Medici și asistenți medicali din Danemarca s-au oferit voluntari în sprijinul colegilor din România

28 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Trei medici și șase asistenți medicali vor acționa în cadrul secției ATI a Institutului Matei Balș, alături de specialiștii români, pentru a ajuta pacienții aflați în stare gravă.

 

Noi dovezi de solidaritate din partea statelor europene, după ce România a solicitat sprijin în criza Covid-19, prin intermediul mecanismului european de protecție civilă, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

După medicamentele și echipamentele medicale recepționate în ultimele zile, azi-noapte au ajuns în România 9 cadre medicale din Danemarca, care participă voluntar la o misiune umanitară în sprijinul pacienților cu Covid-19 în stare gravă și al cadrelor medicale ajunse la limita epuizării.

Potrivit DSU, echipa din Danemarca este formată din trei medici și șase asistenți medicali, care s-au oferit voluntari pentru a veni în sprijinul colegilor din România, după ce țara noastră a solicitat ajutor european.

În perioada următoare este așteptată și o echipă de ofițeri din cadrul Agenției Daneze pentru Managementul Situațiilor de Urgență, care vor oferi autorităților române sprijin pentru gestionarea situației de criză în care se află sistemul sanitar.

 

În ceea ce privește echipa medicală, aceasta se va concentra pe acordarea de îngrijiri de specialitate pacienților cu Covid-19 în stare gravă care sunt intubați sau ventilați mecanic la ATI, sau care necesită administrarea de oxigen. Cei 7 specialiști danezi vor lucra în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase. Matei Balș din Capitală, permițând astfel creșterea capacității din cadrul secției de Terapie intensivă.

Solidaritatea europeană materializată prin acțiuni concrete de sprijin ale tuturor țărilor afectate de situații de urgență diverse a reprezentat și continuă să reprezinte pasul premergător către ceea ce numim în managementul situațiilor de urgență, revenirea la starea de normalitate. Eforturile comune depuse de întreaga echipă, atât cea din Danemarca, cât și cea din Romania sunt considerabile, misiunea principală fiind implicarea în salvarea cât mai multor vieți”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, care a mulțumit echipei deneze în numele medicilor și pacienților români și a precizat că doi medici și cinci asistenți medicali au ajuns aseară în România, iar acestora li s-a alăturat astăzi un medic și o asistentă.

La 11 zile se va face schimbul cu o nouă echipă, astfel încât prezența specialiștilor din Danemarca va continua, timp de trei săptămâni.

 

O ironie amară este faptul că în vară, când interesul românilor pentru vaccinare era extrem de scăzut, țara noastră a vândut Danemarcei 1,1 milioane de doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech, care stăteau degeaba în centrele de stocare și riscau să expire înainte de a fi administrate. Câteva luni mai târziu, spre mijlocul lunii septembrie, Danemarca depășea pragul de 80% din populația vaccinată – asta și grație ajutorului românilor, care nu voiau să se vaccineze – și trecea la ridicarea tuturor restricțiilor, revenind la o viață normală. În acest timp efectele valului 4 începeau să se facă simțite în România, iar în decurs de câteva săptămâni, numărul pacienților infectați a depășit cu mult capacitatea spitalelor, iar țara noastră a solicitat ajutori internațional prin mecanismul european de protecție civilă.

Cu alte cuvinte, le-am oferit danezilor vaccinurile pe care nu le foloseam, atunci când ei se grăbeau să se imunizeze, iar acum aceștia ne oferă sprijin medical, când spitalele sunt pline, ca efect al lipsei de interes pentru vaccinare. Este astfel lesne de înțeles pentru cine a fost mai avantajos acest schimb.

În România mai acționează la acest moment o echipă medicală din Republica Moldova, la spitalul modular de la Lețcani, iar în zilele următoare este așteptată și o echipă de medici și asistenți din Polonia.   

 

Sursă foto: DSU

 


Adaugati un comentariu


 

*