Știi și câștigi sănătate: Aer curat vs aer poluat

10 februarie 2021 | 0 comentarii |

Deși nu-l putem vedea sau atinge, știm că aerul există, că este unul dintre cele mai importante învelișuri le planetei noastre și că, fără el, viața nu ar fi posibilă.

 

Pământul este înconjurat de o pătură groasă de aer. Aceasta este amosfera, unul dintre factorii care menţin viaţă pe planetă. Aerul este impalpabil, inodor și incolor, ne protejează de razele soarelui şi apără pământul, printre altele, de căldură sau frig extrem. Dacă nu ar fi existat atmosfera și aerul care o formează, Pământul ar fi fost bombardat de meteoriți de mari dimensiuni. În momentul căderii, aceștia se aprind în atnosferă, iar pe Pâmânt ajung doar bucăți de mici dimensiuni.

Aerul este încălzit de Soare în timpul zilei și se răcește în timpul nopții. Prezența sau absența norilor și a diferitelor suprafețe (oceane, gheață, continente), de asemenea, influenteaza puternic încălzirea sau răcirea atmosferei, ducând la o variație importantă a temperaturii aerului în funcție de zonă.

Imprevizibil și extrem de interesant, aerul este indiscutabil esențial existenței noastre. Ne este întru totul familiar, înconjurandu-ne și făcând parte din corpul uman. Și totuși… cât de multe știm despre aer?

 

* Aerul pune presiune pe noi din toate direcţiile. Chiar în acest moment, o tonă de aer pune presiune pe tine. Tu nu poţi realiza asta, pentru că trupul tău e făcut să trăiască cu această presiune. Presiunea aerului are putere maximă la nivelul mării, acolo unde un kilogram are doar un centimetru cub. Într-o zi obișnuită, la malul mării, presiunea care apasă asupra umerilor, capului, stomacului, picioarelor noastre etc. este de aproximativ 101 kiloPascali. Distribuită, ea reprezintă 6,7 kilograme ce apasă  pe fiecare 2,54 cm2 din corpului uman. Dacă e așa, cum rezistă plămânii noștri? Aceștia sunt plini cu aer, care exercită aceeași presiune ca cea din afară, echilibrând situația.

* Atmosfera pământului conține molecule diatomice de azot (nitrogen) (N2) în proporție de aproape 78,2%, molecule diatomice de oxigen (O2) – 20,5%, argon (Ar) – 0,92%, dioxid de carbon (CO2) – 0,03%, ozon (O3) și alte gaze precum heliu (He), metan (CH4), kripton (Kr), hidrogen (H2), neon (Ne), dar și praf, fum și alte particule în suspensie.

* Pe măsură ce altitudinea creşte, presiunea scade. Astfel, costumele astronauţilor şi cabinele din avioanele care zboară la altitudini înalte sunt presurizate, adică produse pentru a menţine o presiune a aerului compatibilă cu corpul nostru.

* Aerul este materie şi, ca orice materie, are o greutate. Greutatea înseamnă forţa de atracţie cu care gravitaţia acţionează asupra materiei. Dacă un cântar arată că o piatră are 5 kilograme, înseamnă că gravitatea trage piatra în jos cu o putere de 5 kg. Similar, gravitaţia pământului trage fiecare particulă de gaz şi praf în atmosferă. Dacă greutatea ar putea fi presată şi cântărită, ar avea 5.171.000.000.000.000 de tone!

* O persoană respiră aproximativ 16 kilograme de aer în fiecare zi. Măsurat în litri, aerul consuat de un om este de aproximativ 7,5 litri de aer în fiecare minut, adică aproximativ 12.870 litri pe zi. Prin comparație, un adult consumă zilnic, în medie, între 0,7 și 1 kg de mâncare și între 1,5-2,3 litri de apă.

* Aerul pe care îl respirăm are un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Poluarea din mediile închise, cum ar fi locuințele, este de 2 până la 5 ori mai gravă decât poluarea aerului de afară. De aceea este recomandat să asigurăm un aer curat și un nivel de umiditate optim în interiorul casei sau apartamentului, indiferent de zona în care locuim, și obligatoriu să facem asta dacă locuim într-o zonă cu un grad de poluare ridicat, deoarece efectele nocive pot fi resimțite pe termen lung.

* Când vorbim despre efectele poluării asupra sănătății noastre, o facem mai mult în teorie. Știm că nu ne face bine, dar este dificil să identificăm consecințele. Datele științifice arată că poluarea aerului ucide mai mulți oameni decât SIDA și malaria la un loc. Respirarea unui aer poluat scurtează viața cu 1-2 ani.

* Poluanții eliberați în aer sunt mult mai nocivi decat cei din sol sau din apă. Poluarea afectează, în primul rând, sistemul imunitar, dar și pe cel endocrin și reproductiv și poate agrava problemele cardiace.

* Studiile arată că persoanele expuse la aer poluat pentru mai mult de 6 ore înregistrează o scădere a activității plamânilor și prezintă un risc crescut de inflamație.

* Accesele de tuse fără un motiv aparent și care nu pot fi calmate prin remediile obișnuite pot fi cauzate de aerul de o calitate slabă. Desigur, controlul medical va stabili cauzele exacte.

* Efectele poluării pot fi însă indirecte, prin contaminarea apei și a plantelor pe care le consumăm, sau pe care le consumă animalele de fermă sau de curte.

* Un nivel necorespunzător al umidității aerului este la fel de nefericit ca și poluarea. Cele mai întâlnite afecțiuni provocate de aerul prea uscat sunt cele respiratorii, precum astmul, bronșita, reacțiile alergice și deshidratarea organismului.

* Cercetările au arătat că poluarea pe termen lung produce, alături de afecțiunile respiratorii și creșterea sensibilității la polen, o scădere a capacității de efort.

* Aerul din subteran, pe liniile unde circulă trenuri vechi, este mai poluat decât cel de la suprafață.

* Expunerea la poluare a femeilor însărcinate poate afecta dezvoltarea capacităților cognitive ale fătului.

* Persoanele care locuiesc în zone cu trafic ridicat se confruntă cu un risc mai mare de cancer, probleme cardiace, astm, bronșite, deoarece aceste zone sunt mult mai poluate.

* Poluarea aerului cauzata de smog afectează până și delfinii. Aceștia se îmbolnăvesc de Boala plămânilor negri. Cele mai bune metode pentru a reduce impactul asupra aerului este mersul pe jos și folosirea bicicletei.

* Nivelul ridicat al aerului poluat din Beijing a determinat apariția unei noi boli, tusea Beijing. O cutie din aluminiu, umplută cu aer curat, costă 60 de eurocenși și este vândută, pe străzile Beijingului sufocat de poluare.

 


Adaugati un comentariu


 

*