Centru de vaccinare închis, în urma unei descinderi a polițiștilor

28 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Anchetă de amploare la un centru de vaccinare din sectprul 2 al Capitalei, unde de mai mult timp existau suspiciuni că aici ar fi fost eliberate certificate fictive, suspiciuni care se pare că s-au confirmat în această dimineață.

 

Activitatea în centrul de vaccinare „Neghiniță” din Sectorul 2 al Capitalei a fost suspendată în această dimineață în urma unei descinderi a procurorilor și polițiștilor, care monitorizau de mai multă vreme activitatea centrului, existând suspiciuni că aici s-ar fi eliberat dovezi fictive de vaccinare.

Sesizarea despre astfel de practici a venit chiar din partea primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, care spune că a anunțat autoritățile în urmă cu două luni, în legătură cu faptul că la centrul respectiv s-ar petrece lucruri necurate. Mai precis, primarul spune că avea informații că mai multe persoane și-ar fi obținut de la acest centru dovezi false că s-au vaccinat, în baza cărora li s-au eliberat certificate digitale.

Timp de două luni, de când edilul a făcut sesizarea, activitatea centrului a fost monitorizată și se pare că s-au confirmat suspiciunile, iar anchetatorii au obținut primele dovezi că aici se practicau și vaccinări fictive și aproape 170 de persoane au beneficiat de certificatul verde fără a se vaccina, în timp ce tot atâtea persoane, care se vaccinaseră cu adevărat, nu mai figurau oficial în Registrul național de vacinare. Prin urmare, polițiștii coordonați de procurori au descins în această dimineață la centrul Neghiniță, iar în aceste condiții era evident că activitatea de vaccinare nu mai avea cum să continue.

 

La acest moment, perchezițiile sunt în plină desfășurare iar din informațiile provenite din rândul anchetatorilor se pare că urmează să fie aduse la audieri 168 de persoane, majoritatea funcționari publici, care au calitatea de suspecți, dar și 10 martori.

Primarul Sectorului 2 spune că activitatea centrului va fi suspendată doar temporar, cât timp au loc cercetările anchetatorilor, precizând că în această perioadă e nevoie „ca de aer” de fiecare centru de vaccinare disponibil. Acesta a mai anunțat că întreg personalul centrului va fi schimbat, menționând că asta nu înseamnă că toți cei care activau acolo sunt implicați în aceste fapte. „Până când procurorii nu vor finaliza cercetările nu putem risca să mai colaborăm cu nimeni de acolo. Vom schimba întreaga echipă, iar în cel mai scurt timp vom reporni activitatea în centrul Neghiniță, fiindcă e mare nevoie de imunizare în aceste zile” a declarat Radu Mihaiu.

Fenomenul se manifestă și la nivel internațional, iar pe Facebook a apărut în urmă cu aproximativ două săptămâni chiar un grup care vinde certificate de vaccinare. Col. dr. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, spune că „practic, vedem că există această suspiciune pentru investigarea posibilelor breșe care au făcut posibilă fraudarea. Persoane care nu au mers în centre sau au mers, dar nu au fost vaccinate, dar figurează în sistem cu adeverințe de vaccinare”.

 

Se pare că principalii suspecți sunt funcționari din cadrul DGASPC Sector 2 care au fost detașați cu rândul la centrul de vaccinare în cauză. Aceștia aveau acces în sistemul informatic pentru a corecta datele introduse greșit, și au profitat de această oportunitate pentru a înlocui date ale unor persoane vaccinate cu cele ale altora care nu se imunizaseră.

Astfel, cei în cauză figurau în baza de date ca fiind vaccinați, și astfel își puteau obține certificatele digitale de care se foloseau când era necesar. Frauda a ieșit la iveală când cei ale căror date fuseseră înlocuite au venit să își facă a treia doză de vaccin și nu se mai regăseau în sistem.

Toate persoanele care erau programate pentru vaccinare la acest centru urmează să fie direcționate către alte centre, unde să se poată imuniza cât mai curând. În acest sens centrul de vaccinare din Cora Pantelimon a fost suplimentat cu un flux, iar la cel din Piața Obor vor fi deschise zilele următoare două noi fluxuri. De asemenea, după ce anchetatorii vor finaliza cercetările la fața locului, centrul Neghiniță își va relua activitatea în regim normal, cu o nouă echipă.

Potrivit IGP, la nivel național sunt deschise 362 de dosare penale, în care sunt cercetate 850 de persoane. Anchetele vizează 270 de teste PCR, 500 de certificate Covid și aproape 700 de adeverințe de vaccinare suspectate ca fiind false.

 


Adaugati un comentariu


 

*