ADMITERE MEDICINĂ: Sute de candidați la UMF „Carol Davila” chiar din prima zi de înscrieri

13 iulie 2018 | 0 comentarii |

Universitatea oferă candidaților aproape 1.100 de locuri la buget și peste 300 locuri cu taxă, iar examenul are loc, pentru toate facultățile, pe 25 iulie.

 

Mirajul halatului alb, dorința de a face bine celor din jur, dar și aspirația către un statut social aparte rămân între cele mai puternice argumente ale tinerilor, din toate timpurile, de a alege să profeseze în domeniul medical, deși pentru a-și realiza aceste visuri este nevoie de mulți ani de studii, iar riscurile asumate ulterior nu sunt deloc neglijabile.

Când întrebi un copil „ce vrei să te faci când veni fi mare”, în majoritatea cazurilor răspunsul este „doctor”. Empatia față de cei aflați în suferință există, probabil, în genele omenirii, iar cel mai vizibil mod prin care aceasta se poate manifesta este acela de a profesa în domeniul medical. Așa s-ar explica de ce, dintotdeauna, la facultățile de medicină există una dintre cele mai mari concurențe, chiar dacă alte domenii de activitate au fost în vogă, la un moment dat.

Așa a fost mereu și la fel este și anul acesta când, chiar din prima zi de înscrieri la examenul de admitere, sute de candidați au luat cu asalt Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, care oferă pentru viitorul an universitar, 1.068 de locuri la buget și 302 cu taxă.

Este o profesie nobilă și mereu am aspirat către medicină”, spunea o tânără care își aștepta rândul la înscriere. „Îmi place să comunic cu oamenii, îmi place să-i ajut”, spune un alt candidat. Iar răspunsurile lor sunt, desigur cu variațiunile inerente de exprimare, cam la feaceleașil, în ceea ce privește motivul pentru care tinerii absolvenți de liceu își doresc să devină medici, medici dentiști sau asistenți medicali licențiați.

 

Mulți dintre tinerii care studiază medicina în România aleg, din păcate, la finalul pregătirii, să plece peste hotare. Aproape jumătate dintre ei spun că vor să lucreze în spitalele din alte țări, deși sistemul medical românesc se confruntă cu o mare criză de specialiști.

Statul a mărit, în ultimul an, salariile medicilor și  asistentelor medicale, dar nu banii sunt motivul principal pentru care tinerii își doresc să plece, ci condițiile mai bune de muncă și respectul din partea autorităților și a pacienților. Ce-i drept, se spune că respectul se câștigă, nu se cere, așa că este necesar, probabil așa cum se simte nevoia la nivelul întregii societăți românești, de o schimbare de mentalitate din ambele direcții, pentru că ierarhia valorilor s-a cam răsturnat, iar permanenta „gâlceavă politică” a luat locul mai mult mai constructivei „gâlcevi a ideilor”, pe care tinerii noștri le caută pe alte meleaguri, chiar dacă asta presupune o „rupere” de familie și de prieteni.

În ultimul an, mai mulți tineri spun însă că își doresc să rămână să profeseze în țară, convinși că sistemul medical se va schimba în viitorul apropiat. Unii spunvreau să rămân în țară, pt că știu că România are nevoie de medici. De medici buni!”, alții că vor să rămână în țară pentru că știu că „este nevoie de medici tineri pentru a schimba sistemul medical în general, mentalitățile, modul de abordare a pacienților și de colaborare între specialiști”. În plus, ei cred că sistemul medical privat, care s-a dezvoltat și în România, le oferă o alternativă pentru a-și materializa dorințele.

 

Revenind la înscrieri, la UMF „Carol Davila”, acestea se fac în perioada 12-18 iulie, cu excepția zilei de duminică, între orele 900– 1600, iar examenul va avea loc în ziua de 25 iulie.

Taxa de înscriere este de 250 lei pentru toate facultăţile şi specializările (75% taxa administrativă, 25% taxa de participare). În cazul retragerii unui candidat din concurs înaintea desfăşurării probelor, i se returnează taxa de participare.

Sunt scutiți de plata taxelor de înscriere la concursul de admitere, potrivit legii, copiii (până la vârsta de 26 ani) ai personalului didactic şi didactic auxiliar, orfanii de ambii părinţi, candidaţii instituţionalizaţi în aşezăminte de ocrotire sau din plasament familial, copiii din familiile afectate de catastrofe naturale, eroii Revoluţiei române şi copiii acestora.

Fără concurs vor fi admiși, la studiile universitare de licenţă, candidaţii care au obţinut, în perioada studiilor liceale, premiile I, II, III sau menţiune la olimpiadele naţionale recunoscute de MEN la disciplinele Biologie, Fizică şi Chimie.

UMF „Carol Davila” oferă, anul acesta, 1.068 de locuri la buget și 302 locuri cu taxă, la care se adaugă 100 de locuri bugetate ale Institutului Medico–Militar, din care 88 pentru MApN (60-Medicină, 13-Medicină dentară și 15-Farmacie), 7 locuri pentru MAI (Medicină) și alte 5 locuri pentru Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor (3–Medicină și 2-Medicină Dentară). Admiterea pe aceste locuri se va susţine la aceeaşi dată şi în aceleaşi condiţii de concurs ca şi la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. 

 

Repartizarea locurilor pe cele 4 Facultăţi ale UMF „Carol Davila”, conform aprobării Senatului UMF „Carol Davila”, este următoarea:

Specializarea Medicină ( 6 ani): 552 locuri la buget, din care 2 pentru rromi , 17 locuri pentru absolvenții liceelor din mediul rural și 200 locuri cu taxă.

Specialitatea Medicină dentară (6 ani): 166 locuri la buget, din care 1 loc pentru rromi, 5 pentru absolvenții liceelor din mediul rural și 70 de locuri cu taxă.

FAMF – Moaşe, Asistenţă medicală general (4 ani): 108 la buget, din care 2 pentru rromi, 2 locuri pentru absolvenți din centre de plasament și 2 locuri pentru absolvenți ai liceelor din mediul rural.

 Alte specializări (3 ani) : 76 de locuri din care 2 pentru rromi, 2 pentru absolvenți din centre de plasament, 3 locuri pentru absolvenți de licee din mediul rural și 12 locuri cu taxă.

Pentru viitorii studenți care vor fi admiși cu taxă, Senatul UMF „Carol Davila” a stabilit, pentru ciclul de studii universitare de licenţă în anul universitar 2018–2019, o taxă de 9.000 lei /an de studiu pentru Medicină, Medicină dentară şi Farmacie şi 6.000 lei/an de studiu pentru FMAM. Taxa de studiu anuală va fi platită în 3 tranşe (prima tranşă – 50% din taxa anuală, a doua tranşă – 25% din taxa anuală şi a treia tranşă – 25% din taxa anuală).

Pentru a dobândi calitatea de student, candidaţii acceptaţi la forma cu taxă trebuie să achite prima tranşă, în cuantum de 4.500 lei pentru Medicină, Medicină dentară și Farmacie şi 3.000 lei pentru FMAM (conform calendarului ce va fi anunțat). În caz contrar, pierd dreptul de înmatriculare ca student în anul universitar 2018-2019.

 


Adaugati un comentariu


 

*