REZIDENTIAT 2016: Peste 6.000 de candidati inscrisi la examenul de duminica

18 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Aproape o treime dintre acestia vor sustine examenul in Centrul Universitar Bucuresti, dar ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului obtinut, indiferent de centrul universitar de concurs.

 

examen-rezidentiatDuminica are loc examenul de rezidentiat pentru absolventii institutiilor de invatamant superior medical, centrele universitare in care se vor sustine concursurile anuntand ca deja sunt pregatite pentru acest eveniment. Si anul acesta, numarul candidatilor depaseste cu mult numarul locurilor si posturilor scoase la concurs, dar cea mai mare concurenta se anunta la Centrului Universitar Bucuresti, unde s-au inscris cei mai multi dintre tinerii absolventi de Medicina.

La finalul perioadei de depunere a dosarelor erau inscrisi la examen 6.091 de candidati, in timp ce numarul locurilor si posturilor scoase la concurs este de 3.843. Aproape 30% dintre candidati vor sustine examenul in Bucuresti, la UMF Carol Davila, institutie care a apelat la sprijinul Universitatii Romano-Americane pentru a-i pune la dipozitie 8 sali, unde vor sustine examenul absolventii de Medicina Dentara si cei de la Farmacie.

Pentru a sustine examenul in Centrul Universitar Bucuresti au optat 2.165 de candidati, intre care 1.610 pentru specialitatea Medicina, 390 pentru Medicina Dentara si 165 pentru Farmacie.

 

UMF Carol DavilaUMF Carol Davila a anuntat ca va pune la dispozitie, pentru sustinerea examenului de duminica, 33 de sali. Astfel, 23 de sali din cadrul Facultatii de Medicina si alte doua din cadrul Facultatii de Farmacie ii vor gazdui pe cei 1.610 candidati de la Medicina, in timp ce candidatii de la Medicina Dentara si cei de la Farmacie vor sustine examenul in cele 8 sali puse la dispozitie de Universitatea Romano-Americana.

Accesul in salile de examen se va face incepand cu ora 8.30, iar la ora 10.00 vor fi deschise subiectele. Candidatii vor avea la dispozitie patru ore pentru a raspunde la cele 200 de intrebari din testul-grila, aceste reglementari fiind valabile pentru toate centrele universitare, avand in vedere ca subiectele sunt unice, iar metodologia este aceeasi.

La intrare, candidatii se vor legitima in fata sefului de sala cu cartea de identitate sau pasaportul, documente ce trebuie sa fie in termen de valabilitate. Cei fara un astfel de document valabil nu vor fi primiti in sala de concurs.

 

rezidentiatCele mai multe locuri si posturi scoase la concurs sunt, ca de obicei, in domeniul Medicina, unde candidatii vor concura pentru 3.014 locuri si 352 de posturi, in timp ce pentru Medicina dentara sunt 240 de locuri si pentru Farmacie, 126 de locuri.

Criza majora de medici din anumite specialitati se poate observa si din numarul mare de posturi scoase la concurs de unitatile medicale arondate centrelor universitare unde tinerii medici isi vor definitiva pregatirea in specialitatea aleasa.

Cele mai multe posturi sunt destinate specialitatilor Anestezie si Terapie Intensiva si Pediatrie (cate 40), urmate de Psihiatrie (37) Psihiatrie pediatrica (5)Medicina Interna (31+ Gastroenterologie (5) + Gastroenterologie pediatrica (1), Medicina  de laborator (25), Epidemiologie (23), Radiologie imagistica medicala (22) + Radioterapie (2)Medicina fizica si de recuperare (18) + Reumoatologie (3)Medicina sportiva (4), Neonatologie si Boli Infectioase (cate 16), Cardiologie si Pneumologie (cate 15), ORL si Obstetrica-ginecologie (cate 14), Oncologie medicala (12) + Oncologie si Hematologie pediatrica (2), Oftalmologie (11).

 

umf craiova - rezidentiatPe centre universitare de pregatire, in Centrul Universitar Bucuresti sunt cele mai multe locuri, tinerii medici avand la dispozitie 807 locuri pentru domeniul Medicina, 40 de locuri – domeniul Medicina dentara, 35 de locuri – domeniul Farmacie si 124 de posturi pentru domeniul Medicina.

Pentru Centrul Universitar Cluj-Napoca sunt scoase la concurs 445 de locuri pentru Medicina, 40 pentru Medicina dentara si 19 pentru Farmacie, precum si 77 de posturi, din care 2 pentru Farmacie clinica in spital si restul pentru specialitati din domeniul Medicina.

Centrul Universitar Timisoara are la concurs 440 de locuri in domeniul Medicina, 35 pentru Medicina dentara si 9 pentru Farmacie, la care se adauga 12 posturi pentru diferite specialitati medicale.

In Centrul Universitar Iasi sunt 386 de locuri la Medicina, 49 la Medicina dentara si 32 la Farmacie, plus 132 de posturi dintre care 3 pentru farmacie clinica si celelalte pentru specialitati medicale.

Centrul Universitar Targu Mures are la concurs 292 de locuri la Medicina, 18 pentru Medicina dentara si 7 pentru Farmacie, plus 48 de posturi pentru specialitati medicale si 2 pentru farmacie clinica.

La Centrul Universitar Craiova sunt 240 locuri pentru Medicina, 31 pentru Medicina dentara si 11 pentru Farmacie, la care se adauga 39 de posturi din care 2 de farmacist.

In celelalte centre universitare de pregatire, numarul locurilor si posturilor este mai mic de 100.

Desi locurile au fost anuntate pe centre de examen, Ministerul Sanatatii a stabilit ca de anul acesta punctajele obtinute la concurs vor alcatui o clasificare unica nationala pentru fiecare domeniu, iar ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului obtinut, in limita locurilor/posturilor publicate, indiferent de centrul universitar de concurs.

Candidatii pot afla sala si ora inceperii probei de concurs vizitand paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie sau site-ul rezidentiat.ms.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*