Număr record de studenți străini la UMF Cluj

25 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Universitatea organizează și în acest an seminarul de integrare a studenților de internaționali, care vor primi un ghid editat special pentru ei.

 

La examenul de admitere din acest anul acesta, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF) din Cluj-Napoca s-a înregistrat cea mai mare concurenţă din ultimii 6 ani pentru locurile destinate studenţilor internaţionali. Mai exact, 1.759 de candidaţi din 90 de ţări s-au înscris pentru cele 600 de locuri scoase la concurs pentru programele de studiu în limbile franceză şi engleză, iar UMF Cluj rămâne și în acest an universitatea cu cel mai mare număr de studenţi străini din România, având 43% din totalul studenților proveniți din țări de pe mai multe continente.

Ca la fiecare început de an universitar, UMF Cluj organizează, în parteneriat cu organizațiile studențești, Ambasada Franței și Institutul Francez din Cluj, seminarul de integrare a studenţilor internaţionali de la secţiile franceză şi engleză – Pre-Rentree, respectiv Welcoming Days. Anul acesta, seminarul va avea loc online, iar studenţii vor primi Ghidul studentului internaţional, editat de către conducerea Facultăţii de Medicină, care cuprinde informaţii necesare pentru acomodarea în viaţa academică, iar în același timp vor fi familiarizaţi cu utilizarea aplicaţiei InfoUtil UMF Cluj, destinată furnizării de informaţii esenţiale pentru anii de studenţie, cât şi pentru viaţa de zi cu zi în Cluj-Napoca.

 

Numărul mare de studenți străini care vor să studieze la Cluj s-ar putea explica și prin faptul că Facultatea de Medicina din cadrul UMF „Iuliu Hatieganu” este singura instituție de învățământ medical din România care a primit acreditarea internațională pentru calitatea educației, în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociatia Școlilor de Medicină Europene) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale), realizată după standardele WFME (World Federation of Medical Education). „Suntem convinși că această acreditare internațională a calității educației, pe lângă diploma de calitate Label CIDMEF primită de la Conferința Internațională a Decanilor Facultăților de Medicină Francofone în anul 2013, au contribuit în mare măsură la numărul mare de aplicații ale studenților străini din acest an”, transmite conducerea universității, printr-un comunicat.

În primul semestru din noul an universitar, date fiind condiţiile epidemiologice, studenţii din anii I şi II vor studia online, iar cei din anii III, IV, V şi VI va trebui să fie prezenţi în Cluj, pentru a putea participa la activităţile practice care se vor desfăşura în sistem hibrid şi modular.

Stagiile clinice la disciplinele de specialitate vor avea loc, în parte, la patul pacientului, cu respectarea condiţiilor de distanţare, în vederea asimilării abilităţilor practice obligatorii pentru profesia medicală.

 

Dr. Anca Buzoianu

Pentru studenţii care, din motive de sănătate sau personale, nu pot participa la activităţile practice – mai ales studenţii internaţionali care au restricţii de călătorie – activităţile didactice se vor desfăşura numai online, iar recuperarea modulelor de activitate practică se va face în cursul semestrului al doilea sau în cadrul practicii de vară, după o metodologie care le va fi comunicată ulterior.

Ceea ce îi atrage pe studenţii străini la UMF Cluj este calitatea actului educaţional, orientat cu precădere către activităţile practice şi învăţământ la patul bolnavului, cu metode moderne precum Problem-based learning sau simularea medicală şi având o curriculă dintre cele mai atractive. Pentru a corespunde cerinţelor europene ale învăţământului medical, universitatea noastră a investit constant în infrastructură şi în pregătirea cadrelor didactice, prin cursuri de limbi străine susţinute de experţi internaţionali. Sperăm ca şi acest an universitar să fie unul de succes, chiar în condiţiile deosebite impuse de contextul epidemiologic, iar oraşul nostru să devină o a doua casă pentru numeroşii studenţi internaţionali, pe care îi aşteptăm cu drag”, este mesajul transmis de rectorul UMF Cluj, prof.dr. Anca Buzoianu, studenților străini din cadrul universității.

Anul acesta, la UMF Cluj vor studia 2.811 studenţi străini dintre care 1.964 la Medicină, 533 la Medicină Dentară și 294 la Farmacie.

 


Adaugati un comentariu


 

*