nu pot ieşi din areal până la final. Pe esplanadă au fost amplasate și panouri foto, unde absolvenţii pot face fotografii după ceremonie.

 

Anul acesta cei mai mulți absolvenți ai UMF Iași provin de la Facultatea de Medicină, unde au finalizat studiile 492 de studenți, alături de alți 117 colegi care au absolvit cursurile în limba engleză și alți 133 de studenți, de la secțiunea în limba franceză. La Medicină Dentară sunt 175 de absolvenți la secțiunea în limba română, împreună cu alți 48 de absolvenți la limba engleză și 99 la secțiunea în franceză. Cursurile Facultății de Farmacie au fost absolvite de 186 de studenți, dintre care 181 la secțiunea în limba română și 5 studenți străini, care a urmat cursurile în engleză. Acestora li se adaugă 148 de absolvenți ai Facultății de Asistență Medicală Generală, 33 ai specializării Nutriție și Dietetică, 65 de la Tehnică Dentară, 60 de la Bioinginerie Medicală și 113 absolvenți ai specializării Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare.

În calitate de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi, sunt mândru de voi, absolvenţii universităţii. Sunt mândru nu doar pentru că aţi ajuns la capătul unei grele dar şi frumoase călătorii academice, ci şi pentru că aţi trecut, alături de noi, printr-un an universitar complicat şi pentru că v-aţi adaptat atât de bine provocărilor pe care situaţia epidemiologică le-a cerut. Ştiu că nu v-a fost uşor, ştiu că v-a lipsit tradiţionala ceremonie de absolvire, unul dintre cele mai importante şi emoţionante momente din viaţă, atât pentru voi, cât şi pentru părinţii voştri. Din cauza pandemiei, nu am putut să marcăm absolvirea studiilor de licenţă în luna iunie, dar nu cred că ar fi corect să fiţi lipsiţi complet de bucuria unei zile de care o să vă aduceţi aminte toată viaţa” este mesajul adresat absolvenților de rectorul universității, prof. dr. Viorel Scripcariu.


Adaugati un comentariu


 

*