Bitcoin a atins un nou maxim istoric și galopează către pragul de 50.000 de dolari

9 februarie 2021 | 0 comentarii |

 

În timp ce investitorii instituţionali caută investiţii alternative şi comercianţii cu amănuntul merg pe val, monedele virtuale câștigă teren în piața valutară. Bitcoin a crescut marți, pe platforma WorldCoinIndex, la un nou maxim istoric, de 48.174 dolari, echivalentul a aproape 190.000 lei, după ce în cursul serii de luni a urcat la peste 44.000 dolari. Comparativ cu sfârșitul anului trecut, cotațiile au înregistrat un salt de aproape 40%.

Noul raliu al monedei digitale a survenit după ce luni, Tesla, producător de automobile electrice, a anunțat că a investit în jur de 1,5 miliarde de dolari în bitcoin și se pregătește să-l accepte ca mijloc de plată și să îl utilizeze pentru decontarea achizițiilor.

Decizia Tesla vine la o săptămână după ce fondatorul companiei, Elon Musk, a afirmat că este „partizanul bitcoin” și că regretă că nu a investit în urmă cu 8 ani când ea valora circa 13 dolari.

 

Au apărut deja zvonuri conform cărora Apple și Google vor accepta bitcoin la efectuarea de plăți, urmând astfel exemplul celor de la PayPal care au integrat moneda digitală la tranzacțiile lor.

De asemenea, oficiali ai Visa au anunțat că se pregătește permiterea tranzacționării criptomonedelor în rețeaua sa, după ce acestea au devenit un mijloc de schimb recunoscut.

Bitcoin a crescut anul acesta cu 62%, după ce anul trecut a avut o creștere de 300%, în timp ce investitorii caută alternative la dolar din cauza ratelor dobânzii de 0% la Rezerva Federală.

La rândul său, ethereum, considerat drept marele rival al bitcoin, a atins un nou record de 1.800 dolari.

 

Marile bănci centrale rămân sceptice în privința saltului exploziv al tranzacțiilor cu monede digitale. Duminică, Christine Lagarde, președintele BCE, a afirmat despre bitcoin că este un „un activ speculativ” și nu o monedă.

Pe de altă parte, banca centrală a Chinei a încheiat la sfârșitul anului trecut, în oraşul Suzhou, un program pilot pentru introducerea de yuani digitali, care au putut fi cheltuiţi pentru cumpărături online sau offline.

India însă intenționează să interzică prin lege tranzacționarea criptomonedelor, dar și să creeze cadrul pentru introducerea unei monede digitale oficiale, care să fie emisă de banca centrală a statului asiatic.

 

*Analiză valutară zilnică (cuprinde date și informații disponibile până la ora 14:00) realizată de Radu GEORGESCU –DOMUS M&D

 


Adaugati un comentariu


 

*