Aproximativ 25.000 de cutii de Euthyrox vor ajunge în farmacii, începând de săptămâna viitoare

25 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Medicamentul este importat paralel din Italia și este suficient pentru a asigura tratamentul pe trei luni pentru 125.000 de pacienți, care sunt rugați să nu iși facă stocuri suplimentare.

 

La câteva zile după ce ministrul Sănătății vorbea despre o posibilă creștere a prețului medicamentului Euthyrox, ca soluție pentru rezolvarea crizei de pe piața românească, Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a făcut un anunț privind importul paralel a circa 25.000 de cutii de Euthyrox 100 mcg comprimate, pe bază de levotiroxină, care vor ajunge în farmacii începând de luni. Medicamentul va fi adus din Italia prin import paralel de către una din companiile membre ADEM, fiind vorba de formula veche, cea care conține lactoză. Începând cu anul trecut, în 21 de state europene a început să fie disponibilă formula fără lactoză, care a ajuns și în farmaciile din România din luna octombrie, însă a început să se găsească tot mai greu în țară, încă din luna martie.

Demersurile pentru importul paralel al celor aproape 25.000 de cutii au început de la jumătatea lunii iulie, când firma distribuitoare a obținut autorizația de la agenția națională a medicamentului. Au urmat procedurile de reambalare și etichetare a medicamentelor din Italia, în conformitate cu cerințele din România, iar de luni, primele cutii provenite din import paralel vor ajunge în farmacii.

Prețul este același cu cel al medicamentului importat direct, însă aceste medicamente nu vor putea fi comercializate în regim compensat, pentru că în România, spre deosebire de alte state europene, produsele farmaceutice provenite din importul paralel nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Prin urmare, pacienții vor fi nevoiți să suporte din buzunar prețul medicamentului însă, iar în aceste condiții, ADEM face un apel la aceștia să nu își achiziționeze stocuri mai mari decât cele necesare pentru asigurarea tratamentului pe trei luni. Cele 25.000 de cutii a câte 50 de comprimate sunt suficiente pentru a asigura tratamentul pe 3 luni pentru 12.500 de pacienți.

Având în vedere faptul că o cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, rugăm pacienţii să nu achiziţioneze cantităţi mai mari decât necesarul pe maxim 3 luni, astfel încât cantităţile totale disponibile în piaţă, atât de Euthyrox 100 mcg formula fără lactoză, cutii a 100 de comprimate, distribuită direct de producător cât şi Euthyrox 100 mcg formula cu lactoză, importată paralel, cutii a 50 de comprimate, să poată fi distribuite către cât mai mulţi pacienţi”, este apelul făcut de asociația reprezentativă a distribuitorilor de medicamente.

 

Pacienţii vor administra în acelaşi mod ambele formule, însă cei cu cancer tiroidian, cu boală cardiovasculară, femeile gravide, copiii şi vârstnicii trebuie să acorde o atenţie deosebită la schimbarea de pe o formulă pe alta.

Distribuitorii fac cu această ocazie un nou apel către autorități să adopte măsurile necesare pentru compensarea medicamentelor din import paralel, în mod special a celor cu risc de discontinuitate, așa cum este cazul Euthyroxului.

Distribuţia paralelă este parte integrantă a lanţului de distribuţie european şi orice interdicţie a României sau a oricărui alt stat membru european poate afecta în lanţ mai multe pieţe europene, prejudiciind grav, pe termen scurt, mediu şi lung, disponibilitatea medicamentelor şi, implicit, sănătatea publică. Totodată, interzicerea exportului dar şi a importului paralel pe perioada crizelor majore, precum cea actuală, poate conduce la creşteri semnificative ale preţurilor acestora în UE şi implicit în România, în viitorul apropiat, şi limitează alternativele de aprovizionare a pieţei naţionale. Subliniem încă o dată, în acest context, necesitatea compensării medicamentelor importate paralel, în special a celor esenţiale cu risc de discontinuitate, în vederea facilitării unui acces mai crescut al pacienţilor la terapiile lor”, se mai arată într-un comunicat al ADEM.


Adaugati un comentariu


 

*