O nouă achiziție dubioasă a Unifarm, anchetată de polițiști

3 februarie 2021 | 0 comentarii |

Este vorba de 1,2  milioane de măști achiziționate la debutul pandemiei care s-au dovedit a fi neconforme și chiar periculoase.

 

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice fac cercetări într-un nou dosar penal ce vizează achiziția de măști de protecție în perioada stării de urgență,  în care Unifarm, companie de stat, este unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice si parafarmaceutice din România, a fost prejudiciată  de o firmă privată, care i-a livrat 1,2 milioane de măști neconforme, importate din China.

Tranzacția a avut loc în perioada martie-aprilie, la scurt timp după decretarea stării de urgență, atunci când era mare nevoie de materiale sanitare de protecție, mai ales în spitale. La acea vreme, compania națională Unifarm, condusă de Adrian Ionel, a încheiat un contract cu o firmă privată, care i-a livrat 1,2 milioane de măști importate din China la prețul de  17,50 lei plus TVA, pe bucată.

Măștile au fost ulterior distribuite în peste 100 de spitale din țară, însă la scurt timp au început să fie primite tot mai multe semnale din partea medicilor, referitoare la calitatea slabă a acestora.

 

Cei mai mulți dintre medici au refuzat să poarte măștile neconforme, iar unele spitale au returnat către Unifarm stocurile primite din lotul respectiv.

Între timp, Comisia Europeană a transmis o avertizare referitoare la calitatea măștilor din acest lot, considerate chiar periculoase, din cauza capacității reduse de filtrare.

Într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații în legătură cu achiziționarea de măști medicale în perioada stării de urgență, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat în această dimineață cinci percheziții în București și județul Ilfov, în încercarea de a găsi noi probe care să îi ajute în anchetă.

Totodată, oamenii legii s-au prezentat și cu un mandat de aducere pe numele administratorului firmei care a livrat măștile neconforme și l-au condus la audieri. În același dosar urmează a fi aduse la audieri și alte persoane implicate.

 

Adrian Ionel

La începutul lunii octombrie 2020, Adrian Ionel, fostul director al Unifarm a fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, fiind acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus – 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Ulterior, la începutul lunii decembrie a anului trecut, aceeași instituție a transmis că procurorii anticorupție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, în cazul Adrian Ionel, cercetat pentru abuz în serviciu. Acesta era acuzat că, la jumătatea luni martie, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziţii publice în valoare de 4.499.985 de lei ce avea ca obiect cumpărarea a 1,5 milioane de măşti chirurgicale cu trei pliuri. Procurorii spun că societatea nu era avizată pentru importul și distribuția de măști de protecție și, mai mult de atât, deși primise un avans de aproape 3,6 milioane de lei, până la finele anului trecut nu livrase nici o mască și nici nu returnase avansul după denunțarea contractului.

 


Adaugati un comentariu


 

*