Compania producătoare crește cantitatea de Euthyrox livrată României

3 februarie 2021 | 0 comentarii |

Totodată, a fost consolidată rețeaua de distribuitori, astfel încât să fie acoperit cât mai bine întreg teritoriul țării.

 

Criza de Euthyrox apărută pe piața din România la începutul anului trecut s-ar putea diminua după ce compania producătoare a medicamentului a anunțat că anul acesta va crește cantitatea livrată către țara noastră. Euthyrox este un medicament folosit în tratamentul afecțiunilor tiroidiene, având ca substanță activă levotiroxină sodică. Compania farmaceutică Merck a făcut un gest similar și anul trecut, când produsul a dispărut din farmacii și a devenit extrem de greu de găsit. Astfel, în 2020 compania a livrat  cu 17% mai multă levotiroxină sodică de 25 mcg, cu 25% mai multă levotiroxină de 75 mcg și cu 25% mai multă levotiroxină de 100 mcg, față de 2019 – an în care nu s-a raportat oficial lipsa Euthyrox de pe piață.

Contractele de livrare pentru 2020 fuseseră încheiate ținând cont de cererea din 2019, când nu a existat o astfel de criză, însă izbucnirea pandemiei i-a determinat pe mulți pacienți să își facă stocuri semnificative de medicamente, ceea ce a dus la dispariția acestora din farmacii, deși nu au existat probleme cu livrarea din partea producătorului.

 

Ținând cont de situația creată anul trecut, compania Merck a anunțat că anul acesta va crește și mai mult cantitățile de Euthyrox livrate pe piața din România, decizie ce va fi pusă în aplicare începând cu livrările planificate pentru trimestrul întâi. Astfel, față de primele trei luni din anul precedent, compania va livra către țara noastră cu 30% mai multă levotiroxină de 25 mcg, cu 50% mai multă levotiroxină de 50 mcg și cu 60% mai multă levotiroxină de 100 mcg. Totodată, compania a anunțat că va continua să crească livrările pe tot parcursul anului, pentru a pune capăt crizei și a evita problemele de aprovizionare ce ar mai putea apărea pe parcurs.

Totodată, Merck a anunțat și alte msăuri menite să asigure o aprovizionare optimă a pieței românești cu Euthyrox. Astfel, compania a consolidat rețeaua sa de distribuitori, pentru a acoperi distribuția în întreaga țară, și urmărește să crească stocurile disponibile la nivel local.

 

În același timp, compania poartă tratative cu autoritățile de reglementare din domeniul Sănătății, pentru autorizarea și asigurarea disponibilității Euthyrox de 75 mcg, 125 și 150 mcg în viitorul apropiat.

În schimb, reprezentanții companiei farmaceutice cer autorităților competente din România să  asigure coordonarea adecvată și transparența în legătură cu cererea în creștere a distribuitorilor en-gros și să introducă măsuri care să vizeze limitarea, în conformitate cu cantitățile prescrise pentru bolile cronice, a distribuirii și vânzării în farmacii, pentru a evita criza și achizițiile făcute în scopul constituirii de stocuri.

În România există aproximativ 750.000 de pacienți care urmează tratament cu Euthyrox, recomandat pentru persoanele care suferă de gușă tiroidiană, hipotiroidism, hipertiroidism și cancer tiroidian.

La începutul crizei de Euthyrox s-a suspectat că principala cauză ar fi exportul paralel, însă o  analiză de piață a Consiliului Concurenței a scos la iveală faptul că  situația a fost generată de o creștere nejustificată a consumului, datorată faptului că mulți pacienți au achiziționat cantități mari de Euthyrox pentru a-și face stocuri, îngrijorați de faptul că nu vor mai putea ieși din casă din cauza restricțiilor impuse de pandemie sau nu vor mai găsi medicamentul în farmacii.

 


Adaugati un comentariu


 

*