Absolvenții Facultăților de Medicină de la Cluj și București pot să profeseze în Israel

15 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății din această țară a decis recunoașterea diplomelor tinerilor specialiști care au absolvit cursurile celor universități, în urma unei evaluări făcute luna trecută.

 

În condițiile în care 60% dintre medicii care profesează în Israel sunt formați în străinătate, autoritățile din această țară pun foarte mare accent pe calitatea pregătirii lor, modul în care aceștia pot face față sistemului israelian de sănătate fiind tratat ca o problemă de siguranță națională. În aceste condiții, în cursul anului 2018, Ministerul Sănătăţii din Israel a decis să nu mai recunoască decât diplomele medicale provenind din ţări membre ale Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică sau diplome ale facultăţilor de medicină care au fost acreditate după standardele Federaţiei Mondiale de Educaţie Medicală (WFME).

Universitățile din România nu îndeplineau la momentul respectiv aceste condiții, mai ales că oficialii din Israel au  decis ca recunoaşterea studiilor să nu se mai facă unitar la nivelul tuturor facultăţilor dintr-o anumită ţară, ci pentru fiecare facultate în parte, existând foarte mari diferenţe de calitate în pregătirea absolvenţilor între diferitele facultăţi.

Situația s-a schimbat începând cu această săptămână, când autoritățile din Israel au transmis, prin intermediul unei scrisori oficiale semnate de directorul departamentului de acreditări pentru profesioniştii din domeniul medical, dr. Shaul Yatziv, că au decis recunoașterea diplomelor absolvenților facultăților de medicină de la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj și de la UMF „Carol Davila” din București.

 

Decizia vine în urma unei vizite pe care dr. Shaul Yatziv, împreună cu o comisie de la Ministerul Sănătății din Israel a făcut-o în luna decembrie la UMF Cluj. Anterior, Facultatea de Medicină din Cluj a fost evaluată și de Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene şi Agenţia pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică şi Ştiinţe Naturale din Germania, precum şi de Conferinţa Internaţională a Decanilor şi Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză, evaluările fiind realizate după standardele WFEME.

În urma evaluării pe care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Israel au făcut-o la Cluj luna trecută, aceştia au ajuns la concluzia că studiile medicale de care au parte viitorii medici la Facultatea de Medicină a UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca întrunesc standardele ridicate acceptate de către Israel, iar acreditarea obţinută certifică îndeplinirea standardelor WFEME.

Aceeași concluzie a fost valabilă și în cazul Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila” din București.

 

Prof. Dr. Anca Buzoianu

La aflarea veștii, decanul Facultății de Medicină de la Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu, a declarat că „această victorie se datorează muncii pe care noi toţi am depus-o anul trecut şi efortului pe care l-am făcut pentru a obţine acreditarea internaţională privind calitatea educaţiei care ne-a fost acordată în urma evaluării externe de către cea mai importantă agenţie de evaluare a calităţii educaţiei din Germania. Astfel, această nouă recunoaştere internaţională ne consolidează şi mai mult poziţia de pol de excelenţă în pregătirea medicală”.

Totodată, a subliniat că această recunoaștere este permanentă, dar obligă universitatea să își mențină standardele de pregătire a studenților mediciniști. „Studiile absolvenţilor trebuie să fie continue şi neîntrerupte în cei 6 ani de facultate, studenţii să nu se fi transferat din alte instituţii medicale pe perioada studiilor, tinerii să treacă cu succes de toate examenele înainte de avansa în anii de studiu şi să promoveze toate disciplinele preclinice înainte de începerea activităţii clinice (anii 4-6), numărul de studenţi admişi la facultate să fie proporţional cu capacitatea clinicilor şi facilităţilor de pregătire, astfel încât aceştia să aibă parte de stagii de practică adecvate, iar admiterea studenţilor în primul an de facultate să se facă doar pe bază de concurs, ca în prezent” a mai menționat decanul Facultății de Medicină de la Cluj, care a fost aleasă recent și pentru funcție de rector al UMF în mandatul 2020-2024.

 


Adaugati un comentariu


 

*