De azi, masca este obligatorie în apropierea școlilor din județul Buzău

8 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Totodată, intră în aplicare și primele restricții impuse în cazul unei localități în care rata de îmbolnăvire cu Covid-19 a depășit 1,5 cazuri la mia de locuitori.

 

Buzăul se alătură de azi pe lista județelor în care sunt aplicate noi restricții, ca urmare a creșterii numărului noi de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 la nivel național. Deocamdată, restricțiile sunt valabile doar pe raza localității Vernești, unde s-a depășit zilele acestea incidența de 1,5 cazuri la mia de locuitori în decurs de două săptămâni, însă Comitetul Județean pentru Situați de Urgență a adoptat și două măsuri care se aplică începând de azi, în tot județul,

Este vorba de obligativitatea purtării măști de protecție în apropierea unităților de învățământ, pe o rază de 100 de metri, de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani, aflate în perimetrul respectiv. Totodată, autorităților locale le revine sarcina de a marca zonele respective, astfel încât cei care trec prin apropierea școlilor să fie avertizați că intră într-un perimetru în care trebuie să poarte mască. Măsuri similare au fost adoptate și în alte județe din țară, fiind motivate de faptul că mulți părinți sau bunici care veneau să aștepte copiii la sfârșitul orelor de curs se adunau în număr mare lângă gardul unităților școlare fără a purta mască. Pentru că a fost dificil ca aceștia să fie convinși că este necesar portul măștii în astfel de situații, a fost nevoie să se instituie această obligație pe care trebuie să o respecte, pentru a nu risca amenzi.

 

În ceea ce privește județul Buzău, măsura este motivată și de faptul că în continuare apar cazuri noi de îmbolnăvire în rândul elevilor și cadrelor didactice,  iar la cea mai mare școală gimnazială din oraș a apărut chiar și un focar, unitatea trecând în scenariul roșu. De altfel, în cadrul aceleiași ședințe a fost luată și decizia suspendării cursurilor a două clase de la Colegiul Național B. P. Hașdeu și de la Liceul cu Profil Sportiv,  precum și a două clase de la Școala Gimnazială Aviator Mircea T. Bădulescu din Buzău și de la școala din Pârscov. De asemenea, în urma unei noi ședințe a CJSU care a avut loc în această după-amiază, au fost declarate două noi ficare la Liceul Sportiv și la Colegiul Hasdeu, Direcția de Sănătate Publică dispunând suspendarea cursurilor și trecerea celor două unități de învățământ în scenariul roșu.

Totodată, la nivelul județului s-a impus obligativitatea purtări măștii de protecție în toate spațiile publice deschise, unde există aglomerație. Mai precis, este vorba de piețe, târguri, stații de autobuz, gări, autogări, zone de recreere și obiective turistice intens vizitate.

Singura localitate din județ unde a fost depășit pragul de 1,5 cazuri noi de îmbolnăviri la mia de locuitori în ultimele 14 zile este Verneștiul, motiv pentru care aici au fost instituite mai multe restricții, conform deciziilor adoptate zilele trecute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

 

Restricțiile au fost impuse de comitetul județean și vor rămâne valabile până când incidența îmbolnăvirilor va scădea sub pragul de 1,5 la mie în decurs de două săptămâni.

Astfel, pre raza comunei au fost închise restaurantele, barurile și cluburile care funcționează în spații închise, și a fost interzisă organizarea de evenimente publice de orice fel. La acest capitol intră și nunțile, botezurile aniversările și alte petreceri, indiferent dacă sunt organizate în interiorul sau în exteriorul unor localuri publice. Totodată, la înmormântări nu pot participa decât membrii familiei decedatului, iar la pomeni și parastase participarea este limitată la un număr de 20 de persoane.

În ceea ce privește slujbele religioase, acestea se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, cu păstrarea distanței de cel puțin doi metri între participanți și obligativitatea purtări măștii de protecție. Nu în ultimul rând, instituțiilor și agențiilor economici de pe raza comunei li s-a cerut să ia în considerare varianta muncii la domiciliu sau decalarea programului de lucru, acolo unde este posibil.

Următoarele localități în care există riscul să fie aplicate măsuri similare sunt Viperești și Luciu, care aveau la începutul acestei săptămâni o incidență de 1,17, respectiv 1,12 cazuri la mia de locuitori. Numărul cazurilor noi este în creștere la nivelul județului, iar dacă acest trend va continua, este posibil să avem astfel de restricții și în alte localități, incluziv la nivelul municipiului Buzău, unde s-au înregistrat cele mai  multe cazuri până acum.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*