Epidemiologul șef al județului Buzău, cercetat pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”?

5 august 2020 | 0 comentarii |

Dr. Carmen Scântei, deși ar fi intrat în contact cu un pacient infectat, a continuat să mergă la serviciu, chiar și după ce a fost testată pozitiv la infecția cu SARS-CoV2.  

 

Dr. Carmen Scantei

Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, anunță că astăzi a înregistrat o cauză penală având ca obiect infracţiunea de „Zădărnicirea combaterii bolilor ”, prevăzută de art.  352 alin. 2 Cod penal.

Potrivit unui comunicat al procurorilor, în cauză „s-a reţinut faptul că, în perioada 25.06.2020-01.07.2020, un angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău nu a adoptat măsura izolării la domiciliu, deşi la data de 25.06.2020 intrase în contact cu o persoană confirmată ca fiind infectată cu virusul COVID-19, continuând să îşi desfăşoare activitatea profesională în cadrul instituţiei, chiar şi ulterior datei de 29.06.2020, când a fost şi aceasta testată pozitiv ca având acelaşi virus”.

Deși în comunicatul de presă remis de Parchet nu se precizează numele persoanei anchetate, întrucât ghidul de bune practici nu permite, în această fază a dosarului, divulgarea numelui și funcției prsoanei anchetate, se știe deja că medicul Carmen Scântei a fost primul angajat al DSP Buzău confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus, după care alți 16 angajați ai DSP Buzău au fost confirmați cu SARS-CoV2.

 

Fiind acuzată că și-a continuat activitatea profesională chiar și după ce a fost testată pozitiv, rămâne ca ancheta să stabilească dacă rezultatul testului a fost primit la începutul sau la sfârșitul datei de 29 iunie, pentru că se știe, pe 1 iulie, dr. Scântei a fost deja internată în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Buzău, unde a stat aproape trei săptămâni.  Pe 25 iunie, medicul ar fi intrat în contact cu nora sa, angajată a unei bănci, testată pozitiv la noul virus. Potrivit protocolui privind gestionarea infecției cu virusul Covid19, ar fi trebuit să se izoleze, dar și aici se ridică maimulte semne de întrebare, având în vedere faptul că medicul și-a efectuat trei teste la care rezutatul a fost negativ, iar DSP Buzău avea o criză cronică de personal medical. Confirmarea infectării sale a venit abia ulterior, după ce a depistat, în urma unei radiografii, existența unor probleme pulmonare, având în același timp simptome ușoare specifice infecției cu coronavirus.

O situație asemănătoare s-a întâmplat uneia dintre doctorițele ORL din cadrul SJU Buzău confirmată cu coronavirus abia la spitalul Victor Babeș din Capitală, unde a mers după ce soțul său a fost testat pozitiv, deși femeia efectuase anterior mai multe teste care au avut rezultat negativ, deși era simptomatică.

 

Dr. Carmen Scântei este șefa Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzău și medicul care a gestionat criza de Covid-19 și a coordonat anchetele epidemiologice în județ de la debutul pandemiei, până a 1 iulie când a fost internată în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență.

A continuat să-și ajute colegii telefonic și online, atât în prioada în care a stat în spital, cât și după aceea, de acasă, până săptămâna aceasta, când a revenit la serviciu după o lună după de la confirmarea cu coronavirus, împreună cu directorul executiv al instituției, Cristina Ungureanu (și ea confirmată pozitiv și internată la 1 iulie în secția de Boli Infecțioase), și cu directorul economic Daniela Dumitru care a rămas la conducerea DSP.

Cercetările penale în cauză vor fi efectuate, cu celeritate, de organele de poliţie, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău”, se menționează în comunicatul amintit.

 


Adaugati un comentariu


 

*