Importul paralel nu rezolvă criza de Euthyrox

28 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (Facias) susține că stocurile vor fi în continuare insuficiente și cere Ministerului Sănătății să găsească o soluție pentru această problemă.

 

Începând de azi, în farmaciile din țară ajung 25.000 de cutii de Euthyrox 100 mcg comprimate, pe bază de levotiroxină, importate paralel din Italia de către o campanie membră a Asociației Distribuitorilor Europenei de Medicamente (ADEM). Cutiile conțin câte 50 de comprimate, iar după calculul făcut de distribuitori, stocul ar fi suficient pentru tratamentul pe o lună a 37.500 de pacienți sau pentru tratamentul pe o perioadă de trei luni pentru 12.500 de pacienți. Decizia de a importa paralel acest medicament vine pe fondul crizei de Euthyrox care a apărut pe piața din România în prima parte a acestui an, și care persistă și la acest moment, deși compania producătoare a trimis în țară o cantitate mare din acest medicament. Explicația constă în faptul că distribuitorii în depozitele cărora au ajuns stocurile trimise pentru România preferă să trimită medicamentul pe piețele externe, pentru că aici, prețul pe care îl obțin este mai bun decât cel din țară, România plătind mai puțin pentru Euthyrox dar și pentru alte medicamente, în comparație cu alte state.

Exportul paralel îi privează astfel pe pacienții din România de acest medicament, iar pe fondul crizei, o parte dintre ei își fac rezerve pentru perioade mai lungi de timp, epuizând astfel rapid stocurile mici din farmacii.

 

Anunțul făcut zilele trecute de ADEM, privind importul paralel al celor 25.000 de cutii care sunt aduse din Italia, a fost urmat de un comunicat al FACIAS, prin care reprezentanții organizației salută decizia distribuitorilor, însă atrag atenția că aceasta nu va rezolva pe deplin criza de Euthyrox. Aceștia spun că lotul de 25.000 de cutii reprezintă doar o gură de oxigen pentru o mică parte din numărul total de pacienți cu afecțiuni tiroidiene care au nevoie de acest tratament, și doar pentru o perioadă limitată de timp.

Conform datelor obținute de FACIAS, la data de 25 septembrie, în România exista un stoc de 67.910 cutii cu Euthyrox de 50 mcg, 73.500 de cutii cu Euthyrox de 100 mcg si 85.702 cutii cu Euthyrox de 25 mcg, la un total de aproape o jumătate de milion de pacienți.

 

Reprezentanții FACIAS cer și Ministerului Sănătății să vină cu soluții la această problemă, reamintind faptul că până acum nu au fost făcute decât promisiuni legate de rezolvarea crizei, care nu au fost duse la îndeplinire.

Referindu-se la acest subiect, ministrul Nelu Tătaru anunța săptămâna trecută că se ia în calcul creșterea prețului pe care România îl plătește pentru Euthyrox, astfel încât piața autohtonă să devină la fel de atractivă pentru distribuitori, iar stocurile destinate României să nu mai plece la exportul paralel. Această măsură a fost discutată și cu asociațiile de pacienți, care s-au declarat de acord cu creșterea prețului, considerând că este mai bine își poată procura medicamentul din farmacii plătind mai mult – în cazul în care nu îl achiziționează în sistem compensat – decât ca acesta să aibă un preț mic, dar să lipsească cu desăvârșire.

De altfel și cele 25.000 de doze importate din Italia, care se pot găsi de azi în farmaciile din țară, se pot achiziționa doar contra cost. Aceasta pentru că România se numără printre puținele țări în care medicamentele provenite din importul paralel nu sunt decontate din fondul asigurărilor de sănătate, neputând fi procurate gratuit de pacienții asigurați nici măcar în situații de criză, cum este cea actuală.

 


Adaugati un comentariu


 

*