Concluzie surprinzătoare a Consiliului Concurenței, în privința crizei de Euthyrox

8 octombrie 2020 | 0 comentarii |

O analiză de piață realizată în urma numeroaselor sesizări pe această temă, relevă nu exportul paralel este principala cauza a dispariției medicamentului din farmacii.

 

De fiecare dată când au fost nevoite să dea explicații despre cauza crizei de Euthyrox de pe piața din România autoritățile au invocat în primul rând problema exportului paralel, spunând că distribuitorii preferă să trimită medicamentele către piețele externe, unde pot obține un preț mai bun decât în România. În aceste condiții, s-a luat chiar în considerare și varianta creșterii prețului plătit de România pentru acest medicament, în ideea că astfel, cutiile cu Euthyrox nu vor mai fi trimise în străinătate.

Problema lipsei medicamentului a ajuns și în atenția Consiliului Concurenței, care a primit mai multe sesizări în acest sens, în urma cărora a demarat o anchetă pe piață. Concluzia este una surprinzătoare, relevând faptul că exporturile de Euthyrox de la începutul anului au fost mai mici decât în anii precedenți, atunci când nu a existat o astfel de criză. Concret, în perioada ianuarie-martie 2020, exportul paralel a reprezentat sub 0,5% din cantitatea totală de Euthyrox pusă pe piaţa din România de către Merck, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a medicamentului. Comparativ, în aceeași perioadă din 2009, exporturile au reprezentat 5% din cantitatea pusă pe piaţă, într-o perioadă când nu au fost înregistrate sesizări privind lipsa medicamentului.

 

Bogdan Chiitoiu

Raportul Consiliului Concurenței mai arată că, în acelaşi timp, cantităţile de Euthyrox puse pe piaţă au crescut în aprilie 2020 cu peste 60% faţă de aprilie 2009, iar în mai, cu cel puţin 35% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Ținând cont de aceste date obținute în urma analizei de piață, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că lipsa Euthyrox-ului de pe piaţă nu poate fi pusă pe seama exporturilor paralele sau a limitării cantităţilor puse pe piaţă ci, mai degrabă, pe o creştere a consumului, generată de achiziţiile supradimensionate ale pacienţilor în contextul crizei Covid-19. „Situaţia este paradoxală. Nu putem da vina pentru penuria aceasta pe exportul paralel, pentru că în acest an exportul a fost mai mic decât în anii trecuţi. Nici pe producător nu putem da vina, pentru că a pus pe piaţa din România cantităţi mai mari decât în alţi ani. Ne rămâne numai explicaţia că oamenii au cumpărat mai mult decât de obicei, ceea ce este de înţeles, pentru că este un medicament adus din import şi, în momentul în care a venit pandemia, a fost multă incertitudine, oamenii s-au temut că e posibil să nu se găsească medicamente, să fie perturbate lanţurile de aprovizionare. Deci a fost o reacţie firească a celor care au nevoie de medicamentul acesta să-şi facă stocuri mai mari decât de obicei”, a declarat acesta.

 

Acesta a adăugat că producătorul are obligația să asigure consumul obișnuit, obligație de care s-a achitat, neputând fi acuzat că are vreo vină pentru criza apărută pe piață. „Obligaţia lor legală este să asigure consumul obişnuit. Chiar ar putea să profite de situaţie pentru a pune pe piaţă cantităţi mai mari. Eu bănuiesc că au capacitate limitată de producţie, dimensionată la nivelul obişnuit al cererii. Este un medicament cronic şi nu te aştepţi la fluctuaţii mari de cerere. Nici nu este un medicament scump, care să spunem că este atractiv comercial, deci nu este o sursă mare de profit”,  mai comentat președintele Consiliului Concurenței.

Ținând cont de concluziile anchetei, acesta a recomandat pacienților să nu își mai facă stocuri suplimentare, deoarece criza tocmai din cauza aceasta a apărut, anunțând că situația va reveni în scurt timp la normal în condițiile în care distribuitorii deja au adus în țară cantități suplimentare, provenite din importul paralel.

Nu văd altă soluţie decât un pic de răbdare, creşterea încrederii, reducerea panicii, să ne întoarcem la comportamentul normal de acum câţiva ani. E normal ca oamenii să-şi facă stocuri, dar nu este normal ca aceste stocuri să fie pentru trei ani, un stoc de câteva luni e suficient. Eu cred că asta este soluţia: revenirea la comportamentul obişnuit şi eliminarea panicii”, a mai declarat Bogdan Chirițoiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*