Știi și câștigi sănătate: Curioasa gură

4 februarie 2021 | 0 comentarii |

Am auzit de multe ori expresii ca „gură de aur”, „gură spurcată”, „gură cât o șură”, „cu sufletul la gură” și multe altele care sugerează, de fapt, caracterul omului, arată cât de importantă este gura în comunicare. Gura are însă și alte roluri importante în viața omului. Cu ea vorbim, zâmbim, mâncăm, sărutăm…

Numită și cavitate bucală (cavum oris), gura este segmentul inițial al tubului digestiv, locul prin care omul introduce hrana în organism, are un rol important în procesul de respirație și de rezonanță sonoră pentru voce, produsă de coardele vocale. Gura, acest organ al corpului uman are un rol extrem de important în funcționarea sistemului digestiv și în comunicare, fie ea verbală sau non-verbală, dar prea puțin ne gândim cum se realizează aceste procese.

Există o mulțime de informații uimitoare despre cavitatea gura omului, dintre care an selectat pentru astăzi câteva dintre cele mai relevante:

 

* Dacă ar avea gura uscată, fără pic de salivă, omul nu ar mai putea simți gustul alimentelor.

* Omușorul are un rol esențial în vorbire. Acesta poate produce într-un timp scurt mari cantități de salivă, care asigură lubrifierea necesară emiterii sunetelor complicate ce compun vorbirea.

* Gustul este cel mai slab dintre cele 5 simțuri cunoscute (văz, auz, miros, pipăit, gust).

* Într-o viață, omul produce cam 37.854 de litri de salivă (adica aproximativ 1,5 litri/zi). Aceasta e necesară pentru gust; până când mâncarea nu e dizolvată de salivă, nu o putem gusta.

* În gură există mai multe bacterii decât există oameni pe pământ. Cavitatea bucală adăpostește aproximativ 600 de specii diferite de bacterii, însumând un număr de 20 de miliarde de microbi.

* Prin sărut, fiecare partener îi poate transfera celuilalt, în jur de 256 de colonii de bacterii. Aproape 50% dintre bacteriile care trăiesc în gură se găsesc pe limbă.

* Atunci când zâmbim, organismul produce mai mulți anticorpi, oferindu-ne un plus de imunitate.

* Dreptacii au tendința de a mesteca mâncarea mai mult pe partea dreaptă, iar stângacilor le place să mestece mai mult în partea stângă.

* Conform sondajelor, 50% dintre oameni spun că primul lucru pe care îl observă la alții este zâmbetul.

* Femeile aflate la vârsta fertilității au simțurile gustului și mirosului mai dezvoltate decât restul oamenilor, fiind mult mai sensibile la arome și gusturi amare, acre și dulci.

* Dreptacii au tendința de a mesteca mâncarea pe partea dreaptă, la fel cum stângacii mestecă mai mult pe partea stângă.

* Amprenta limbii este unică la fiecare om în parte. La fel și fiecare set de dinți.

* Limba este cel mai puternic mușchi voluntar din tot corpul uman. Aceasta este singurul mușchi din corp atașat la un singur capăt. Chiar și când dormim, limba lucrează pentru noi și împinge saliva spre gât. În procesul vorbirii, se flexează în jur de 72 de mușchi.

* Există în jur de 9.000 de papile gustative pe suprafața limbii, în gât și pe cerul gurii. În general, fetele au mai mult papile gustative decât băieții. Media de viață a unei papile gustative este de 10 zile.

* 85% dintre oameni pot să își curbeze limba, ca și cum ar fi un sul de hârtie.

* În timpul vieții, oamenii primesc două rânduri de dinți, în timp ce rechinii primesc 40 de rânduri de dinți, delfinii doar unul, iar crocodilii îi înlocuiesc mereu, pe măsură ce aceștia cad. Bebelușii au doar 20 de muguri dentari, spre deosebire de adulți, care au 32 de dinți în gură.

* Dinții omului încep să crească din a șasea săptămână de viață intrauterină, însă erup mult mai târziu, când bebelușul se apropie de vârsta de un an.

* Smalțul dinților este cea mai dură substanță din organismul uman. Acesta protejează dinții împotriva uzurii și a deteriorării.

* Cândva, oamenii credeau că în interiorul dinților trăiește un vierme care provoacă dureri de câte ori se mișcă. Tot viermele era responsabil pentru apariția cariilor.

* Strămoșii omului modern aveau nevoie de măselele de minte pentru a putea mesteca alimentele tari cu care se hrăneau. Faptul că astăzi ne hrănim cu alimente moi, că avem unelte cu care să le tăiem sau pasăm, face să nu mai avem nevoie de măselele de minte, deși acestea încă apar la majoritatea oamenilor.

* Oamenii au încercat dintotdeauna să își îngrijească dinții. Vechii egipteni zdrobeau coji de ouă pe care le amestecau cu praful rezultat din măcinarea copitelor de animale. Cu acest amestec își curățau și lustruiau dinții.

* O altă metodă prin care oamenii au încercat de-a lungul timpului să își curețe dinții este un amestec făcut din sare, cochilii zdrobite, pulbere de pâine uscată, mentă, ienupăr și alte plante aromate.

* Omul petrece, în medie, aproximativ două luni din viață spălându-se pe dinți.

* Primele „periuțe de dinți” au fost de fapt crenguțe, pe care strămoșii noștri le mestecau.

* Periuțele moderne de dinți au apărut abia la sfârșitul anilor ’30, în vreme ce prima periuță electrică a fost inventată în 1954.

* Multe boli sunt legate de sănătatea orală, inclusiv diabetul, bolile de inimă și osteoporoza.

* Unele medicamente, deficiența de vitamine, loviturile la cap, tumorile pe creier, expunerea la prea multe chimicale si radiația pot provoca tulburări ale gustului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*